Laihdutuspillerit, lähes aina turhaa toivoa täynnä

kirjoittanut | 8.03.2012 | Uutiset | 11 Kommentit

Kuinka usein olet kuullut, vaikkapa joltakin hyvin tuntemaltasi ihmisiltä, jotakin tämän tapaista: ”Käytin Tosipudottajaa 3 kuukautta ja pääsin pysyvästi eroon mahasta  -kaikki tehokkaan Tosipudottajan ansiota”? Eipä tule mieleen ainoatakaan tapausta. Jos mainoksia on uskominen tällaisia tapauksia pitäisi olla Suomi puollollaan. Epäasiallisen laihdutusvalmisteiden markkinoinnin nosti esiin eilen kymmenen uutiset (kohdassa 11:02 min) ja tämän päivän Huomenta Suomi-ohjelma MTV3:lla (6:40).

Mitä tutkimukset sanovat laihdutusvalmisteista? Kävin läpi Suomen Lääkärilehdessä ilmestyneen minikatsausartikkelin, Mayo Clinicin minikatsauksen ja muutaman viimeaikaisen systemoidun katsauksen ja meta-analyysin laihdutusvalmisteista. Artikkelit ovat lähteenä lopussa.

Esittelen ainoastaan ne valmisteet, jotka ovat edellä mainittujen lähteiden mukaan (mahdollisesti) lumelääkettä tehokkaampia. Mahdollisesti sana täytyy laittaa mukaan, koska osa valmisteista on tutkittu melko vähäisissä tutkimuksissa.

Orlistaatti eli Alli ja nyt myös Orlistat Sandoz

Orlistaatti on lääke. Se tuli aluksi markkinoinille reseptilääkkeenä ja sen todettiin olevan annoksella 120 mg  n. 5 % tehokkaampi kuin lumelääke. Vuoden seurannoissa tämä tarkoittaa n. 3 kiloa parempaa laihdutustulosta. Orlistaatti annostellaan kolme kertaa päivässä.

Orlistaatti estää rasvan imeytymistä n. 30 % (riippuen ruokavalion rasvan määrästä tosin) ja siten vähentää energian saantia. Nykyisin käytössä on myös ilman reseptiä apteekista saatava orlistaatti, jonka vahvuus on puolet reseptilääkkeestä eli 60 mg. Tehokin on ollut luonnollisesti huonompi kuin reseptilääkkeenä käytetyllä annoksella.

Karppaajalle orlistaatti ei sovi, sillä orlistaatin käytön aikana runsasrasvainen ruokavalio aiheuttaa rasvaripulin. Mutta ehkä karppaaja ei tarvitse muutoinkaan orlistaattia, sillä eräässä hyvin toteutetussa satunnaistetussa tutkimuksessa orlistaatti reseptilääkeannoksella 120 mg*3  yhdistettynä vähärasvaiseen laihdutusruokavalioon oli tismalleen yhtä tehokas kuin vähähiilihydraattinen ruokavalio (Yancy et al 2010).

Orlistaatin turvallisuus on varmistettu kymmenissä, jos ei sadoisssa tutkimuksissa, joista pisimmät ovat vuosien mittaisia.

CLA eli konjugoitunut linolihappo

Tämä on se valmiste, jonka mannekiinina on esiintynyt tukku urheilijoita, esim. Anssi Koivuranta. CLA on osoittautunut satunnaistetuissa tutkimuksissa lumelääkettä hitusen tehokkaammaksi. Ero on ollut CLA:n eduksi n. 1 kg parisen kuukautta kestäneissä tutkimuksissa. CLA vaikuttaa sikäli positiivisella tavalla, että se vähentää hieman rasvakudoksen määrää ja auttaa säilyttämään tutkimuksien mukaan rasvatonta kudosta. Pitkäaikainen turvallisuus on kysymysmerkki, ja onkin saatu viitteitä siitä, että se saattaa pahentaa insuliiniresistenssiä  (Antti Aro Terveyskirjasto) ja vaikuttaa negatiivisesti HDL-kolesteroliin, triglyserideihin ja LDL:n oksidoitumiseen (Tholstrup et al. 2008)

