Perjantain lyhyt: A-talk, D-vitamiini ja suositusten kirjo

kirjoittanut | 21.01.2011 | Blogi | 4 Kommentit

Eilisessä Ylen A-talkissa oli mukana neljä suomalaista asiantuntijaa keskustelemassa D-vitamiinista (Lääkäri Erkki Antila, professorit Suvi Virtanen, Christel Lamberg-Allardt ja Ilari Paakkari).  Ursula Schwab, dosentti, kliininen opettaja Itä-Suomen yliopistosta kertoi myös oman näkemyksensä D-vitamiinivalmisteista. Yhteistä ymmärrystä sopivasta D-vitamiinin saannista ei löytynyt. Keskustelun voit katsoa tästä. Pari pointtia keskustelusta:

  • D-vitamiini on prohormoni eikä vitamiini (munuaisten muodostama kalsitrioli on hormoni)
  • D-vitamiini kannattaa mitata esim. joka kolmas vuosi, jotta tietää ollaanko edes ideaalisen tason alarajoilla (50 nmol/l)
  • Maidossa on nyt kaksi kertaa enemmän D-vitamiinia kuin vuosi sitten (paitsi luomumaidossa, johon ei lisätä D-vitamiinia)
  • D-vitamiinisuositukset Suomessa ovat tällä hetkellä sekavat

Suomessa viralliset D-vitamiinisuositukset antaa Valtion Ravitsemusneuvottekunta (VRN). VRN:n suositukset kokonaissaanniksi ja D-vitamiinilisän käytöstä näkyvät alla olevassa taulukossa. Lisäksi olen laittanut oman arvioni D-vitamiinin kokonaissaannista huomioiden ruokavaliosta saatava D-vitamiini ja suositeltu D-vitamiinilisän käyttö. Sekä lapsille että iäkkäille suositellaan D-vitamiinilisän ottamista vuoden ympäri, aikuisille vain erikoistapauksissa.

Kokonaissaanti-suositus (VANHA) (sis.ruokavalio) D-vitamiinilisä Kokonaissaannin arvioni (mediaani)*
0-2 v. 10 µg/vrk 10 µg/vrk (UUSI) 10-12 µg/vrk
2-18 v. 7,5 µg/vrk 7,5 µg/vrk (UUSI) 8-14 µg/vrk
19-59 v. 7,5 µg/vrk EI SUOSITELLA (VANHA) 6-7 µg/vrk
60 v. tai > 10 µg/vrk 20  µg/vrk (VANHA) 21-28 µg/vrk

*) Finravinto 2007 arvion pohjana

Näiden lisäksi on olemassa erikoisryhmiä, joille on erilaiset suositukset. Tällaisia ovat
  1. Osteoporootikot. Osteoporoosin Käypä Hoito -suositus: D-vitamiinivalmistetta 20 µg/vrk ympäri vuoden ja ruuasta se mikä on tullakseen (Vanha suositus vuodelta 2008)
  2. Luomu- ja tilamaitoa käyttävät ja/tai ei-vitaminoituja rasvoja käyttävät työikäiset. VRN: D-vitamiinivalmistetta 5 µg/vrk talviaikaan ja ruuasta se mikä on tullakseen, kts. STM (Vanha suositus STM, ei muuttunut 2011)
  3. Raskaanaolevat ja imettävät. VRN: D-vitamiini valmistetta 10 µg/vrk ympäri vuoden ja ruuasta se mikä on tullakseen. (Uusi suositus 2011)
  4. Kalaa, maitotaloustuotteita tai ravintorasvoja käyttämättömät työikäiset. VRN 5 µg/vrk talviaikaan ja ruuasta se mikä on tullakseen, kts. STM. (Vanha suositus STM, ei muuttunut 2011)

Suurin väliinputoajaporukka on työikäiset, ja varsinkin ne  jotka eivät käytä kalaa ja maitoa. Heidän kohdallaan liian alhainen D-vitamiinin saanti voi olla iso ongelma.

Olipas mutkikasta (komentoithan jos huomaat virheen) !