Auttaako probiootit tulehduksellisissa suolistosairauksissa?

Tulehduksellisten suolistosairauksien (Inflammatory Bowel Disease, IBD) eli Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolen tulehduksen esiintyvyys on kasvussa. Ruokavaliollakin lienee näppinsä pelissä, joskin monet muutkin elämäntapa- ja ympäristötekijät sekä geenit vaikuttavat sairauksien ilmaantumiseen. Probiootteja (≈maitohappobakteerit) käytetään ripulin ehkäisyssä ja hoidossa sekä ärtyvän suolen oireyhtymän yhtenä hoitomuotona. Mitä tiedetään probioottien tehosta IBD-sairauksien hoidossa?

Kaikille avoin kirjallisuuskatsaus vuodelta 2011 (Mack) tiivisti satunnaistettujen tutkimuksien tuloksia.

Crohnin tauti

Kirjallisuuskatsauksen mukaan Crohnin taudissa ei ole näyttöä millään probiootilla. Katsaus esittelee sekä taudin aktiivisen vaiheen hoidossa että remission ylläpitohoidossa tehtyjä tutkimuksia. Moni tutkimuksista oli avoimia, ja vain osa satunnaistetuja.

”there is no evidence that patients with Crohn’s disease will benefit from ingestion of probiotics for any aspect of their disease whether it is for treating active disease, maintaining remission or preventing post-operative recurrence of disease.”

Haavainen paksusuolen tulehdus, Ulcerative Colitis

Haavaisen paksusuolen tulehduksen osalta analysoitiin myös tutkimustuloksia sekä aktiivisen tulehdustilan että remission ylläpidon osalta.

Aktiivinen tulehdus

Kahdeksan tulehdusta käsitteli probiootin vaikutusta aktiiviseen tulehdukseen. Tutkimuksien metodologia ja laatu oli vaihteleva, yleensä tutkimukset ovat verraten pieniä n-määrältään. Yakult-valmiste ja E. coli Nissle 1917 osoittautuivat yhtä tehokkaaksi kuin perinteinen lääkehoito remission saavuttamisessa. Molemmistä löytyi yksi tutkimus.  Yhdessä lapsilla ja toisessa aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa VSL#3* lisäsi merkitseästi remission mahdollisuutta suhteessa lumelääkkeeseen, kun potilaita hoidettiin joko probiootin ja lumeen lisäksi myös asianmukaisella lääkkeelllä (5-ASA ja korrtikosteroidi). Kolmannessa VSL#3 tutkimuksessa valmistetta verrattiin pelkkään lumeeseen (ei lainkaan lääkehoitoa), ja VSL#3 edesauttoi merkitsevästi remission saavuttamista.

Remission ylläpito

Taudin remission (eli rauhallisen, oireettoman vaiheen) ylläpidossa oli tehty kuusi (6) tutkimusta. Viisi tutkimuksista katsottiin olevan jossain määrin riittävän pitkiä (1 vuosi). Yksittäisiä bakteerikantoja on testattu käypää lääkehoitoa vastaan ja näissä on tullut yleensä tasapeli probiootti vs lääke ”ottelussa” (E. coli Nissle, L. rhamnosus GG eli LGG). Potilaat ovat yleensä olleet hieman ”helpommasta” päästä, eli mukaan valitut potilaat eivät ole olleet aiemmin kovin sairaita, eikä heitä ole hoidettu esim. uusilla biologisilla lääkkeillä. Joka tapauksessa L. rhamnosus GG ja E coli Nissle ovat olleet hyödyksi jopa yhtä suureksi kuin lääkehoito.

Näiden lisäksi on tehty tutkimuksia, joissa VSL#3 probiootia ja L. rhamnosus GG:tä on tutkittu käyvän lääkehoidon (5-ASA) päälle eli lisähoitona. Yhdessä tutkimuksessa VSL#3 on edesauttanut remissiossa pysymistä. Sen sijaan LGG ei auttanut 5-ASA lääkkeen päällä pelkkää lääkettä paremmin remission ylläpidossa.

Yhteenveto voidaan todeta, että probiootti saattaa auttaa sekä saavuttamaan aktiivivaiheessa remission että pitämään yllä remissiota. Näyttöä onL. rhamnosus GG stä, E. coli Nissle’ stä, Yakult-valmisteesta ja VSL#3 -valmisteesta. VSL#3 -valmistetta on tutkittu myös lääkehoidon lisänä, varsin lupaavin tuloksin.

