Kuitu ja paksusuolen syöpä

kirjoittanut | 15.03.2011 | Blogi | 2 Kommentit

Viljat ja kuitu nostavat tunteet pintaan. Viime viikon lopulla lööpit hehkuttivat Antti Heikkilän uutta ”suositusta”.  Toissa viikolla julkaistussa tutkimuksessa kuitu vähensi  yhdysvaltalaisessa NIH-AARP -väestötutkimuksessa kokonaiskuolleisuutta merkittävästi, ja yllättävää kyllä myös kuolemia hengitystie-infektioihin. Aiemmin Jenni Lappi kirjoitti tässä blogissa viljan kuidun vaikutuksesta aikuistyypin diabetekseen. Kaikki nämä kirjoitukset ja tutkimukset ovat herättäneet värikästä keskustelua.

Mutta miten on kuidun ja paksu- ja peräsuolen syövän kanssa? Mikä on totuus, vähentääkö kuitu todella kolorektaalisyöpää?

Kuidun runsas saanti on traditionaalisesti yhdistetty nimenomaan ruuansulatuskanavan alaosan syöpiin. Kolorektaalisyövän ja kuidun välisistä yhteyksistä on julkaistu runsaasti väestötutkimuksia, joitakin päätetapahtumatutkimuksia jo syöpään sairastuneilla ja useita välimuuttujatutkimuksia. Käsittelen lyhyesti näitä tutkimuksia poikkeuksellisesti videolla.  Tämä on kokeilu siitä,  miten tutkimusten yhteenvetäminen mahtaa toimia videona.

Ennen videota lyhyesti miten olen tietoa hakenut ja jäsentänyt. Alla oleva kuva kertoo tavanaomaisesta lähestymisestäni tiedonhakuun. Kutakuinkin samanlaista hierarkiaa suosittaa useat tutkijat, esim. Harvardin yliopiston epidemiologian professori Dariush Mozaffarian (kts. open access presentaatio, tästä).

Tutkimusevidenssin hierarkia ravitsemus- ja lääketieteessä

Mitä olet mieltä, onko näyttö riittävään kuidun paksusuolen syöpää vähentävästä vaikutuksesta? Entä voiko syövän ja ravitsemuksen välisiä yhteyksiä edes tutkia luotettavasti?