Vielä on tutkimuksia tekemättä

kirjoittanut | 4.08.2011 | Blogi | 4 Kommentit

Äskettäin Suomen kuvalehti ja myös Harvard julkaisivat omat yhteenvetonsa siitä, miten vähäisistä ja heiveröisistä tutkimuksista saatetaan revittää isoja otsikoita. Joko rahan, uutisarvon tai kunnian toivossa. Tässä ote Suomen kuvalehdestä:

”Journalistin ohjeissa kehotetaan pyrkimään totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Usein suurelle yleisölle kirjoitetut verkon tiedeuutiset ovat kuitenkin yhtä pahasti pielessä kuin juorulehtien arviot suomalaisten muusikoiden keikkapalkkioista.”

Aina ei ole kyse vain median uutisoinnin heikkoudesta. Monet suuret ravitsemuksen pinnalla olevat ilmiöt ja dogmit perustuvat verraten horjuvaan tutkimusnäyttöön. Tieto on luonteeltaan aina epätäydellistä. Viime kädessä kyse on rahan puutteesta.

Jos yhtäkkiä rikastuisin silmittömästi, haluaisin lahjoittaa tutkijoille rahat seuraaviin tutkimuksiin, ja korjata tilannetta hiukkasen. Näistä voisi mahdollisesti sitten kirjoittaa ihan raflaavan otsikonkin 🙂 (Kaikki ovat satunnaistettuja kovimman näytön kliiniisiä tutkimuksia)

1. Tavanomaisen suomalaisen ruokavalion noudattaminen vs kasvisten, marjojen ja hedelmien käytön päivittäinen lisääminen 800 grammaan per päivä. Tarjotaan keski-ikäisell aktiivhoitoryhmälle 5 vuodeksi ilmaiset kasvikset, marjat ja hedelmät. Mitään muita muutoksia ruokavalioon ei tehdä. Päätetapahtumat: painon muutos, diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuminen.

2. Rasvanvaihtotutkimus nykyajan populaatiossa (asiat ovat muuttuneet sitten 1960 -luvun), päätetapahtumana sekä sydäntaudit että kognitiiviset häiriöt. Vaihdetaan vain ja ainoastaan tyydyttynyttä rasvaa (voita) rypsiöljyyn n. 4 ruokalusikallisen verran/pv. Ei mitään samanaikaisia liikunta- eikä laihdutus- tai muita  muutoksia (kuten kuidun saannin muutosta, omega-3 rasvahappojen muutosta jne.)

3. Nitraattipitoisten kasvisten (punajuuri, rucola, porkkana) runsaan päivittäisen käytön vaikutus verenpaineeseen, endoteelifunktioon ja sydän- ja verisuonitautisairastuvuuteen usean vuoden kestävässä tutkimuksessa. Kontrolliryhmän tavanomainen suomalainen ruokavalio.

4. FODMAP -rajoituksen vaikutus IBS-potilaiden oireisiin laajassa monikansallisessa tutkimuksessa (jossa optimaalisesti potilaat saavat ruuat ilmaiseksi esim. 3 kuukauden ajan)

5. Omega-3 rasvahappojen vaikutus itsenäinen vaikutus reilulla annoksella (esim. 2 g/pv) sydän- ja verisuontitautitapahtumiin, aikuistyypin diabeteksen ilmaantumiseen sekä dementiaan keski-ikäisillä riskipotilailla, ja yhdistettynä D-vitamiinilisään (esim. 50 µg/pv) sekä kolmantena ryhmän pelkkä D-vitamiinihoito. Vertailuryhmänä vielä lumehoito.

6. Tavanomaista nykyistä suomalaista ruokavaliota noudattavien satunnaistaminen joko a) lievästi hiilihydraattirajoitteiselle (n. 40 E %) ja erittäin runsaasti kuitua (esim. 40 g) sisältävälle sekaruokavaliolle, tai b) lievästi hiilihydraattirajoitteiselle (n. 40 E %) ja vähemmän kuitua (esim. 15 g/pv) sisältävälle ruokavaliolle  tai c) runsaasti hiilihydraatteja (n. 60 E %) ja erittäin runsaasti runsaasti kuitua sisältävälle ruokavaliolle. Kaikkien ruokavaloiden suhteellinen rasvahappokoostumus olisi nykyisen suomalaisen mediaaniruokavalion kaltainen. Päätetapahtumat: sokeri- ja insuliiniaineenvaihdunnan riskitekijät

7. Laihdutustutkimus, jossa lievästi liikapainoisten unen saantia rajoitetetaan osalla potilaista alle kuuteen tuntiin per yö ja osalla potilaista optimoidaan 7-8 tunnin mittaiseksi. Ruokavaliohoito voi olla sama molemmissa ryhmissä. Kesto vähintään yksi vuosi.

8. K2-vitamiinilla tehty monikansallinen laaja osteoporoosin hoitotutkimus (sekundaaripreventio jo murtuman kokeneilla) vertailuvalmisteena lume ja lisäksi kolmannessa ryhmässä bisfosfonaatti. Kaikkien ryhmien perushoitona kalsium ja D-vitamiini suositusten mukaisilla annoksilla.

9. Suuriannoksisen D-vitamiinilisän vaikutus tulehduksellista suolistosairautta kärsivien henkilöiden remissiossa pysymiseen kolmen vuoden seurannassa. Vertailuryhmänä pieniannoksinen D-vitamiinihoito, joka kuuluu IBD:n perushoitoon.

10. Suomalaisin voimin tehtävä tutkimus: a) Välimeren ruokavalio (neitsytoliiviöljyllä), b) VHH (sellainen klassinen Heikkilän VHH), c) Itämeren ruokavalio (rypsiöjyllä) sekä d) Eko-VHH (kasvisvoittoinen VHH) vastakkain. Ensisijainen päätetapahtuma olisi diabeteksen ilmaantuminen. Ei laihtumistavoitetta (ad libitum ruokavaliot), eikä samanaikaisia liikuntamuutoksia. Koehenkilöt lievästi liikapainoisia, joilla esidiabetes.

Tässä kyllä ihan innostuu, vielä kun olisi miljoonat…

Melkein näen mielessäni suomalaisen iltapäivälehden lööpin ”Rehut pesi Heikkilän VHH:n” tai ”Uskomatonta mutta totta, nukkumalla laihaksi”.  Mutta jäisikö otsikot pian sittenkin rotta- koeputki- ja eriskummallisten väestötutkimuksien tulosten loputtoman virran varjoon?

PS. Jes, tiedän. Suuri osa asetelmista on epärealistisia …Mutta aina voi unelmoida

[poll id=”33″]