Pussiitti

Pussiitti on suolipussin tulehdustila. Suolipussi ja siihen liittyvä avanne saatetaan tehdä henkilöille, joilla on vaikea haavaisen paksusuolen tulehdus tai muu vaikea suolistosairaus. Ohutsuolen loppuosasta rakennettu ulostesäiliö (J-pussi), joka toimiii ulosteen varastona henkilöillä, joilta on poistettu paksu- tai peräsuoli. J-pussi lienee yleisin suolipussi Suomessa ja mahdollistaa harvemmat ulostuskerrat kuin tilanne, jossa ohutsuoli olisi liitetty suoraan peräaukkoon.

Suolipussin tulehduksen hoidossa ainoa kliinisesti tutkittu bakteerikanta on kahdeksan eri probiootin yhdistelmä VSL#3. Hoito aloitettiin muutaman viikon ensihoidon eli antibioottihoidon jälkeen. Katsausta varten löytyi yhteensä neljä (4) satunnaistettua tutkimusta. Niissä kaikissa VSL#3 näytti hyödyttävän joko tulehduksen rauhoittamisessa tai uusien tulehduksien ehkäisemisessä. Tämän näytön perusteella VSL#3 onkin otettu pussiittien hoitosuositukseen mukaan ylläpitohoidoksi.

Lopuksi

Tulehduksellisissa suolistosairauksissa on näyttöä siitä, että haavaisen paksusuolen taudista kärsivä saattaa hyötyä tiettyjen probioottien käytöstä myös perinteisten lääkehoitojen lisänä. Parhaiten dokumentoidulta vaikuttaa VSL#3. Tutkimusnäytöstä huolimatta lääkäreiden hoitosuositukset myös haavaisen paksusuolen tulehduksen osalta jättävät probiootit täysin huomiotta. Ravitsemusterapeuttina tämän näytön perusteella aion kyllä harkita myös tutkitusti tehokkaita probioottia potilaalle, jolla on jo esim.  5-ASA -valmiste käytössä ja vatsa oireilee edelleen.

Sen sijaan Crohnin taudin hoidossa ei ole näyttöä mistään probiootista tämän kirjallisuuskatsauksen mukaan. Ärtyvän suolen oireyhtymässä  tilanne on taas erilainen. Parhaimillaan asiantuntijoiden tulisi tietää jokaista käyttöindikaatio kohden näyttöön perustuvat probiootit.

Tutkijat varoittelevat summittaisesta probiootin käytöstä tulehduksellisissa suolistosairauksissa. On tärkeä valita oikea valmiste, oikea bakteerikantamäärä ja vielä oikeaan käyttöindikaatioon.

”With commercialization of probiotics ahead of scientific and clinical investigation, as practitioners we should demand that the various aspects of IBD care are critically appraised before encouraging patients to ingest undocumented probiotic products as therapy in IBD.”

Lähde:

Mack DR. Probiotics in inflammatory bowel diseases and associated conditions.Nutrients. 2011 Feb;3(2):245-64.

*) Sisältää kahdeksan erilaista bakteeria (Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus)

17 thoughts on “Auttaako probiootit tulehduksellisissa suolistosairauksissa?”

 1. Pastoroitu maito on siis hyväksi, jolloin tapetaan pro/prebiootit, ja sitten ne voidan syödä kätevästi pillerilisänä…..

  1. Maidon pastöroinnilla ei ole osoitettu olevan minkäänlaisia terveydellisiä haittoja. Seuraavaksi suret varmaan vaikkapa homogenointia, tosin yhtä huteralta pohjalta.

 2. Ravitsemusterapeutit, mitä sanotte elintarvikkeista, joihin lisätty probiootteja? Jogurtit yms. Onko niistä yhtään mitään hyötyä mihinkään vai pitäisikö kurkistaa suoraan pilleripurkkiin?

  1. Emilii, tämä riippuu käyttöindikaatiosta. Edellä tuli juttua Crohnin taudista ja haavaisesta paksusuolen tulehduksesta.

   Ripulin ehkäisyssä ja hoidossa sekä ärtyvässä suolessa joistakin jogurttien bakteerikannoista on aika hyvääkin näyttöä. Melko hyvin on näyttöä lactobacillus rhamnosus GG:stä ja jonkin verran myös Bifidobacterium lactis DN-173 010. Eli suomeksi Gefilus ja Activia voivat hyvinkin auttaa hieman IBS:ssä ja ripulin estossa sekä hoidossa. Lisäksi ainakin Protect-mehussa on L rhamnosus GG:tä ihan kelpo annoksia. Ummetuksenkin osalta pientä viitettä että lievää apua voisi olla.