Aivan juuri ilmestyneen meta-analyysin mukaan CLA:n teho on rasvamassan vähentäjänä puoli vuotta tai pidempään kestäneissä tutkimuksissa 1,33 kg (Onakpyoa et al. 2012). Haitoiksi meta-analyysi löysi ummetuksen, ripulin ja löysät ulosteet.

Vihreä tee ja sen katekiinit

Runsaan vihreä teen käytön tiedetään liittyvän useissa väestötutkimuksissa sydän- ja verisuonitautiterveyteen. Vihreätä teetä ja siitä eristettyjä pillerivalmisteita on tutkittu runsaasti. Vihreä tee ja siitä valmistetut kofeiinia sisältävät pillerit laihduttavat n. 1 kilon enemmän kuin lumelääke parisen kuukautta kestäneissä tutkimuksissa (Phung et al. 2010 meta-analysis). Ongelma on, että kuluttajalla ei ole mahdollisuutta varmistua kaikkien pillerivalmisteiden katekiini- tai kofeiinipitoisuuksista. Siten yksittäisen pillerivalmisteen tehoa on vaikea arvioida. Kannattaa nauttia vihreä tee juomana, se sattaa tuoda kylläisyysedun paitsi kateiinien vuoksi, myös siksi, että pelkkä vesi n. 1 tuntia ennen ateriaa lisää hienoisesti kylläisyyttä (Daniels & Popkin 2010, meta-analysis). Vihreä tee on oiva lipittelyjuoma esimerkiksi konttorityöläiselle, Hurstelin meta-analyysin mukaan se vähentää painoa 1 kilon.

Muut valmisteet

Edellisten lisäksi kitosaani -nimiselle rasvansiepparille annetaan jossain määrin keltaista valoa. Se on voinut olla hieman tehokkaampi kuin lume (n. 1 kg) muutaman viikon mittaisissa tutkimuksissa, ja senkin käyttöön liittyy GI-kanavan haittavaikutuksia. Lisäksi mainitaan kromi, joka on mahdollisesti saman kilon verran tehokkaampana kuin lume. Kalsiumin puolesta ei löydetty systemaattista näyttöä.

Lääke, elintarvike vai terveydenhuollon lääkkeellinen laite?

Suomessa  laihdutuspillereitä myydään sekä elintarvikkeina (ravintolisinä), lääkkeinä että terveydenhuollon laitteina. Lääkkeiden markkinointia säätelee tiukka lääkelaki ja lääketeollisuuden sisäinen ohjeistus. Esim. televisiomainokset lääkkeistä on pakko esitarkistuttaa Lääketeollisuus ry:n tarkastuselimisssä ennen TV:ssä esittämistä. Elintarvikkeilla ei tällaista ole, mutta elintarvikkeidenkin osalta on laihdutusvalmisteiden sisältämät aineosat on lueteltava pakkausselosteessa, eikä elintarvikkeita saa markkinoida terveys- ja ravitsemusväittämillä ilman Euroopan ruokaturvallisuus viranomaisen (EFSA:n) etukäteishyväksyntää.

Laihdutuspillereitä myydään myös lääkkeellisinä laitteina (!). Tällöin niitä ei koske lääkelaki eikä elintarvikelainsäädäntö, vaan lait ja asetuksen terveydenhuollon laitteista. Esimerkiksi EFSA:n vaatimia hyväksymiä terveysväittämille ei vaadita. Terveydenhuollon laitteiden turvallisuus pitää olla todennettu CE-merkinnällä, mutta valmisteen tehoa ei tarvitse osoittaa laihdutuskäyttöaiheen mukaan kuten myyntiluvallisilla lääkkeillä. Lääkkeellisestä laitteesta ei ilmeisesti tarvitse myöskään kertoa tuoteselosteessa tarkkaan mitä se sisältää (toisin kuin elintarvikkeista). Näin on kuluttaja taas tyhjän päällä ja vähän asiantuntijakin.

