Näin rasvojen saanti muuttui esihistoriassa

Tavanomaisia kirjallisuushakujani tehdessä surffailin PubMedissä varsinaisen arteen lähteille. Sveitsiläis-ranskalaiset tutkijat ovat keränneet yhteen hengästyttävän tietopaketin rasvoista ja erityisesti niiden vaikutuksesta ylempiin aivotoimintoihin ja makuaistimuksiin (Fat Detection. Taste, Texture, and Post Ingestive Effects). Kyse on kirjasta, jota voi helposti lukea netissä, ja joka ainakin toistaiseksi on kaikille avoin.

Kirjasta poimittu  kuva alla kertoo varsin havainnollisesti, miten rasvan saantimme on muuttunut vuosituhansien funktiona.  Nettikeskustelut tuntuvat tähdentävän erityisesti viljojen käytössä tapahtunutta muutosta. Lienee selvää, että myös vaikkapa suolan, sokerin ja maidon käytössä on tapahtanut radikaali muutos historiamme aikana. Suuret rasvan käyttöä koskevat muutokset näyttää tapahtuneen vasta viimeisten kahden vuosisadan aikana.

Kuvan tarkkuus ei ole parasta mahdollista luokkaa esimerkiksi transrasvojen viimeaikaisen kehityksen suhteen, mutta se on kuitenkin havainnollinen esitys siitä, miten myös rasvahappojen saanti on muuttunut esihistoriallisesti.

Rasvan saannin muutokset menneinä vuosituhansina

Lähde (klikkaa kuvaa päästäksesi open access -kirjaan)


2 thoughts on “Näin rasvojen saanti muuttui esihistoriassa”

 1. Varovasti näitten julkaisujen kanssa. Vaarana tällasten kuvioitten levittämisen kanssa nimittäin on että joku keksii vetää tohon kuvan päälle vielä yhden viivan, joka kuvaa ihmisen elinajan kehitystä. (tulis tosi nätti korrelaatio)
  Pahimmassa tapauksesa joku keksisi vielä laskea tarkat kulmakertoimetkin, jotta voidaan tarkasti tietää kuinka paljon transrasvaa pitää syödä lisää jos halutaan elää keskimäärin 100-vuotiaaksi.

  1. Ihan hyvä pointti. Lähinnä tässä oli tarkoitus tuoda esiin, että muukin on muuttunut esihistorian aikana ruokavaliossamme kuin viljan nouseminen merkittäväksi energian lähteeksi. Pelkän viljan ylösnosto paleoliittisestä ruokavaliosta keskusteltaessa ei tee oikeutta kaikelle sille mikä on tosiasiassa muutunut. Kaikki prosessoitu ja jalostettu ruoka ja elintarvikkeet on tullut kuvioihin todella myöhään evoluutioperspektiivistä, esimerkkeinä suola ja sokeri.

   Esihistoriallisesta ruokavaliostamme emme tiedä todellisuudessa paljoakaan, on vain tieteentekijöiden sivistyneitä arvauksia. Tässä oli yksi arvaus rasvan saannista. FB -keskustelussa nostettiin toinen lähde esiin, jonka mukaan rasvan saantti lienee ollut 30-60 % luolamiesten keskuudessa. http://www.ajcn.org/content/71/3/682.long

   Varmasti vaihtelua on ollut vuodenajoittain, asuinpaikkojen mukaan jne.

Kommentointi on suljettu.