   Sen kyllä haluan korostaa, että kyse ei ole mistään ihmelääkkeistä pillereinä eikä jogurtteina! Apua tulee tutkimuksien mukaan hieman lumetta paremmin, mutta moni oireilee sitli. Käytännön kokemukset ovat linjassa tutkimusnäytön kanssa, harva näistä on saanut aivan ratkaisevaa apua. Joidenkin kohdalla hyöty on kuitenkin ihan riittävän iso että niitä kannattaa jatkaa.

   Crohnin taudissa ei taida siis millään valmisteella olla hyötyä nykytiedon valossa.

   Yakultilla (jogurtin tapainen hapanmaitovalmiste) voisi apua haavaisessa paksusuolen tulehduksessa, kuten myös Gefilus-valmisteilla. Yakultia ei taida olla Suomessa? Haavaisessa paksusuolen tulehduksessa kuitenkin pillerit vaikuttaa paremmin dokumentoiduilta.

   Allergioiden ja vastuskyvyn jne. osalta taidan antaa jonkun toisen jatkaa 🙂

   1. Kiitos! Jos nyt jogurttia syö vaikka muutenkin, kannattaa siis ennemmin kokeilla näitä vaihtoehtoja. Ihmelääkkeitä ei tietenkään, mutta pienikin apu voi joillekin olla iso apu.

 3. ”Tutkijat varoittelevat summittaisesta probiootin käytöstä tulehduksellisissa suolistosairauksissa. On tärkeä valita oikea valmiste, oikea bakteerikantamäärä ja vielä oikeaan käyttöindikaatioon.”

  Osaatko sanoa, mistä moinen huomautus?
  Itse olen hoitanut CU-suoltani probiooteilla (asacolin lisäksi), vaihtelevasti, eli syön yhden paketin yhtä ja sitten vaihdan merkkiä, jotta bakteerikirjo olisi mahd. kattava. Välillä olen joitakin aikoja ilman probiootteja.
  Suolenmutkissani on keliakiakin, joten olen myös gluteenittomalla ruokavaliolla, nyttemmin ihan ilman viljoja, vhh-tuntuu hyvältä suolistossa. Lisäksi käytän Molkosan-valmistetta veteen lisättynä, muutaman lusikallisen päivässä. Näillä konsteilla olen ollut remissiossa nyt kolmisen vuotta. Viime syyskesällä jouduin syömään yhden antibioottikuurinkin poskiontelotulehdukseen, uskoisin noiden probioottien auttaneen, että tulehdus suolistossa ei aktivoitunut uudelleen. Ulosteen siirrosta olen kysellyt lääkäriltä, mutta sitä ei jostain syystä haluttaisi kokeilla edes…tiedä sitten mistä moinen ”kammo” kun toimenpiteeseen on kyllä välineet ja tietoa olemassa, lääkkeettömyys ei vaan taida tämän päivän hoidossa olla minkään sortin tavoite.

  1. Tosi kiva kuulla että pysyt remissiossa! Tuo tutkijoiden kommentti johtuu siitä, että useissa taudeissa on huomattu, että ei riitä että syö *jotain* maitohappobakteeria. Pitäisi valita niitä bakteerivalmisteita, jotka ovat todettu tehokkaiksi tutkimuksissa. Silloin ollaan ikään kuin varmemmilla vesillä. Toiset bakteerikoktailit voivat olla toisia tehokkaampia ja eri valmisteissa on vaihtelevat määrät (tyylin 10 potenssiin jotakin) bakteerikantoja. Kaikki tämä vaikuttaa siihen miten ko. probiootti auttaa eri taudeissa. Esimerkiksi turistiripulin hoidossa hyväksi havaittu probiootti ei ole sata varmasti erinomainen CU:ssa.

