Uudet eurooppalaiset dyslipidemian hoitosuositukset ja ravinto

kirjoittanut | 28.02.2012 | Uutiset | 6 Kommentit

Edeltäneen puolen vuoden aikana kirjoittelin paljon rasvoista. Yksi pointti kirjoituksissani oli, että rasvan (minkä tahansa laatuisen rasvan) HDL-kolesterolia kohottava vaikutus kuuluisi huomioida, aivan yhtä lailla kuin tyydyttyneen rasvan LDL- kolesterolia kohottava vaikutus. Uudessa eurooppalaisessa rasva-aineenvaihdunnan hoitosuosituksessa tämä on nyt huomioitu. Suomesta mukana ovat olleet Marja-Riitta Taskinen, Juhani Knuuti ja Antero Kesäniemi.

Kerään tähän muutamalla ranskalaisella viivalla mielenkiintoisimmat muutokset ja kannanotot uudessa suosituksessa (mitä enemmän plussia sitä vahvempi näyttö suosituksen mukaan, 3 max).

HDL

  • Ruokavalion monityydyttymätön rasva hiilihydraattien sijaan lisää HDL-kolesterolia (++)
  • Kohtuullinen alkoholin käyttö lisää HDL-kolesterolia (++)
  • Laihduttaminen lisää HDL-kolesterolia (++)
  • Trans-rasvan vähentäminen lisää HDL-kolesterolia (+++)

TG

  • Mono- ja disakkaridien vähentäminen laskee triglyseridejä (+++)
  • Kaikkien hiilihydraattien vähentäminen laskee triglyseridejä (++)
  • Laihduttaminen laskee triglyseridejä (+++)
  • Alkoholin käytön vähentäminen  laskee triglyseridejä (+++)

Tyydyttyneen tai kertatyydyttymättömän rasvan vaiktutuksesta HDL -kolesteroliin ei mainita mitään. LDL:n osalta ei mitään uutta tai erityistä huomionarvoista.

Kasvisteroleilla rikastettuja margariineja pidetään tehokkaina LDL-kolesterolin alentajana. Niitä ei mainita muiden rasvafraktioiden (HDL tai TG)  kohdalla. Margariinien vaihtoesteröinnistä ei mainittu mitään.

Kuten edellä olevasta listasta näkyy suosituksessa tehdään siis pesäero  SFA:n ja transrasvan välille: ”SFAs increase HDL-C levels in parallel with LDL-C; in contrast, trans fatty acids reduce the former and increase the latter.” Teollisen ja märehtijöiden maitoon erittämän transrasvan välille ei tehdä eroa lipidivaikutusten suhteen.

Kuidun sanotaan vähentävän LDL-kolesterolia, mutta olevan neutraali muihin lipidifraktioihin. Kuidun tehoa LDL-kolesterolin laskemisessa ei kerrota (suomalaisen Käypä Hoidon mukaan LDL -kolesteroli laskee n. 5 %). Soijavalmisteiden sanotaan laskevan LDL-kolesterolia lievästi (3-5 %). Punariisin sanotaan alentavan LDL-kolesterolia, ja mainitaan että se sisältää monakoliineja (≈lovastatiini). Punariisin käytöstä ei kuitenkaan varoitella. Lisäksi esitellään suomalaisille ehkä tuntemattomampi, maailmalla kai jotenkin esiin noussut,  polikasanoli, jonka sanotaan olevan täysin tehoton.

Hienoa, että nyt on tehty selväksi, että ruokavaliolla voi myös vaikuttaa HDL-kolesteroliin ja, että transrasvan vaikutukset ovat tyydyttynyttä rasvaa huonommat. Äskettäin ilmestyneen suomalaisen väestötutkimuksen mukaan HDL on selvä ja johdonmukainen sydän- ja verisuonitautivaaran ennusmerkki, kaikilla LDL-kolesterolitasoilla (Hu et al. 2011).

PS. Jos haluat itse nopeasti vilkaista pääviestit, klikkaa esiin tämä taulukko

Lähde

ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. European Heart Journal (2011) 32, 1769–1818

Kuva: Bigstockphoto