Kaakaota terveyden vuoksi

kirjoittanut | 11.03.2011 | Blogi | 14 Kommentit

Olen pidempään seuraillut kiinnostuneena miten kaakaon ja tumman suklaan tarina etenee.

Viime kesänä julkaistiin meta-analyysi, jonka mukaan kaakao vähentää verenpainetta kohonneesta verenpaineesta kärsivillä n. 5 /3 mmHg (Ried et al. 2010), siis ehkä enemmän kuin suolan vähentäminen 2-3 g/pv (Dickinson et al. 2006).Useissa kaakaota koskevissa tutkimuksissa on käytetty kuitenkin suurehkoja annoksia tummaa suklaata, jopa 100 g/pv. Tässä on yksi kaakaotutkimusten akilleen kantapää. Jos verenpainevaikutukseen tarvitaan suurehko annos suklaata, miten käy pitkällä aikavälillä painon kanssa? Toisaalta väestötutkimuksissa jo pieni päivittäinen annos suklaata on riittänyt tuomaan suojaa sydänsairauksilta, ja suurista annoksista hyötyä ei ole havaittu ( esim. Mostofski et al. 2010). Harvardin yliopistokin tuntuu suhtautuvan varsin suopeasti kaakaoon.

Oheinen kuva kertoo miten kaakaon edulliset vaikutukset verenkierto elimistöön voivat välittyä (Heiss & Kelm 2010, open access paper)

Kaakaon ja muiden polyfenolirikkaiden ruoka-aineiden vaikutus terveyteen

Hiljattain ilmestyneen katsausartikkelin mukaan raakakaakaojuoma on todellakin polyfenolipommi (Crazier et al. 2011, open access paper). Vertailussa oli mukana muita hyviä polyfenolijuomia, kuten mustikka. Tutkijat huomattavat, että eri juomavalmisteiden (brändien) välillä voi olla kuitenkin suuria eroja. Erityisesti kaakaon alkalointi heikentää sen polyfenolipitoisuutta. Minulle on  epäselvää, onko kaupan raakakaakaojauheet alkaloitu vai ei.

Akai-, mustikka-, karpalo-, granaattiomena- ja kaakaojuomien polyphenolipitoisuudet

Mutta mitä haittoja kaakaolla voi olla? En löytänyt asiasta kunnollista kirjallisuutta, hajatietoa kylläkin. Kaakaoon on liitetty allergiaa, aknea (suklaan kautta) ja vaaraa saada erittäin paljon käytettynä liikaa kadmiumia. Käsittääkseni tällaiset vaarat on kuitenkin kohtuukäytössä pieniä. Kuna-intiaanit ovat käyttäneet perinteisesti erittäin suuria määriä kaakaota, ilmeisesti ilman selviä merkkejä minkään sairauksien lisääntymisestä kaakaon käytön vuoksi (Bayard et al. 2007). Onko sinulla parempaa tietoa kaakaon mahdollisista haitoista?

Suositus

Suosittelen oman terveyskaakaon keittämistä vaihtoehtona tummalle suklaalle. Vältät sokerin ja rasvan, tumman suklaan akilleen kantapään.

Tee näin. Keitä vettä iso mukillinen ja sekoita joukkoon 2-3 teelusikkaa raakakaakaota, ja karvasta makua tasaamaan pöytäkäyttöön tarkoitettua ksylitolia tai keinomakeuttajaa. Yksi tai kaksi kuppia päivässä, ja voit ehkä unohtaa tumman suklaan kokonaan.. Kaakaon juonti kannattaa ajoittaa päiväaikaan, koska teobromiini, kaakaon pääasiallinen piristävä ainesosa, vaikuttaa pitkään (puoliintumisaika 6-10 tuntia). Esimerkiksi illalla juotu iso kuppi raakakaakaota voi piristää varsin pitkään, ainakin allerkirjoittanutta. Kaakaon piristävä vaikutus on mielestäni kuitenkin lievempi ja pehmeämpi kuin kahvin kofeiinin. Saat juomasta myös magnesiumia, sinkkiä, kaliumia, kuitua ja rautaakin hiukkasen.

Jos kaipaat tarkempaa tietoa kaakaosta ja muista ”superfoodeista” Juhana Harjun kirjoitus osuu minusta oikeaan. Hän osoittaa erityisesti suomalaisten marjojen ”superfood” arvon ja kokonaisuuden merkityksen.

Aiempia kirjoituksiani kaakaosta:

www.pronutritionist.netkaakao-ja-suklaa/

www.pronutritionist.nethyva-juoma-theobroma-cacao/