 4. Mutta eikös näillä probiooteilla yritetä saada suoliston bakteerikantaa sellaiseksi, että se itse kasvattaa määräänsä, joka sitten pitää tasapainoa yllä? Näin ainakin olen ymmärtänyt ”terveehkön” suoliston osalta. Tietty meillä joilla jo on systeemi sekaisin ja suolisto tulehdusvaiheessa, ei pelkät bakteerit auta, vaan suoli pitää saada ensin terveeksi, eli tulehdus laannutettua, vasta sen jälkeen voi noi ns.turisti probiootitkin toimia, näin ainakin itse uskon asian olevan. Tuskin niistä haittaakan on, ehkä ainoa haitta on rahapussin keventyminen. Kokeilemallahan nämä selviää, mikä ei tunnu sopivalta, sitä ei kannata käyttää. Koskee myös muita, ravintoa kuin lääkkeitäkin..Ihmiset vaan herkästi uskoo muiden jutuja, eikä osaa ”kuunnella” omaa kroppaansa..Suoliston bakteerit ja niiden vaikutukset elimistön toimintaan on tutkimuskohteena vasta alkutaipaleella, että kun tästä vielä mennään muutama vuosi eteenpäin, niin moni hoitokäytäntö voinee muuttua näiden probioottien ja niistä tietämyksen myötä.

  1. Ulosteensiirto on kuulemma tehokasta esim. antibioottien turmeleman suolistoflooran hoidossa. Ennakkoluulot kuulemma hidastavat hoitomuodon lisääntymistä.

   Mahtaisiko tepsiä muissakin suolistosairauksissa?

   Muistelen joskus kuulleeni, että kaikki suun kautta popsittavat pöpöt eivät selviä vatsalaukusta suolistoon asti.

   1. Olliver, jep eivät selviä. Toinen mahdollisuus on ettei ne kiinnity suolen epiteelille. Toistaiseksi vallitsee kai vielä ymmärrys ja käsitys, että probiootti muuttaa suoliston mikrobistoa edulliseen suuntaan (tasapainottaa mikrobistoa). Tätäkin käsitystä on haastettu, eikä asia ole näin yksioikoinen. Lisäksi olen ymmärtänyt, etttä aiempi oletus, että bakteerien oltava eläviä, saattaa myös olla epätosi. Joillakin ei-elävilläkin organismeilla *saattaa* olla hyviä vaikutuksia. Lisäksi on kai hyvä huomauttaa, että lähes kaikki probioottitutkimukset ovat lyhyitä, eikä ole tietoa miten vuosien mittaiset hoidot vaikuttavat, vaikka toistaiseksi niiden turvallisuus on vaikuttanut lähes poikkeuksetta hyvältä.

 5. Viime pivien aikaan on ilmaantunut PubMed:iin ihkauusi systemoitu katsaus tulehduksellisista suolistosairauksista ja probiooteista. Sen johtopäätös on hyvin linjassa tuon edellä esitellyn katsauksen kanssa:

  ”Further well designed studies based on intention-to-treat analyses by several independent research groups are still warranted to support the promising results for E. coli Nissle in inactive UC and the multispecies product VSL#3 in active UC (Ulcerative Colitis) and inactive pouch patients. So far, no evidence is available to support the use of probiotics in CD (Crohn’s Disease)”

 6. Näitä probiootteja ja muita ihmisen kaverina eläviä bakteereja varmaan on ennen muinoin enemmän tullut kaveriksemme kun on enemmän möyritty maata ja oltu karjan kanssa tekemisissä. Eikös näistä ole jotain tutkimuksiakin että allergioita on vähemmän maatilallisten lapsilla, kuin ns.kaupunkilaislapsilla? Eli jotenkin ne sieltä navetasta ne hyvät pöpöt kulkeutuvat lapsiin, vaikka lapset navetassa eivät paljoa olisikaan. Meillä muistan lasten syöneen hiekkalaatikolla ja metsästä kaiken laista eikä kummallakaan ole ollut kuin kerran kunnon mahatautia, nyttemmin ovat aikuisuuden kynnyksellä. Itse näihin suolistovaivoihini olen huomannut myös mustikalla, erityisesti raakana tai pakastettuna, olevan hyötyä. Eli kun mustikan tai muiden metsämarjojen mukana saa maaperästä entsyymejä tai jotain…siitä olisi siis hyötyä. Tiedä häntä, kunhan mutuilen..:)

  1. Hyvin mutuilet 😉 Hygieniahypoteesi perustuu juuri tähän liikaan nykyajan hygieniaan ja on keskeinen osa esim. Allergiaohjelmaa

 7. Hei! Tiedätkö toivatko probiootit myös Lymfosyytti-koliitiin?

Comments are closed.