Esimerkkinä esim. tällä hetkellä jonkin verran esillä oleva Obesimed, jonka Sabora Pharma on rekisteröinyt lääkkeelliseksi terveydenhuollon laitteeksi, ja markkinoi sitä laihdutukseen esim. terveydenhuollon henkilöstölle ja kansalaisille. Obesimedin kotisivuilta ei käy ilmi selvästi mitä aineita valmiste sisältää (”Omtec19 on polysakkaridi”). Tarkempi selvittely PubMedissä, ja internetissä paljastaa, että kyse on psyllium- ja glukomannaani kuitujen -yhdistelmästä, ja ainoa käsiini löytämäni satunnaistettu kliininen tutkimus osoitti valmisteen olevan yhtä tehokas laihdutuksessa kuin lumelääke (selluloosa tässä tutkimuksessa) (Salas-Salvaos et al. 2008), samalla tosin LDL-kolesteroli korjaantui n. 0,3 mmol/l.

Lopuksi

Kuten MTV3:n ohjelma osoittaa on laihdutuspillereiden markkinointi edelleen melkosta hurlumheitä. Parhaiten kuluttaja voi luottaa apteekista myytävään orlistaattiin. Sitä on tutkittu eniten. Vihreää teetä kannattaa juoda muutenkin runsaaasti. CLA:sta saattaa olla ihan pientä lisäpotkua vaikka kuntosalilla kävijälle, muutaman viikon käytettynä. Pidempiaikaisesti en suosittele, koska vaikutus sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin on negatiiviset. Keskivertotulos vihreätä teetä ja CLA:ta sisältävillä valmisteilla on siis 1 kg parempi kuin lumeella -kaukana ihmelääkkeistä. Muilla tuskin sitäkään.

Kuten tunnettua lumekin voi olla tehokkaampaa kuin ”ei mitään hoitoa”. Esimerkiksi kuituvalmisteiden käytössä laihdutusvaiheessa ja pitempäänkin ei mielestäni ole mitään huonoa, ne voivat korjata LDL-kolesterolia ja ehkä verensokeriarvojakin vaikka vaikutusta painoon ei olisikaan merkittävästi. Toisin kuin CLA, ne siis vaikuttavat myönteisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin.

Ärsyttävintä koko hommassa on se, että vaikka viranomaiset säätää kaikenlaisia kontrollimekanismeja, pyörä pyörii niinkuin aina ennenkin. Mikään ei muutu.

Viranomaiset ja maata viime kädessä johtavat poliitikot tuntuvat hiljaisesti hyväksyvän lainvastaiset keinot laihdutusvalmisteiden markkinoinnissa, ja hyväuskoisten vedätyksen. Mitäs ovat hyväuskoisia.

PS. Edellä mainitut luvut ovat tutkimustulosten keskiarvoja, yksittäiset ihmiset voivat kokea lähes ihmeitä, myös lumeella

Lähteet

Mayo Clinic: Over-the-counter weight-loss pills: Do they work? Lyhennelmä FDA:n arviosta (helmikuu 2012)

Kalliokoski Annika. Lääkkeenomaiset laihdutusravintolisät eivät laihduta. SLL 12/2011,s. 1020 – 1023.

Onakpoya et al. Food Supplements for Body Weight Reduction: A Systematic Review of Systematic Reviews. besity (2011) 19 2, 239–244.

Hursel et al. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61.

 

Aiempia kirjoituksiani aiheeseen liityen

CLA, rasvan poltto ja lihasten kasvu

Vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio plus orlistaatti vastakkain