Näillä ominaisuuksilla ruoka menee kaupaksi?

kirjoittanut | 9.03.2011 | Blogi | 13 Kommentit

Viime viikkoina on keskusteltu runsaasti ruuan lisäaineettomuudesta ja luonnollisuudesta. Olen ehdottomasti tuoreista raaka-aineista valmistetun ruuan puolesta. Lisäaineettomuusinto menee kuitenkin usein överiksi. Siitä on tullut iso aalto, jonka aallolla voi ratsastaa moni lisäaineeton elintarvike.

Mutta mitä muuta löytyy kulman takaa, ehkä vuoden 2015 elintarvikkeista? Listasin omia veikkauksiani, ilman meta-analyyseihin sekaantumista 🙂

1. Lisäaineettomuus

Tästä ei sen enempää kuin että kannattaa käydä katsomassa mitä Anja Nysten kirjoittaa –blogissaan tänään.

2. Vähemmän hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet

VHH on jo nyt ilmiö ja tulee jatkumaan sellaisena. Ilmiötä ruokkii edelleen runsas tieteellinen tutkimus, lisääntyvä lihavuus- ja  aikuistyypin diabetesongelma, tarve nähdä nopeita laihdutustuloksia, hyvä kylläisyysteho sekä tarve haastaa viranomaisten ja auktoriteettien yksiääninen viestintä. Lautaselle tekisi kuitenkin mieli pyöräyttää kapustallinen pastaa ja napata voileipä välipalaksi.

3. Probiooteilla rikastetut juomat ja jogurtit

Suoliston bakteeriflooran merkitys terveydelle laajentuu ja tarkentuu koko ajan. Probiootteja tutkitaan vilkaasti varsinkin vatsasairauksien, lasten tautien ja lihavuuden yhteydessä. Varsin usein löytyy jotain mielenkiintoista ja positiivista tulosta. Ikääntyessä bakteerikannat heikkenevät, ja kansahan ikääntyy. Lisäksi suuret elintarvikefirmat kampanjoivat näiden puolesta laajasti.

4. Prebiooteilla rikastetut juomat jogurtit

Useat heikosti ohutsuolesta imeytyvät hiilihydraatit (fruktaanit, inuliini, galaktaani, polyolit jne. ) edesauttavat paksusuolen kolonisoitumista hyvillä bakteereilla, varsinkin bifido-suvun bakteereilla. Ne tuottavat fermenoituessaan lyhytketjuisia rasvahappoja. Nämä molemmat asiat voivat olla eduksi sairauksien ehkäisyssä tai hoidossa. On ehdotettu, että prebiootit voivat lisätä kylläisyyttä, vähentää inflammaatiota, lisätä kalsiumin imeytymistä, vähentää hengitysinfektioita, sydänsairauksia sekä syöpää. Huono puoli on, että prebiootit aiheuttavat oireiden pahenemista ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

5. D-vitaminoidut elintarvikkeet

Olemme saaneet jo lapsille ja iäkkäille uudet suositukset. Ensi vuonna tai seuraavana sitten työikäisille. Ne tuskin tulevat olemaan niin korkealla kuin aktiiviset nettitoimijat toivovat. Keskustelu tulee jatkumaan varsinkin, kun uutta julkaistaan erityisesti satunnaistetuista tutkimuksista.

6. Gluteenittomat tuotteet

Keliakian lisääntyy ja diagnosoimatonta sairautta löytyy. Lisäksi luolamiesruokavalion ihannointi äärimmille vietynä pitää gluteenia myrkkynä. Tämä trendi ei laannu, vaikka niin soisi. Kts.  Juuso Reinikaisen kirjoitus gluteenittomia elintarvikkeita koskien tästä.

7. Runsaasti proteiinia sisältävät elintarvikkeet

Runsasproteiininen maito ei tule olemaan viimeinen tuote sarallaan. Proteiinin hyvä kylläisyysvaikutus, sopivuus urheilijoille niin palautukseen kuin lihasmassan kasvattamiseen ja luolamiesten ruokavaliobuumi pitää proteiinia tapetilla. Lisäksi proteiinin merkitystä tutkitaan runsaasti, ja heraproteiinilla todistetaan olevan muitakin positiivisia vaikutuksia kuin lihasmassan kasvaminen. Liian suureen proteiinin saantiin liittyvät syöpä-, diabetes- , sydän- ja verisuonitautiepäilyt jäävät muun terveystiedotuksen varjoon, koska terveyspäättäjien agendan kärjessä ovat rasvat, huonot hiilarit, suola ja kasvikset.

8. Vähemmän suolaa melkein kaikissa elintarvikkeissa

Suola otetaan vähitellen tosissaan, ja sen vaikutukset muuallekin kuin verenpaineeseen tunnistetaan ja tunnustetaan. Suola nousee yhdeksi terveyspäättäjien keskeiseksi teemaksi. Kansa kampaa vastaan, koska ensiksi vietiin sokeri ja nyt vielä suolakin. Mistään ei saa nauttia. Taatusti alkaa kiinnostaa mediaa. Lisää lähetysaikaa, lisää kiinnostusta ja lisää myyntiä vähäsuolaisille elintarvikkeille. Syntyy myös vastaliike. Runsassuolainen ruokavalio, RSV. Gary Taubes (jota muuten arvostan) kirjoittaa kirjan Good Salt, Bad Sugar. Ensimmäinen suomenkielinen kirja runsassuolaisesta ruokavaliosta ilmestyy vuonna 2014, ja perustetaan suolaakunnolla.fi, johon rekisteröityy 10 000 käyttäjää ensimmäisen kuukauden aikana. Syttyy suolasota.

9. Ruista sisältävät elintarvikkeet

Juuri äskettäin tanskalaisessa tutkimuksessa havaittiin, miten rukiin kuitu selitti vahvasti pohjoismaisen ruokavalion terveellisyyttä. Kuopiossa tutkitaan asiaa edelleen vilkkaasti, ja viljojen kuitujen terveysvaikutukset vahvistuvat muutenkin. Valkoiset höttöhiilarit laitetaan lopullisesti pannaan, ja tilalle tulee ruis. Sallittu hiilari=ruis. Rukiseen törmäämme aivan uusissa tuotemuodoissa, kekseinä, välipalapatukoina, ruiskuitujuomina sekä ruisoluttakin saamme pian.

10. ?

Nämähän olivat kaikki tietysti vain veikkauksia. Mutta mitä sinä mietit, kuuluisiko listalle vielä vaikka pakurikääpä, kaakao, stevia tai ihan joku muu?