Pieni annos omega-3 rasvahappoja -ei apua sepelvaltimotaudissa

Lukuaika n. 3 min, 8 diaa.
Omega-3 rasvahappojen, etenkin eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) on havaittu vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja kuolla sydänperäisiin kuolemiin satunnaistetuissa päätetaphtumatutkimuksissa (JELIS, Gissi Prevenzione ja DART -tutkimukset). Tuoreessa satunnaistetussa kaksoissokkotutkimuksessa seurattiin margariineihin lisätyn EPAn, DHA:n ja alfalinoleenihapon (ALA) vaikutuksia pienehköllä annoksella sydäntapahtumiin potilailla, joilla oli ollut sydäninfarkti.  Tässä tutkimuksessa omega-3 rasvahappolisällä ei havaittu sydäntapahtumilta suojaavaa vaikutusta. Kromhout D et al. N Engl J Med 2010; August 29. (e-pub ahead of print)
Lisätietoa omega-3 rasvahapoista aiemmista kirjoituksistani:

Kalan runsas käyttö esti metabolisen oireyhtymän ilmaantuvuutta

Omega-3 rasvahapot ihmelääkettä -ei sentään

Kalan rasvasta ei lisäetua sepelvaltimotaudissa

[poll id=”8″]

2 thoughts on “Pieni annos omega-3 rasvahappoja -ei apua sepelvaltimotaudissa”

 1. Otsikko on hieman harhaanjohtava. Blogitekstissäkin voisi tarkemmin pureutua tutkimukseen. En ole kunnolla tutustunut tutkimukseen, mutta käsittääkseni:
  1) Tutkituissa margariineissa (kuten kai kaikissa omega-3 margariineissa) kyseessä on pääasiassa lyhytketjuinen kasviperäinen omega 3 (ALA), lähteenä mm. pellavaöljy ja rypsi. Tuon ALA:n on väitetty muuttuvan ihmisen elimistössä hyvää tekeviksi EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta ilmeisesti se muuttuu luultua huonommin, kuten tämäkin tutkimus osaltaan osoittaa.
  2) Sen sijaan eläinperäinen, pitkäketjuinen omega, jota saadaan mm. kalasta, sisältää pääasiassa EPA ja DHA:ta, joilla on lukuisten tutkimusten mukaan merkittävä positiivinen vaikutus terveyteen (kuten ensimmäisessä lauseessa on mainittukin).

  Eli otsikko pitäisi mielestäni olla jotain tällaista:
  “Margariineihin lisätyistä kasviperäisistä omega-3-rasvahapoista ei apua sepelvaltimotaudissa”.

  Olisi mielenkiintoista nähdä vastaava tutkimus, jossa mukana olisi oikeaa eläinperäistä omega-3:sta (esim. lohesta, sardiinista ja hylkeestä) lisättynä sekä voihin että margariiniin.

  1. Kiitos kysymästä Janne. Otsikkoon olisin voinut lisätä ainakin tuon margariiniinin. Tuosta kasviperäisestä en ole niinkään varma sillä rikastetut margariinit sisälsivät EPAa ja DHA:ta. Katso tutkimuksen liite. Minä olen jumpannut tuota tutkimusta aika paljon viime aikoina. Artikkelin nettiversion liitteessä on tarkkaan kerrottu miten paljon käytetyt margariinit sisälsivät omega-3 rasvahappoja. Ne on myös tuossa minun PowerPoint’ssa pääpiirteittäin. Tavoitteena oli saada 400 mg EPA-DHA:ta lähtötilanteen 120 mg päälle. Lopulta saatiin vain noin 226 mg EPAa ja 150 mg:n DHA:ta. ALAa saatiin margariinien kautta 1,9 g päivässä.

   En tiedä klikkailitko läpi tuon PowerPoint -esityksen, yritin siinä antaa riittävät tiedot. Kaikille lukijoilleni haluaisin kertoa, että tarkoitukseni on esitellä uusia tutkimuksia nimenomaan PowerPoint -muotoisina teksteinä. Perinteistä tekstiä käytän lähinnä uutisen ydinsanoman esittelyyn (etusivulla) ja muissa teksteissä (blogissa). Tämä PowerPoint -muotoinen SlideShare -palveluun perustuva tapa esittää asioita on mielestäni sikäli hyvä, että esiintyjät saavat samalla käyttöönsä diat, eli vakiokäyttäjät voivat palata sivujeni kautta näihin esityksiin tai vaikka suoraan SlideSharen kautta hakemalla “pronutritionist”. Teen ansiotyökseni myös markkinatutkimusta, ja olen huomannut SlideSharen olevan ainakin terveydenhuollon ammattilaisille vielä varsin vieras, ehkä monille muillekin. Yksi juttu mitä en ole varmaan kertonut missään on, että dioissa oleva keltainen teksti on linkki alkuperäiseen tutkimukseen (eli jos lähde kiinnosttaa klikkaa diojen keltaista tekstiä). Eli muistakaahan kaikki klikata läpi tuo esitys!

Comments are closed.