Laihduttajan gluteeniton dieetti on todellinen muotidieetti

kirjoittanut | 24.01.2012 | Uutiset | 33 Kommentit

Radio Aalto oli innostunut Iltasanomissa tänään ilmestyneen jutun pohjalta Jenkkivillityksestä, gluteenittomasta ruokavaliosta painonhallinnassa. Aihetta on jokunen kerta aimminkin sivuttu blogini Facebook -sivuilla.

Mitä laihdutukseen tulee, todistusaineisto gluteenittoman ruokavalion vaikutuksista on valovuoden päässä siitä, mitä tiedetään karppauksesta. Karppauksesta on saatu aikaiseksi useita kymmeniä kelvollisia tutkimuksia, mutta gluteenittoman ruokavalion vaikutuksista koko hype perustuu muutaman lääkärin blogikirjoituksiin ja pariin anekdotaaliseen perustutkimusnäyttöön. Kyse on siis uskomuksesta. Kelvollisia tutkimuksia laihdutuksessa nolla.

Toki voi ajatella niin, että karppaaminen on luontaisesti vähägluteenista. Mutta ei kuitenkaan gluteenitonta. Karppausruokavalioon sopii monien suurten tutkimusten ja itse Atkinsinkin oppien mukaan pieni määrä kokojyväviljaa, ja sitä myötä gluteenia.

Gluteeni voi olla omalta osaltaa paitsi tietenkin keliakian aiheuttaja, osasyy esim. ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) kärsivien potilaiden oireistoon. Nykyinen tieteellinen evidenssi kuitenkin viittaa vahvasti siihen, että herkkävatsaiset eli siis IBS-potilaat (keliakikoita lukuunottamatta!) hyötyvät enemmän huonosti imeytyvien hiilihydraattien välttämisestä (FODMAP -hiilihydraattien välttämisestä) kuin itse gluteenin välttämisestä. Gluteenittomat elintarvikkeet sisältävät usein myös FODMAP -hiilihydraatteja, joten ne eivät ole patenttiratkaisu IBS-potilaalle. Lue enemmän FODMAP -ruokavaliosta täältä.

Tämänpäivän Iltasanomissa haastatellaan ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia, ravitsemusterapeutti Hanna Partasta ja ravitsemusasiantuntija Nanna Puntilaa Keliakialiitosta. Kukaan heistä ei löydä perusteita gluteenin välttämiseen painonhallinnassa. Nanna Puntila korostaa lisäksi, että keliakia diagnoosin tekeminen voi vaarantua jos on ominpäin ruvennut kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota ennen diagnoosin tekohetkeä. Tällä on merkitystä erityisesti silloin, kun henkilö on ryhtynyt gluteenittomalle keliakiaepäilyn ja vatsaoireiden vuoksi omin päin.

Parin minuutin allekirjoittaneen haastattelu Radio Aallossa 24.1.2012, klikkaa linkkiä alla.

Radio Aalto Gluteeniton ruokavalio

Ne, jotka saavat käsiinsä tiedelehtien kokopitkät artikkelit voivat tutustua USA:n ravitsemusterapeuttien tiedelehdessä 2011 ilmestyneeseen pieneen ”katsaukseen” tästä tai lukea kaikille avoimen nettilyhennelmän samaisesta artikkelista No Evidence That Gluten-Free Diet Promotes Weight Loss”.

Kerrankin vähättelevä muotidieetti sana tuntuu sopivan hyvin asiayhteyteen.

PS. Pidän kuitenkin silmällä mitä gluteenitutkimus tuo tullessaan…