Miksi lakritsiuute kohottaa verenpainetta?

kirjoittanut | 18.03.2011 | Blogi | 2 Kommentit

Lakritsi, salmiakki, lakritsiuutteella maustetut juomat, purukumit ja tupakkatuotteet saattavat kaikki kohottaa verenpainetta, aiheuttaa turvotusta ja pahimmassa tapauksessa rytmihäiriötä ja joitakin muita jopa henkeä uhkaavia tilanteita. Yleensä vaarallisiin vaikutuksiin tarvitaan jatkuva runsas lakritsiuutetta sisältävien tuotteiden runsas käyttö ja ehkäpä vielä ”lakritsiherkkyys”. Mutta se ei ole suinkaan lakritsin suola, mikä aiheuttaa turvotusta, verenpaineen kohoamista ja hypokalemiaa, vaan glykyrritsiini. Mitä se sitten tekee?

_________________________________________________________________________________

Lakritsiuute sisältää glykyrritsiiniä eli glykyrretiinihappoa (joskus myös glykyrritsiinihappo, engl.  glycyrrhizin tai glycyrrhizic acid). Glykyrritsiini on kortisolia hajottavan entsyymin (11ß-HSD2) inhibiittori (estäjä). Glykyrritsiinin vaikutuksesta kortisolin eliminaatio (poistuminen) inaktiiviseksi kortisoniksi  vähenee, mistä seuraa kohonneet seerumin kortisolipitoisuudet. Kortisoli vaikuttaa puolestaan mineralikortikoidiresepteroiden kautta veren elektrolyyttitasapainoon, aldosteronin ja reniinin tuotantoon, verenpaineeseen jne. Lakritsiuute on siis tavallaan ”luonnon oma kortisoli”.

Lakritsiuute voi siis aiheuttaa kohonnutta verenpainetta, turvotusta, hypokalemiaa ja rytmihäiriöitä. Kaksi jälkimmäistä lienevät hyvin harvinaisia, mutta verenpaineen kohoaminen ja turvottelu ovat melko tavallisia runsaan lakritsiuutteen saannin vaikutuksia. Pienellä osalla ihmisistä on 11ß-HSD2 -entsyymin mutaatio, jolloin entsyymi toimii erityisen huonosti. Tällöin pienemmätkin lakritsiuutteen käytömäärät voivat aiheuttaa terveydellisiä seurauksia. Valitettavasti lakritsiuutteen vaikutuksista terveyteen ei ole laajoja selvityksiä. EU:n elintarvikeviranomainen EFSA on määritellyt suurimmaksi suositeltavaksi glykyrritsiinin saanniksi päivää kohden 100 mg, joka vastannee lakritsina noin 50 grammaa päivässä. Raskaana olevien ja ehkä myös diureettilääkkeitä käyttävien olisi syytä suhtautua lakritsin käyttöön pidättyvästi.

Lakritsiuutteen lähteitä ovat esimerkiksi:

  • Lakritsi
  • Salmiakki
  • Terva- ym. pastillit, jopa hedelmämakeisissa voi olla lakritsiuutetta
  • Laritsilla tai salmiakila maustetut purukumit, juomat, tupakkatuotteet ja muut elintarvikkeet (esim. jotkin teelaadut, jäätelöt, nuuska)

Lähteet:

EFSA: Opinion of the scientific committee on food on glycyrrhizinic acid and its ammonium salt. April 2003.

Quinkler M & Stewart P. Hypertension and the Cortisol-Cortisone Shuttle. J Clin Endocrinol Metab. 2003: 88; 2384-2392

Timo Sane. Lakritsi, aldosteroni ja verenpaine.Duodecim.1994;110(10):974

van Uum et al. The role of 11b-hydroxysteroid dehydrogenase in the pathogenesis of hypertension. Cardiovascular Research. 1998: 38;16 – 24