Merkataan Dariush Mozaffarian

kirjoittanut | 30.03.2011 | Blogi | 15 Kommentit

Olen merkannut Dariush Mozaffarianin. Seuraan hänen tieteellistä julkaisutoimintaa sekä lehdistöesiintymisiä Yhdysvalloissa. Dariush Mozaffarian on koulutukseltaan kardiologi ja toimii apulaisprofessorina sydänterveyden ja ravitsemuksen osastolla Harvardin yliopiston kansaterveystieteen laitoksella, siis samassa tiimissä esim. Frank Hu:n ja Walter Willettin kanssa. Mielestäni Mozaffarian on edistyksellinen.

Mozaffarian on ollut esillä viimeaikaisen rasvakeskustelun yhteydessä. Mozaffarian on tehnyt yhteistyötä ainakin Antti Aron (THL:n emeritusprofessori) kanssa kirjoittamalla yhteistyössä katsausartikkelin transrasvoista  ja niiden keskeisestä merkityksestä sydän- ja verisuoniterveydelle (2006).  Jyrki Virtanen Itä-Suomen yliopistosta on kirjoittanut yhteistyössä katsausartikkelin kalan käytön ja aivoinfarktin välisistä yhteyksistä (2008). Ei siis ihan tuntematon henkilö suomalaisille tutkijoillekaan.

Miksi Mozaffarian on seuraamisen arvoinen?

  1. Mozaffarian kertoo avoimesti ja melko yksinkertaisesti, miten tieteellistä todistusaineistoa tulkitaan ja suodatetaan
  2. Mozaffarian kritisoi itseään (edes hiukan)
  3. Mozaffarian ei pyri yksinkertaistamaan liikaa monimutkaista sydänsairauksien syntyprosessia
  4. Mozaffarian tutkii ilmiöitä ja julkaisee tutkimusuutisia, jotka haastavat hänen aiempia näkemyksiä tai konsensusta
  5. Mozaffarianin huomio usein paitsi sydäninfarktit ja diabeteksen, myös aivoinfarktit, dementian ja sydämen vajaatoiminnan
  6. Mozaffarian uskaltaa tehdä rohkeita keskustelun avauksia
  7. Mozaffarian korostaa ravinnon osuutta suhteessa lääkitykseen

Esimerkkejä edellisistä:

1. Mozaffarian käyttää alla olevaa kuvaa selventämään miten tutkimuksien perusteella tehdään johtopäätöksiä. Tarkemmin hän selvittää omaan lähestymistään kaikille avoimessa katsausartikkelissa, josta kuva on.

Mozaffarian: tutkimusasetelmien hierarkia

2.  Tiedätte Mozaffarianin oman meta-analyysin (3/2010),  johon viitataan rasvan vaihtokauppatutkimuksiin liittyen. Puoli vuotta myöhemmin (lokakuussa 2010) Mozaffarian kirjoittaa kritoisoiden edellistä meta-analyysiään:

”A recent  meta-analysis of these RCTs, including a total of 13,614 participants with 1,042 CHD events, found that CHD risk was lowered by 10% for each 5%E greater PUFA intake replacing SFA. Many of these trials have important limitations, including for example not being double-blind; incompletely assessing compliance; randomizing sites rather than individuals and having open enrollment and drop-out; and/or including vegetable oils that contained omega-3 PUFA of plant origin that may provide cardiovascular benefits unrelated to decreased SFA intake.”

Dariush Mozaffarian and Renate Micha. Saturated Fat and Cardiometabolic Risk Factors, Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Fresh Look at the Evidence. Lipids. 2010 Oct;45(10):893-905

3. Mozaffarian on sitä mieltä, että yksi suurimmista ravitsemuspoliittisista virheistä on ollut yhden yksittäisen ravintoaineen liika korostaminen (tyydyttyneen rasvan). Alla oleva kuva kertoo Mozaffarianin näkemyksen. Lähteenä kaikille avoin Dariush Mozaffarianin esitys (pdf-versio, Culinary Institute of America)

Harvardin epidemiologian professorin Dariush Mozaffarianin näkemys ravinnon ja sydänterveyden yhteyksistä. Open Access saatavilla internetissä.

