(Mieli)kuvia karppauksesta

kirjoittanut | 8.02.2012 | Blogi | 86 Kommentit

”Images. They are so compelling that we cannot not watch them.” (Power of Images: Creating the Myths of Our Time. Center of Media Literacy)

Minä olen miettinyt miettimästä päästyäni sitä, että mistä monille lääkäreille, diabeteshoitajille ja ehkä joillekin ravitsemusasiantuntijoillekin (?)  on syntynyt niin kovin vääristynyt kuva vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Osittain jäljet johtavat mielestäni lehtien ja TV:n kuvittamistapaan. Vai mitä olet mieltä?

(Tämä esimerkki karppausjuttujen valokuvituksesta koskee lähinnä yhtä lehteä, mutta olen ollut huomaavinani, että samaa linjaa on harrastettu enemmänkin)

1. Karppaus tökkii

Kun karppaus oudoksuttaa, tuntuu fanaattiselta, kun sen halutaan liukuvan unholaan… Kuvat täyttyvät voipaketeista, juustoista, makkaroista, pekonista, lihasta. ”Karppauksen suosio romahti” tai ”Ravintoterapeutti: Karppaus karannut käsistä

 

 

2. Karppaus tekee hyvää

Kun karppaukseen liittyy positiivisia asioita, kuten laihtumista, verenrasva-arvojen korjaantumista, ruokavalion monipuolistumista…Kuvat täyttyvät kasviksista, pähkinöistä, siemenistä, öljyistä, hedelmistä. ”Muutakin kuin pekonia” ”Asiantuntija vastaa: totuus karppaamisesta

 3. Suomalaisten ihan oma karppaus

Suomalaisten ruokavalintoja karppauksen yhteydessä on ilmeisesti tutkinut toistaiseksi parhaiten Valio. Valion tiedotteen mukaaan suomalainen keskivertokarppaaja syö seuraavaan tapaan.

  • Vähennetään jonkin verran hiilihydraatteja
  • Kiinnitetään huomiota hiilihydraattien laatuun
  • Syödään vain vähän prosessoitua ruokaa
  • Käytetään rasvoja monipuolisesti, kovaa rasvaa ei suosita
  • Suuri osa valmistaa ruuan useammin itse kuin aiemmin

Onneksi karppaukseen ”hurahtaneet” tuntuvat siis tietävät mistä karppauksesta on kyse. Ne, jotka eivät karppausta ole kokeilleet  tai eivät ole kiinnostuneet siitä (suhtautuvat torjuvasti, allekirjoitaneen lisäys), pitävät karppausta edelleen muotidieettinä.

Lähde: Koko Suomi karppaa vai karppaako. Valion teettämä kyselytutkimus 10/2011.

 4. Tutkittu karppaus

Tämä Atkinsin ruokapyramidi on on ollut pohjana, kun on tehty 1-2 vuoden mittaisia karppaustutkimuksia (Gardner et al. JAMA 2007, Shai et al. NEJM 2009). Ruokavalio  näyttää silloin tältä (lue myös tekstit vaikka kuvan vetovoima onkin raskas). Vaikuttaa samankaltaiselta kuin Valion kyselyn tulokset.

Atkinsin ruokavalio. Alkuvaihe: pyramidi. Tasannevaihe: Pyramidi+täysvilja+hedelmät. Lähde: www.atkins.com

 

Kyllä, kuten näet, jopa parjattu Atkins suosittelee hedelmiä laajasti ja täysviljaa alkulaihdutuksen jälkeen. Tämä on yksi suurimpia väärinkäsityksiä karppaukseen liittyen -täysvilja kuului Atkinsin suosituslistalle kohtuullisesti käytettynä.

5. Karppaajien äänenkannattajat

Karppaajat ovat saaneet oman TV-ohjelman ja lehden. Missä on ne kaikki voipaketit, kermat, pekonit ja makkarat? Ihan sivuosassa. Ainakin Fit karppaaja -lehti ja osittain myös Hei me karpataan -ohjelma ovat samoilla jäljillä kuin moderni Atkinsin pyramidi.

Lähde: Fit-karppaaja -lehti. 1/2012

Lopuksi

Reilu kolme vuotta sitten olin perehtynyt H-U-O-N-O-S-T-I vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.

Kun kuulin sanoja kuten ”Atkins, vähähiilihydraattinen ruokavalio, alakarppaus” mieleeni tunki lähinnä voin, juuston, pekonin ja kerman (mieli)kuvia. Siis juuri noita ”Karppaus tökkii” -kuvia. Minulle riitti, kun joku guru lisäksi kertoi, että karppaus on muotidieetti ja se on aivan kauheaa kovan rasvan läträämistä, johon diabeetikot kuoli jo 1920-luvulla. Ei tehnyt mieli ottaa selvää yhtään enempää.

Onneksi oli, ja on, sosiaalinen media ja ajoittain ärsyttävät keskustelukumppanit. Nyt tiedän, että vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta voi olla myös selvää hyötyä. Ja että karppaus lisää monien henkilöiden kasvisten ja öljyjen käyttöä. Iso osa terveydenhuollon ammattilaisista ei vieläkään usko tätä.  Ja tällä menolla ei usko koskaan. Asiaa ei juurikaan auta edes se, että parhaissa karppaustutkimuksissa on kyllä kuvattu  melko yksityiskohtaisesti pekonikarppauksesta poikkeava tyyli, jota koehenkilöt ovat karpatessaan noudattaneet. Kuvat puhuvat.

”Images. They are so compelling that we cannot not watch them.” (Power of Images: Creating the Myths of Our Time. Center of Media Literacy)

PS. Aina on poikkeuksia ja äärilaihduttajia, jotka vetävät homman överiksi -olipa kyse karppauksesta tai vähärasvaisesta ruokavaliosta

Suositeltavaa lukemista. 

Karppauksen professoritason kiukkuinen äänitorvi,  Richard David Feinman