Kotimainen Mindo-palvelu ravinnon hiilijalanjäljen selvittämiseksi

kirjoittanut | 11.01.2012 | Uutiset | 34 Kommentit

Katsoin viime lauantaina havahduttavan ohjelman siitä, miten paljon kehittyneissä maissa heitetään ruokaa roskiin. Ruokahävikki on niin suuri, että sillä voitaisiin ruokkia maailman nälkäiset kolmeen kertaan. Tai jos hävikki voitaisiin puolittaa siitä seuraisi sama vaikutus kuin siitä, että puolet maapallon autoista hävitettäisiin teiltä liikkumasta. Jos väitteet pitävät paikkansa, ovat ne todella mieltä vaivaavia. Ohjelman nimi oli Arvokas ja herkullinen jäte ja se  löytyy Ylen Areenasta.

Hävikin pienentäminen kotona, teollisuudessa ja laitoksissa on ilman muuta kannatettavaa. Sen lisäksi arkipäivän ruokavalintamme vaikuttavat siihen mikä on ravintomme ympäristövaikutus. Yksi pääsky ei kesää tee, mutta muutos alkaa jokaisen omasta ajattelusta. Näyttää siltä, että uudet ravitsemussuositukset tulevat myös ottamaan kantaa ruokavalintojen ympäristövaikutuksiin. Onko Itämeren ruokavalion lanseerauksen taustalla myös laajemmassa kaavassa ympäristöarvot ja visio tulevaisuudesta?

Asia kiinnostaa itseäni, mutta olen asiassa täysi maallikko. En aio keskittää huomiotani ruuan ympäristövaikutuksiin, mutta en voi sivuttaa ympäristövaikutuksia ruuankaan kohdalla.

[poll id=”55″]

Mindo

Niinpä toivotan mielenkiinnolla ja uteliaisuudella tervetulleeksi teemaan liittyvät uudet palvelut ja keskustelun avaukset. Yksi tällainen helposti lähestyttävä, raikas ja ainakin oman uteliaisuuden herättävä palvelu on suomalainen Mindo. Niinpä päätinkin kysyä Mindon perustajilta muutaman kysymyksen. Suosittelen tutustumista palveluun.

Mindo -palvelun toinen perustaja Reeta Laamo vastasi ystävällisesti muutamaan kysymykseeni seuraavasti.

Reeta Laamo

1) Mikä on Mindo, ja miksi se on olemassa?

Mindo on vastuullisten ruoanlaittajien verkkoyhteisö. Mindon tarkoitus on auttaa tekemään eettisiä ja ekologisia valintoja ruokapöytään arjessa.

2) Miten olette laskeneet ja mihin tietoon perustuu sivustonne arviot hiilijalanjäljestä?

Suurimman osan tiedosta on tuottanut Natural Interest Oy, joka on tuottanut muun muassa Helsingin Samomien hiilijalanjälkilaskurin tiedot. Osa tiedoista on kerätty erilaisista tutkimuksista ja osa aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta, mm. MTT:n laskelmiin perustuvasta Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville -kirjasta. Tietokantamme ei ole vielä tarpeeksi kattava, ja sitä täydennetään sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan.

3) Voiko kriittinen käyttäjä varmentua itse jotenkin tietojen luotettavudesta?

Hiilijalanjälkitieto on vaikeasti laskettavaa ja Mindo.fi:ssä esiintyvät luvut ovat viitteellisiä. Ne perustuvat siihen tietoon mitä tällä hetkellä on saatavilla, ja kattavat ympäristövaikutukset ”pellolta jälleenmyyjälle” periaatteella. Se millä kulkuvälineellä ruoka haetaan kaupasta ja miten se valmistetaan, ei ole huomioitu palvelussa.

Raaka-aineiden korvaavuuksissa mainitsemme lähteet, mm. kalojen kohdalla käytämme WWF:n kalaopasta.

4) Minkä ruokien käyttöä kannattaisi hiilijalanjäljen näkökulmasta vähentää?

Naudanlihan ja juuston valmistuksen tuotantoketjut tuottavat eniten hiilidioksidipäästöjä. Hiilijalanjäljestä vain noin 10 % muodostuu kuljetuksesta, joten talvella Espanjasta tuotu tomaatti voi olla ekologisempi valinta kuin Suomessa kasvihuoneessa kasvatettu.

5) Entä mitä lisätä?

Kotimaiset kauden kasvikset, marjat, sienet ja riista ovat ympäristön kannalta parasta ruokaa.

6) Onko palvelustanne konkreettista apua ostoslistan ja ruuanlaitossa? Oletteko testanneet sivustolta löytyvät reseptit?

Ostoslistaa ei voi tällä hetkellä lähettää esimerkiksi puhelimeen, mutta kehitämme eri toiminnallisuuksia sitä mukaa kun budjetti antaa periksi. Ruoanlaittajaa pyrimme palvelemaan kokoajan kasvavalla reseptivalokoimallamme. Emme ole testanneet kaikkia reseptejä. Palvelun idea on, että käyttäjät lisäävät reseptejä, joita toiset käyttäjät arvostelevat ja kommentoivat.

7) Mitä olette mieltä karppauksesta yleensä?

Kannatamme kohtuutta syömisessä, joten emme ole minkään ”äärisuuntauksen” kannalla.

8 ) Mitä haluaisitte sanoa Pronutritionist -blogin lukijoille.

Syömisessä tärkeintä on nautinto. Toivomme, että mindo.fi:n avulla ihmiset löytävät maittavia reseptejä, jotka ovat myös ympäristön kannalta hyvä valinta.

——————–

Mitä mieltä olet Mindosta tai ylipäätään keskustelusta ruuan hiilijalanjäljestä? Kokeile vaikka vertailun vuoksi klikkaamalla tätä broilerireseptiä, ja sitten vertailun vuoksi vaikka tätä linssikeittoa. Huomaat eron.

PS. Katso ihmeessä aluksi mainostamani ohjelma Arvokas ja herkullinen jäte Ylen Areenasta