Perjantain lyhyt: Nitraattien ja nitriittien lähteet ruokavaliossa

kirjoittanut | 28.01.2011 | Blogi | 6 Kommentit

Minulla on vaikutelma, että useimmat meistä ovat hieman huolissaan lihajalosteiden nitraatti- ja nitriittipitoisuuksista. Asiantuntijoita lukuunottamatta harvemmat tietävät, että vihannekset ovat kuitenkin selkeästi suurin nitraattien ja nitriittien lähde ruokavaliossamme. Erityisesti pinaatti, rucola ja punajuuri ovat suuria nitraattien  lähteitä. Oheinen kuva kertoo tärkeimmät nitraattien ja nitriittien lähteet Ranskassa (Lähde: The EFSA Journal (2008) 689, 1-79, vapaasti saatavilla internetissä).

Nitraattien lähteet Ranskassa: Kokonaissaanti 141 mg/pv

Nitriittien lähteet Ranskassa:kokonaissaanti 2 mg/pv

Evira selvittelee parhaillaan suomalaisten nitraattien saantia, mutta kokokuva tuskin poikkeaa valtavasti ranskalaisesta. Fineli ei kerro elintarvikkeiden nitraattipitoisuuksia. Yksilöiden väliset erot nitraattien saannissa voivat olla erittäin suuret, esim. vegaanit, jotka käyttävät paljon juureksia ja vihreitä salaattimaisia kasviksia saattavat saada enemmän kuin 10-kertaisen määrän nitraatteja verrattuna henkilöön, joka syö vähän lihajalosteita ja kasviksia. Ruokavalion nitraatit pelkistyvät elimistössä nopeasti suun syljen vaikutuksesta nitriiteiksi. Keho tuottaa myös nitriittejä muuntamalla typpioksidia nitriitiksi.

Miksi nitraatit ovat tärkeitä? Useimmille tuttua on, että nitraattien ja nitriittien käyttöön liittyy joidenkin syöpämuotojen lisääntynyt riski. Tosin yhteys on jossain määrin kiistanalainen edelleen. Uudempaa tietoa on se, että sekä nitraatit että nitriitit toimivat typpioksidin prekursorina, ja saattavat tämän vuoksi edesauttaa verensuonten laajentumista sekä suojata verisuonten endoteelia ja täten estää sydän- ja verisuonisairauksia. Asiaa tutkitaan vilkaasti, mutta se ei ole vielä noussut ”mainstream”iin.

On myös todistettu, että kasvishuoneissa ja yleensäkin niukalla auringon valolla kasvatetut ja teollisilla lannoitteilla kasvatetut vihannekset kehittävät selvästi enemmän nitraatteja kuin pitkän päivän ja auringon valon aikaan kasvaneet. Käsittelin nitraatteja tarkemmin noin puolisen vuotta sitten (Nitraatit ovat terveellisiä, mitäh?).

Lisätietoa: http://www.eicom-usa.com/39.html