Omat kokemukseni hiilihydraattien vähentämisestä

kirjoittanut | 2.05.2011 | Blogi | 21 Kommentit

Olen itse noudattanut lähes koko elämäni joko vähärasvaista tai keskirasvaista ruokavaliota. Tätä kirjoitussarjaa tehdessäni heräsi mielenkiinto kokeilla VHH -ruokavaliota itse. Tavoitteeni ei ollut laihtua, vaan pitää paino suunnilleen entisellään ja samalla havainnoida ruuan käyttöä ja tuntemuksia arkielämässä. En halunnut tehdä tästä tiedettä tai suunnitelmallista millään muotoa, ja siksi en mittauttanut laboratorioarvojakaan.

Ajatukseni oli kokeilla vähintään viikko tiukasti hiilihydraattirajoitteista ruokavaliota ja muutaman viikon ajan  rennompaa hiilihydraattirajoitusta. En käyttänyt mitään VHH-oppaita ruokavalion koostamisessa, vaan toimin tarkoituksellisesti intuitiivisesti ilman kirjallisia suunnitelmia ja -tavoitteita. Jätin pois leivän, riisin, pastan ja perunan sekä makeat jälkiruuat (pientä fuskua tapahtui). Sallin itselleni pari annosta marjoja joka päivä. VHH- jaksostani tuli kuuden viikon mittainen.

Alku

Aloittaminen ei sujunut ongelmitta, olin ensimmäisenä iltana hyvin nälkäinen ja kaipasin hiilihydraatteja. Nukuin yön huonosti, ja päätä särki. Kahvi seuraavana aamuna auttoi vain hetkisen. Ajatuksen juoksu oli hidasta koko päivän, ja mieleni valtasi syvä kiusaus lopettaa koko kokeilu. Nukuin myös toisen yön huonosti. Kolmantena päivänä olo oli edelleen väsynyt ja sekava. Olin hermostunut, ja kaipasin erityisesti hedelmiä, leipää sekä pastaa tai riisiä, erityisesti iltaisin. Yritin mittauttaa virtsan ketoaineet, en kuitenkaan löytänyt liuskoja lähiapteekeista.

Vaikeuksia kesti neljännen vuorokauden aamuun. Tämän jälkeen olo alkoi kohentua. Väsymys katosi vähitellen seuraavina päivinä ja yöunet syvenivät. Muutos parempaan eteni melko hitaasti. Ensimmäisen viikon jälkeen sallin itselleni kaksi hedelmäannosta päivässä marja-annoksien lisäksi. Nämä eivät saaneet kuitenkaan olla banaania. Kolmannesta viikosta lähtien lisäsin myös hieman hiilareiden määrää niinä päivinä, jolloin pelasin salibandyä tai muutoin liikuin reippaammin. Intensiivinen liikunta ei tahtonut kulkea vähillä hiilihydraattivarastoilla.

Havaintoja matkan varrelta

Kiinnitin huomiota riittävään kuidun saantiin lisäämällä siemenien, pähkinöiden ja kasvisten käyttöä. Vatsan toiminnassa en havainnut suuria muutoksia, eikä hengityksen haju ilmeisesti ollut tavallisuudesta poikkeava. Yllättäen huomasin syöväni merkittävästi enemmän kasviksia kuin tavallisesti. Koska hiilihydraattiannos puuttui lautaselta, lisäsin kasviksia kunnes lautanen oli täynnä. Uskoisin, että kasvisten käyttö saattoi lisääntyä n. 50 %. Hedelmien syönti vastaavasti väheni jonkin verran.

Rasvan runsas lisääminen oli vastenmielistä, enkä missään vaiheessa onnistunut lisäämään riittävästi rasvan käyttöä. Toki rasvaa tuli enemmän siemenistä ja pähkinöistä, juustoista ja lihoista, mutta esimerkiksi kermaa en käyttänyt normaalia enempää.

Yhteiset ateriat kotona herättivät runsaasti keskustelua. Muut perheenjäsenet olivat sitä mieltä, että he joutuvat nyt syömään minunkin hiilihydraatti annokset. Samalla huomasin, että muille tuli myös ”vanavedessäni” tarjolle useammin lihaa ja muuta proteiininpitoista. Se saattoi tulla perheenjäsenten ruoka-annoksiin kaiken entisen lisäksi. Kaikkinensa oma proteiinin käyttö lisääntyi huomattavasti, enemmän varmaan kuin olisi ollut tarpeellista.

Muita havaintojani VHH -ruokavaliosta oli seuraavat:

  • Mieltymys makeaan väheni merkittävästi. Sokeristen elintarvikkeet maistuivat ällöttävän makeilta
  • Salaatit maistuivat tavallistakin paremmalta. Ne toivat eläinkunnan proteiinipitoisille ruuille vastapainoa
  • Kaipasin kovasti sitrushedelmiä. Olisin saattanut syödä kymmenen appelsiinia päivässä. Jotain mehukasta ja hapokasta piti saada
  • Kaipasin ruisleipää varsinkin iltaisin. Iltaisin oli usein ”purumieliteko”. Teki mahdottomasti mieli purtavaa, ja ensimmäisenä oli mielessä ruisleipä. Tyydyin useimmiten porkkanaan ja kaaliin
  • Söin tavallisesti n. 50-100 % normaalia suuremman liha-/kala-annoksen
  • Sattumaa tai ei, mieltymys liikuntaan väheni

Lopuksi

Kaikkinensa VHH -kokeilu oli mielenkiintoinen. Paino tippui pari kiloa, vaikkei se ollut tarkoitus. Parin ensimmäisen viikon jälkeen  makean mieliteot olivat todella vähäisiä. Koin tämän tärkeänä, koska olen perso makealle. Sen sijaan lihan ja rasvaisten juustojen runsas käyttö tuntui välillä yliampuvalta, ekologisesti väärältä, vaikka ne maistuivatkin hyvin. Roskaruokaa, pitsaa, hampurilaisia ei juuri tehnyt mieli. Kaikkinensa koin, että ruokailut ja mieliteot ovat hyvin hallinnassa. Iltaisin tosin kaipasin ruisleipää koko tämän jakson ajan. Se ei vain sammunut.

Kaikkinensa kokeilusta jäi hyvä maku, ja olen tyytyväinen, että kokeilin hiilihydraattien rajoittamista. En olisi ehkä koskaan uskonut, että kasvisten runsas käyttö voi vielä lisääntyä merkittävästi entisestään hiilihydraatteja rajoittamalla.  Kokeilu vaikutti edelleen omaan suhtautumiseen höttöhiilihydraatteihin. Niitä tekee entistäkin vähemmän mieli.

Kuva tavanomaisista aterioistani VHH:n aikana.