Vatsavaivojen kuukausi

Ensi viikosta lähtien ajattelin kirjoitella n. kuukauden verran tavallista enemmän vatsavaivoista. Keskityn ärtyvän suolen oireyhtymään, mutta myös tulehdukselliset suolistosairaudet ja gluteeni-intoleranssi, ja keliakia ovat esillä. Jos sinulla on ehdotuksia käsiteltäviin aiheisiin, vaikkapa ihan spesifisiä kysymyksiä tai muita kommentteja, ottaisin niitä mielelläni vastaan. Ne ohjaisivat varmaankin kirjoituksiani oikeaan suuntaan.

Johdannoksi näille kirjoituksille olen liittänyt oheen lyhyen videon pätkän  ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon tarkoitetusta Low-FODMAP -ruokavaliosta. FODMAP on lyhenne sanoista Fermentable Oligo-, Di-, and Mono-saccharides And Polyols. Käytännössä voidaan puhua huonosti imeytyvistä lyhytketjuisista hiilihydraateista.

Nämä huonosti imeytyvät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuolistoon (osittain) imeytymättöminä, ja aiheuttavat IBS-potilaille kipua ja turvotusta paksusuolen bakteerien fermentoidessa niitä. Niiden välttämistä on väitetty IBS:n modernin hoidon kulmakiveksi (Gibson Peter, 2011). FODMAP -hiilihydraatteja on luontaisesti erityisesti omenassa, päärynässä, näiden mehuissa, kivellisissä hedelmissä, viljoissa, palkokasveissa, kaaleissa ja sienissä. Myös useat uudet juomiin, jugurtteihin ja ravintolisiin täydennettävät prebiootit ovat FODMAP -hiilihydraateja. Maidon laktoosi ja tavalliset sokerialkoholit (ksylitoli, mannitoli, sorbitoli, isomalt jne.) lasketaan myös FODMAP -hiilihydraatteihin.

Suomessa ei ole saatavilla selkeitä FODMAP-oppaita tai taulukoita eri ruokien FODMAP -pitoisuuksista. Olen aiemmin kirjoittanut FODMAP -hiilihydraateista esim. seuraavat artikkelit:

Video: Lyhyesti FODMAP -ruokavaliosta.

13 thoughts on “Vatsavaivojen kuukausi”

 1. Mahtavaa Reijo, kiitos!

  Itse mitä luultavammin kärsin tuosta ärtyvän suolen oireyhtymästä, joka on viime aikoina pysynyt aika stabiilina maitohappobakteerien avulla. Mutta olisi tosiaan hienoa lukea myös siitä ravitsemuksen kannalta.

  Jään innolla odottamaan.

  1. Niin ja tosiaan, tuossa annoinkin jo vinkkiä, että itselläni ovat maitohappobakteerit auttaneet – ehkäpä saisit tongittua lisää tietoa niistä ja tukea tutkimuksista, että onko niiden oikeasti osoitettu tehoavan?

   1. Tutkimusten mukaan probiootit ovat varsin keskeisiä (mutta ei ihmeaineita), joten näyttöä löytyy. Kokoan ehkä probiootit, kuidun ja mausteet omaksi kirjoitukseksi. Ja FODMAP -hiilareista ihan oma kirjoitus.

 2. Hienoa! Odotan todella innolla kirjoituksia tästä aiheesta. Itse kun sain IBS-diagnoosin n. vuosi sitten, en saanut sairaalasta yhtään mitään ruokavalioon liittyviä ohjeita! Muuta kuin pelkän maininnan että ruokavalio vaikuttaa siihen! Ei edes lähetettä ravitsemusterapeutille. Joten ihan liian vähän on ammattilaistenkin keskuudessa tietoa miten tätä hoidetaan. Itse on saanut kaiken tiedon etsiä. Itselläni VHH ruokavalio auttanut tähän löysävatsaiseen IBS-muotoon.

 3. Hei Reijo!

  Innolla odotan tulevaa kuukautta ja mahdollisesti uuden oppimista : )

  Löytäisitkö tietoa siihen, kuinka stressi vaikuttaa eri entsyymien aktiivisuuteen suolessa toimia. Olen joskus aikoinaan kuullut, että esim laktaasientsyymin toiminta on osittain liitännäinen stressiin. Tämä selittänee sen, että monilla laktoosi-intolerantikoilla laktoosin sietokyky hieman vaihtelee päivien mukaan. Stressi pahentaa usein myös IBS-oireita, joten voisi kuvitella, että se vaikuutaisi myös muiden entsyymien toimintakykyyn ja sitä kautta aiheuttaisi ongelmia suolistossa.

 4. Mites lisäravinteena otettavat ruuansulatusentsyymit? Niistä on omien havaintojeni mukaan puhuttu aika vähän, mutta kehuja toimivuudesta löytyy kyllä anekdootteina aika paljon.

