Lääkärilehti: Onko rasva- ja hiilihydraattikritiikille perusteita?

kirjoittanut | 30.03.2012 | Uutiset | 43 Kommentit

Hiilihydraateista ja rasvoista on keskusteltu valtakunnan medioissa ja blogosfäärissä valtavasti. Sen sijaan lääkärikunnan ja terveydenhuollon sisäiseen mediaan aihe ei ole juurikaan päässyt. Koska uutta tietoa on tullut viime vuosina runsaasti, katsoin aiheelliseksi tehdä asialle jotain.

Tänään ilmestyneessä Suomen lääkärilehdessä on yhteenvetoni siitä, mistä rasva- ja hiilihydraattikritiikki kumpuaa. Se on pitkälti lyhennelmä erilaisista karppaus-, rasva- ja hiilihydraattiartikkeleista, joita olen kirjoitellut blogiini 2010-2012. Artikkeli ei ole täydellinen katsaus asiaan, vaan pikemminkin yritys tuoda keskeiset kiistakappaleet läpinäyvästi lääkäreiden, ravitsemusterapeuttien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tietoon.

Artikkeli on lyhyen aikaa ilmaiseksi luettavissa Lääkärilehden ”nostona”.

Laatikainen R. Onko rasva- ja hiilihydraattikritiikille aihetta? Suomen Lääkärilehti 2012;67:1070-73

Jos artikkelin myötä kiinnostut jostakin asiasta tarkemmin, alla keskeisiä kirjoituksiani teemaan liittyen. Yhteenvetoartikkeli Lääkärilehdessä ei antanut mahdollisuutta tarkempaan käsittelyyn.

____________________________________________________________________

Oslo Diet heart -tutkimus (soijaöljyä ja makrillia maito- ja lihan rasvan sijaan, sekä välimerellisiä ohjeita)

Mielisairaalatutkimus (soijaöljyä, uutta ”pehmeää margariinia” ja rasvatonta maitoa  voin/”kovan margariinin” ja kulutusmaidon sijaan)

Hooperin meta-analyysi 2011 (kaikkien aikojen massiivisin satunnaistettuja päätetapahtumatutkimuksia koskeva rasvameta-analyysi)

Runsas hiilihydraattien käyttö ja HDL-kolesteroli (rasvojen ja hiilihydraattien osuus ruokavaliossa vaikuttaa HDL-kolesteroliin merkittävästi)

Vähähiilihydraattinen ruokavalio, verensokeri ja lipidiarvot

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja sydänsairauksien ja syövän riski väestötutkimuksissa

Raffinoitujen hiilihydraattien vaaroja

Kovan rasvan runsaalla käytöllä ei ole terveyshyötyjä

Yhteenvetoni ravinnon rasvoista

Yhteenvetoni vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta

Välimeren ruokavalio, kestävä pohja terveyden vaalimiseen