4. Välillä ilmestyy tutkimustuloksia, jotka eivät sovi omaan maailmankuvaan.  Joulukuussa 2010 Mozaffarian ym. julkaisivat väestötutkimuksen tulokset, jossa runsasrasvaisten maitotaloustuotteiden ”merkkiaineen” trans-palmitiinihapon saantiin liittyi alhaisempi riski sairastua aikuistyypin diabetekseen. Mozaffarian kuitenkin tähdensi nettihaastattelussa, ettei yhden tutkimuksen perusteella voi tehdä asiasta johtopäätöksiä.

Mozaffarian D et al. Trans-Palmitoleic Acid, Metabolic Risk Factors, and New-Onset Diabetes in U.S. Adults. A Cohort Study. Annals of Internal Medicine 2010: 153; 790-799

5. Tämä Circulation -lehdessä (2008) julkaistu kaikille avoimen artikkelin kuva (suurenna klikkaamalla) kertoo, kuinka Mozaffarian pyrkii tutkimaan ja pitämään esillä paitsi sepelvaltimotaudin myös muiden verisuoniperäisten tautien ja ravinnon välisiä yhteyksiä, jotta voidaan ymmärtää ravinnon vaikutus terveyteen laajasti.

Mozaffarian D. Beyond Established and Novel Risk Factors. Lifestyle Risk Factors for Cardiovascular Disease. 2008;117:3031-303

Mozaffarian: ruokavalion, riskitekijöiden ja erilaisten sydän-ja verisuoniperäisten sairauksien yhteydet

6. Mozaffarian ja Ludwig ehdottivat JAMA -lehdessä elokuussa 2010, että tulevaisuuden ruokavaliosuositukset tulisivat perustua ruoka-aineiden käyttöön, eikä niinkään yksittäisten ravintoaineiden saantiin tai energiaravintoaineiden jakaantumiseen. Perustelu: a) hyvä tieteellinen näyttö koskee ruokavaliomalleja (kokonaisuuksia), eikä yksittäisiä ravintoaineita, b) syömme ruokaa emme ravintoaineita.

Mozaffarian & Ludwig. Dietary Guidelines in the 21st Century—a Time for Food. JAMA. 2010;304(6):681-682

7. Esim. ”Ravitsemuksella voidaan saavuttaa ainakin yhtä paljon kuin statiinihoidolla sydäntautien estossa”. Alla mainittu podcast, osa 2, 17.00 min →

Panosta 1 tunti

Jos sinua kiinnostaa Dariush Mozaffarianin mielipiteet tarkemmin, panosta  yksi tunti hänen luentonsa kuuntelemiseen, vaikka joutoajallasi. Siirry alla mainitulle sivustolle, ja kuuntele sekä osat 1 tai 2 vaikka älypuhelimellasi työmatkallasi tai kotitietokoneella. Tämä on kantaaottava (!) esitys jonka Mozaffarian on pitänyt amerikkalaisille ravitsemusterapeuteille loppuvuonna 2010. Jos haluat oikein virittäää asian pidemmälle voit samalla katsella slideja, jotka selvästi liittyvät teemaan tästä (Culinary Institute of America). Podcastissa käydään kutakuinkin kaikki edellä mainitut asiat seikkaperäisemmin läpi.

Summa summarum, Dariush Mozaffariania seuraamalla pysyy kärryillä ravinnon ja sydänterveyden välisten yhteyksien uusista tuulista. Toki  kannattaa ”merkata” muitakin ja liputtaa  suomalaisen tutkimuksen puolesta. Mutta Mozaffarianista voi hyvin aloittaa, jos ei ole ennen ketään tieteentekijää seurannut.

PODCAST: Me and my diabetes. Saturated Fat and Heart Disease Risk – Dariush Mozaffarian. Podcast (kaksi osaa 45+ 20 min sis. Q&A).

Ps. Ehkä näppärin tapa seurata Mozaffariania on mennä PubMed’iin ja tehdä haku sanoilla ” Mozaffarian diet” ja tilata tämän jälkeen tulokset RSS -syötteellä joko e-mailiin tai RSS-kansioon. RSS -nappula ilmestyy näkyville vasta hakusuoritteen jälkeen hakusanakentän yläpuolelle. Näin saat jatkossa automaattisesti kaikki uudet Mozaffarianin (tai muun valitsemasi tutkijan) julkaisut syötteinä.