  Itselläni ei mitään erityisempiä ongelmia ole ollut vatsan kanssa, mutta päätin silti testata Now Foodsin Super Enzymes -valmistetta. Ja kyllä se vaan hämmästyttävästi tuntui parantavan vatsan toimintaa – vaikken luonnollisestikaan ole viitsinyt kovin syvällisesti paneutua tutkimaan asiaa, niin vaikuttaisi, että elimistöstä ulostuleva tavara on huomattavasti paremmin sulanutta kuin mitä se ennen entsyymien käyttöä oli. Muutenkin vatsan toiminta tuntuu parantuneen.

 5. Hei,

  Löysin sivuston nyt ja lueskelen innoissani artikkeleja tästä aiheesta. Minulla on diagnosoitu jo kohta viitisen vuotta sitten (miten pitkältä ajalta se kuulostaakaan…) IBS. Tuolloin esimerkiksi netistä aiheesta tiedon etsiminen oli aika paljon hankalampaa kuin nykyään. Eli kiitän :))

  Muutama huomio omista kokemuksistani.

  Myöskään minä en saanut mitään kelvollisia ruokavalio-ohjeita, kun IBS diagnosoitiin. Koin sen totaalisen nolladiagnoosiksi. Lisäksi olisin todella kipeästi tarvinut esimerkiksi ravitsemusterapeutilta apua. Samoin vertaisryhmistä olisi ollut apua. Minä päädyin aloittamaan gluteenittoman ruokavalion itsekseni. Ja kyllähän minä NYKYÄÄN osaan koostaa sen monipuolisesti, mutta en tuolloin. Varsinkin, kun päänvaivaa tuotti se, että vaikka oireet vähenivät gluteenittomalla ruokavaliolla, ne eivät poistuneet. Ekan vuoden aikana laihduin hallitsemattomalla tavalla ja minulla oli fyysisiä oireita, jotka olivat samanlaisia kuin anoreksiassa.

  Stressillä on omassa tapauksessani todella suuri merkitys, mutta aina sitä ei ole kovin helppoa nähdä kun “tilanne on päällä”. Jälkikäteen huomaa paremmin. Nykyään tiedän, että tarvitsen säännöllisen päivärytmin ja kunnon unta. Liikunta yleisesti helpottaa, mutta kovempi urheilu toki myös lisää tiettyjä vatsaoireita helposti.

  Kyllä tämän kanssa on oppinut elämään, vähitellen, mutta edelleen se selkeästi estää minua tekemästä tiettyjä asioita ja huolehdin siitä ajoittain paljonkin. Koen että asiantuntevan hoidon avulla olisin päässyt näinä vuosina aika paljon helpommalla mielenterveyden kanssa.

  Vielä siis kiitokset artikkelisarjasta!

  1. Kiitos kommentista Anna. On loistavaa, että kuulemme autenttisia kokemuksia! Toivottavasti jaksat kommentoida jatkossakin :- )

 6. Hei! Tämä artikkeli on näköjään julkaistu jo toukokuussa enkä ole huomannut, mutta kommentoinpa silti. Itse sain ibs-diagnoosin vuonna 2007 enkä myöskään saanut lääkäriltä minkäänlaista ruokavalio- ja elämäntapaohjeistusta enkä todellakaan edes vihjettä siitä, että ravitsemusterapeutin käynti olisi voinut olla aiheellinen. Kaiken, mitä ibs:stä tiedän, olen lukenut ja tutkinut itsekseni – kiitokset suomenkielisestä ibs-tietoudesta esimerkiksi tälle sivustolle! Fodmap-ruokavalion, joka todella tiukasti noudatettuna saattaa auttaa, löysin itsekseni netistä australialaisilta sivuilta (siellähän tutkimus on pisemmällä kuin Suomessa ja Euroopassa).

  Fodmap-ruokavaliosta tosiaan saattaa olla hyötyä mutta en ole vielä noudattanut sitä kertaakaan tarpeeksi pitkään tarpeeksi tarkasti ollakseni varma, että pahimmat oireet, eli aivan jatkuva turvotus ja ilma tai sen tuntu suolistossa pysyvät poissa. Tällä hetkellä takana on viikko ruokavaliota, jossa syön vain kananmunia, lihaa (jalostamaton sian- ja naudanliha, kala), kotimaisia marjoja, itse kehittelemääni kookospannaria (mahdollisimman “puhdasta” eli lisätyistä aineista vapaata riisimaitoa, kookoskermaa, kananmunia, kookoshiutaleita ja suolaa), pieniä määriä keitettyä porkkanaa keitoissa, bataattia, avokadoa, oliiveja, öljyjä (oliiviöljy, pellavansiemenöljy, rypsiöljy). Lisäravinteina syön kalsiumsitraattia, D-vitamiinia, piparminttuöljykapseleita ja ruoansulatuskapseleita – kaikki nämä ovat sellaisia, ettei täyte- ja pinnoiteaineina ole mitään fodmap-aineksia, esim tärkkelystä.

