Tiesitkö tämän Välimeren ruokavalion paastoajasta?

kirjoittanut | 22.12.2011 | Blogi | 5 Kommentit

Kreikkalaisen perhetuttavan kanssa keskustellessa tuli esille, miten keskeinen merkitys paastolla on kreikkalaisessa ruokavaliossa. Paastolla hän tarkoitti paastoa niinkuin ortodoksit sen Kreikassa määrittelevät: kasvisruokajaksoa, jolloin pidättäydytään  erityisesti lihasta, mutta ehkä myös kalasta, kananmunista ja maitotaloustuotteista sekä osittain oliiviöljystä. Ortodokseja kreikkalaisista on valtaenemmistö.

Olin aiemmin käsittänyt, että uskonnollinen paasto liittyisi vain tiettyihin yhtäjaksoisiin pidempiin aikakausiin, mutta ilmeni, että tällaisia kasvisruokapäiviä (lihasta, munista ja maidosta pidättäytyminen) pidettiin joka viikko kaksi kertaa (keskiviikko ja perjantai). Tämän lisäksi oli erikseen pidemmät uskonnolliset paasto- eli kasvisruokajaksot.

Asia ryhtyi kiinnostamaan enemmänkin ja hain hetken PubMed’stä tietoa. Löysin muutaman tutkimuksen, jossa paastokäytäntöjä Kreikassa on selvitetty. Ilmeni, että Seitsemän maan tutkimuksen aikaan paastoajien osuus arveltiin olevan 60 % väestöstä (Serri  2005) Oheinen kaikille avoimesta tutkimuksesta napattu leike kuvaa tarkemmin kreikkalaista paastokäytäntöä. Siitä ilmenee, että äyriäisiä, toisin kuin kalaa, sai syödä aina.

Lähde: Sarri et al. Br J Nutr. 2004 Aug;92(2):277-84

Se mikä on mielestäni silmiin pistävää on paastopäivien kokonaismäärä. Lihaa, kananmunia, juustoja, maitoa ja suurelta osin kalaakin on vältettävä noin puolet kaikista vuoden päivistä (180-200 päivää vuodessa). Paastopäivinä oli kuitenkin sallittu merenelävien syönti, joita lienee käytetyn runsaastikin merenranta-alueilla, mutta mannermaassa ehkä vähemmän. Tutkijat ovat selvittäneet, että kuidun ja foolihapon saanti on ollut suurempaa paastojakson aikana, kun kalkin saanti on ollut vähäisempää. Energiaa on saatu ilmeisesti n. 200 kcal/pv vähemmän paastojaksojen aikaan.

Perinteinen kreikkalainen Välimeren ruokavalio on ollut lähes puolet vuoden päivistä kasvisruokaa. Ainakin ortodoksien piirissä. Alla mainittujen tutkijoiden mukaan tähän olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota Välimeren ruokavalion terveellisyyttä arvioitaessa. Kliinisissä Välimeren ruokavaliota koskevissa tutkimuksissa ei ole noudatettu paastoperiaatetta.

Hyvää Joulua! Joulun jälkeen toinen osa Välimeren ruokavaliosta.

Lähteet

Ravintomedia -blogi (Juuso Reinikainen)

Lazarou C & Matalas AL. A critical review of current evidence, perspectives and research implications of diet-related traditions of the Eastern Christian Orthodox Church on dietary intakes and health consequences. Int J Food Sci Nutr. 2010 Nov;61(7):739-58.

Sarri K et al.Does the periodic vegetarianism of Greek Orthodox Christians benefit blood pressure? Prev Med. 2007 Apr;44(4):341-8. Epub 2006 Dec 19.

Sarri K & Kafatos A.The Seven Countries Study in Crete: olive oil, Mediterranean diet or fasting? Public Health Nutr. 2005 Sep;8(6):666.

Sarri K et al. Greek Orthodox fasting rituals: a hidden characteristic of the Mediterranean diet of Crete.Br J Nutr. 2004 Aug;92(2):277-84.