Vuotava suoli (Leaky Gut)

kirjoittanut | 17.05.2011 | Blogi | 8 Kommentit

Varpu pyysi selventämään IBS:ää koskeavan kirjoitussarjan avausjaksossa vuotavaa suolta, englanniksi leaky gut. Mikä se on, mistä nimitys tulee, onko sitä olemassa?

Itse en ole suomenkielisessä tieteellisessä kirjallisuudessa termiin törmännyt. Sen sijaan englanniksi termi on ollut pitkään käytössä. En siis ihmettele, että se on monille suomalaisille lääkäreille tai muille terveydenhuollon ammattilaisille vieras termi. Veikkaan kuitenkin, että useimmat ravitsemusterapeutit tietävät mistä on kyse.

Ei mikään uusi keksintö

Ilmeisesti ensimmäinen vertaisarvioitu englanninkielinen vuotavan suoli –otsikoitu kirjallisuuskatsaus ilmestyi jo vuonna 1999 (Hollander D, Intestinal permeability, leaky gut, and intestinal disorders). Kyse ei ole siis ihan uudesta ilmiöstä, löydöstä. Kuten tuon katsausartikkelin otsikosta jo ilmenee vuotavassa suolessa on tosiaan kyse suolen läpäisevyydestä.

Minunkin opiskeluaikaan (1980-90 -luvuilla) puhuttiin suoliston läpäisevyydestä. Suomalaiset ravitsemus- ja lääketieteen asiantuntijat käyttävätkin tätä jälkimmäistä termiä mieluummin. Enkä ihmettele tätä, sillä onhan ”vuotava suoli” pelottavalta ja liioittelevalta kuulostava termi. Sillä on hyvä huomioarvo.

Vuotava suoli ≈ leaky gut ≈ lisääntynyt suolen läpäisevyys ≈ increased intestinal permability

Keskeiset piirteet

”Vuotavassa suolessa” eli lisääntyneessä suolen läpäisevyydessä on kyse siitä, että:

 • suolen puolutusmekanismit ovat heikentyneet, kun suolen limakalvo ja epiteeli on vaurioitunut tai toimii puutteellisesti
 • suolen epiteelisolujen välissä olevat ”tiivit liitokset”, portit (tight junctions) ovat väljentyneet ja vuotavat
 • väljät ”tiivit liitokset” läpäisevät suurikokoisia molekyylejä (peptidejä), toksiineja, vierasaineita, viruksia, bakteereita enemmän kuin terveet ”tiivit liitokset”
 • suolesta verenkiertoon ”vuotaneet” molekyylit voivat aiheuttaa ainakin teoriassa autoimmuunireaktioita, allergiaa, infektioita ja myrkytyksiä

Ilmeisesti kaikkein keskeisin mekanismi vuotavassa suolessa on tosiaankin tiividen liitosten ”tight junctioneiden” puutteellinen toiminta. Oheinen kuva havainnollista hyvin toimivaa tiivistä liitosta. Punaisella merkityt portit on supussa sieltä ei pääse läpi suuria molekyylejä. Vuotavassa suolessa portit repsahtavat auki, ja suoli alkaa vuotaa molekyylejä verenkiertoon päin, joita sen ei sinne kuuluisi vuotaa.

Katso animaatio normaalista suolen läpäisevyydestä tästä (klikkaa ”Animate”) .

Sairaudet

Vuotavasta suolesta verenkiertoon päässeet suurikokoiset peptidit voivat aiheuttaa kehossa autoimmuunireaktioita. Tähän perustuu olettama, että vuotava suoli lisää teoriassa diabeteksen, MS-taudin, tulehduksellisten suolistosairauksien ym. tautien riskiä. Tutkimus aiheesta on vilkastunut vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja tietämys on vielä varsin puutteellista. Ei ole esimerkiksi varmuutta millä kaikilla terapeuttisilla toimenpiteillä suoliston läpäisevyyttä voitaisiin korjata, ja johtaako korjaaminen aidosti vähäisempään sairasteluun.

Perussairauden hoitaminen, esimerkiksi keliakian, tervehdyttää vuotavan suolen. Se lienee selvää, että suolen luontaisen hyvän bakteerikannan tukeminen vuotavassa suolessa on myös järkevää, esimerkiksi probiottien avulla. Saatan palata myöhemmin jatko-osan merkeissä siihen, miten ruokavaliomuutoksilla suolen läpäisevyyttä voidaan muuttaa.

”Vuotava suoli” voidaan havaita ainakin seuraavissa tilanteissa:

 • Tulehduksellisissa suolistosairauksissa (Crohnin tauti ja Haavainen paksusuolen tulehdus)
 • Keliakiassa
 • Ärtyvän suolen oireyhtymässä
 • Suolisto-oireisessa ruoka-aineallergiassa
 • Suolistoinfektioissa
 • Traumaattisessa aivovammassa
 • Sydämen vajaatoiminnassa
 • Rasvamaksassa (ei alkoholin aiheuttama)
 • Vastasyntyvällä lapsella (epiteeli ja limakalvo ei ole vielä kypsynyt)

Kumpi syntyy ensiksi, vuotava suoli vai sairaus?

Mutta, kumpi tulee ensiksi? Sairaus, joka aiheuttaa vuotavan suolen, vai vuotava suoli joka aiheuttaa sairauden? Paha sanoa.

Crohnin tautia hoidettaessa esimerkiksi lääkkeillä, ja potilaan siirtyessä remissioon, suoli lakkaa vuotamasta. Traumaattisessa aivovammassa tulee ensiksi aivovaurio, sitten vuotava suoli. Lehmän maitoallergiassa vuotava suoli syntyyy vasta toissijaisesti, allergian kehittymisen jälkeen (Desjaux et al. 1994). Suolistoinfektioissa tulee ensiksi infektio, sitten vuotava suoli.

Mutta miten IBS:n laita? Tai Crohnin taudin,  MS-taudin, diabeteksen tai autismin, jotka on myös liitetty vuotavaan suoleen? Tilanne lienee yhtä monimutkainen kuin insuliiniresistenssin ja verenpaineen kohdalla. Onko vuotava suoli siis muna vai kana näiden sairauksien kohdalla?

Itse en näkisi vuotavaa suolta vielä syndroomana, joka aiheuttaa kaiken maailman tauteja. Mutta pidän todennäköisenä, että osa sairauksista selittyy osin vuotavan suolen kautta. Mutta sitten onkin toinen juttu voidaanko näitä autoimmuunitauteja estää ja hoitaa oikealla ruokavaliolla tai muilla elämäntavoilla, jotka vaikuttavat suolen läpäisevyyteen. Probiootit ovat antaneet  aihetta toiveikkuuteen samoin kuin prebiotitkin, mutta vakuuttavat näytöt taitavat vielä puuttua. Muiden ruokavaliotekijöiden vaikutuksista taidetaan tietää hyvin vähän.

Pakko todeta taas, jään kuulolle.

Syventävää lukemista

Shen et al. Mechanisms and Functional Implications of Intestinal Barrier Defects. Dig Dis. 2009 November; 27(4): 443–449.