  Yritän saada vatsani rauhoittumaan jatkamalla tätä melko rajoittunutta ja hankalaa ruokavaliota kuukauden ja yritän sitten lisätä siihen vähän enemmän kasviksia (kurkku + tomaatti) ja ehkä joitain hedelmiä (kiivi + banaani). Lisäksi laktoosittomia maitotuotteita toivoisin voivani käyttää jossain vaiheessa.

  Viljoja olen vähentänyt ruokavaliosta jo aiemminkin ja laktoosi-intoleranssin vuoksi kaikki käyttämäni maitotuotteet ovat olleet laktoosittomia. Hedelmien, raakojen kasvisten, palkokasvien, sipulin, kaalin, makeutusaineiden yms. käyttöä olen rajoittanut myös aiemminkin, mutta tuo ei ole riittänyt rauhoittamaan vatsaa pysyvästi. Siitä, sopivatko pähkinät ja mantelit minulle, en ole päässyt selvyyteen, mutta lisään niitä ruokavalioon jahka tämä tiukka “mahanrauhoittamiskausi” on ohi. Välillä olen aivan epätoivoinen, kun en tiedä, mitä syödä ja mikään ei tunnu sopivan. Siltikin tiukkakin ruokavalio tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kuin jatkuva turpoaminen ja ruoansulatusongelmat. Toivon myös, että tiukka ruokavaliokokeiluni auttaisi ja että voisin myöhemmin lisätä joitain ruoka-aineita mukaan.

 7. Kiitos kommentista Johanna. Olisi kiva kuulla myöhemmin miten oireille kävi. Jos muutoksista ei ole apua, laajennathan ruokavaliota takaisin. Jos saat oireet hallintaan niin lisäille pikkuhiljaa kokeilemalla ruoka kerrallaan takaisin, jotta sinulle ei kehity ravitsemuksellisia puutteita. Mistä muuten olet löytänyt piparminttuöljykapseleita, ja minkä nimisiä ne ovat? Oletko kokeillut probiootti -valmistetta?

 8. Lisäyksenä edelliseen: tällä nyt viikon kestäneellä hyvin tarkalla fodmap-dieetillä vatsani on siis ollut melkoisen hyvässä kunnossa mutta en vielä uskalla sanoa löytäneeni pysyvää apua, vaikka haluaisinkin olla toiveikas.

  Olen vaan vuosien aikana niin monta kertaa ennenkin luullut löytäneeni avun – aiemmin esim. laktoosittomista maitotuotteista, maitotuotteiden kokonaan pois jättämisestä, viljojen pois jättämisestä, sipulin ja papujen välttämisestä, kasvisvoittoisen ruoan syömisestä, hyväkarppaamisesta, alakarppaamisesta, laktoosittomiin maitotuotteisiin lisättävän karrageenin välttämisestä (kiitos vaan meijerit, että noikin tuotteet on pitänyt pilata!) , ruoansulatuskapseleista, piparminttuöljystä… – että en enää uskalla ilakoida liikaa viikon mittaisen lupaavahkon kokeilun perusteella.

  Niin ja lisäys numero 2: syön päivittäin myös probiootteja, varmuuden vuoksi.

 9. Hei,

  noniin, olen ollut fodmap-dieetillä noin kuukauden. Noihin aikaisempiin kirjoituksiini viitaten jätin sittemmin kookoshiutaleet ja kookoskerman pois, koska kookosliha ei ollutkaan fodmap-dieettiin sopivaa ja kookoskermassa taas oli karrageenia, jota vältän varmuuden vuoksi. Korvasin nämä riisillä ja riisimaidolla ja muutenkin sitten laajensin ruokavaliota, kun vatsa vaikutti rauhoittuvan.

  Vaikuttaa siltä, että tarkasti noudatettu fodmap-ruokavalio auttaa! Kuukautta en tosiaan jaksanut tuota kauhean tiukkaa ruokavaliota, joten lisäsin kasvisten (mm. tomaatti ja kurkku) ja hedelmien (sitrushedelmät, banaani yms. “sallitut”) määrää. Marjoja söin jo ennestäänkin. Pähkinöitä ja manteleita syön myöskin, samoin riisiä ja maltillisia määriä perunaa. Lihaa, kalaa ja kananmunia söin jo ennestäänkin ilman ongelmia.

  Viljoja en ota takaisin arkipäivän ruokavaliooni ja täysjyvää en ole syönyt enää vuosiin, enkä syö, niin pahoja ongelmia siitä aikanaan sain. Herkuissa, esim. satunnaisesti syötävissä leivonnaisissa, saatan vehnäjauhoja vielä syödä, vaikka parasta olisi kai pitää itsensä erossa niistäkin – se vain on vaikeaa, kun ei ole keliakiaa eikä vilja-allergiaa eli ei oikein mitään “järkisyytä”, mihin vedota.

  Maitotuotteista otin mukaan laktoosittomia ja mahdollisimman rasvaisia ja vähän mitään lisättyjä aineita sisältäviä – vaikuttavat olevan ok.

Comments are closed.