Energia-aineenvaihdunta aterian jälkeen ja paastossa 2 kuvalla

kirjoittanut | 3.05.2012 | Blogi | 31 Kommentit

Energia-aineenvaihdunta paastossa ja aterianjälkeisessä tilassa on melko monimutkaista. Tai ainakin se kuulostaa sellaiselta, kun asiaa selittää tekstinä tai puheena. Kuvilla asian voi tiivistää näppärästi pieneen pakettiin. Nämä kuvat ovat on lainattu kaikille avoimesta Cell Research-tiedelehden artikkelista vuodelta 2007.

——————————————————————————————————————————

1. Proteiinin (aminohappojen), hiilihydraatin (glukoosin) ja rasvan (triglyseridien) käyttö ja varastointi aterian jälkeen

——————————————————————————————————————————-

2. Proteiinin (aminohappojen), hiilihydraatin (glukoosin) ja rasvan käyttö paastossa 

 

Vaikka jo kohtuullisen monimutkaisia ovatkin, nämäkään kuvat eivät taida olla ihan täydellisiä. On esimerkiksi voitu osoittaa, että tietyissä olosuhteissa, kuten ketogeenisen ruokavalion aikana, glukoosia voidaan tehdä rasvasta asetonin kautta (ja säästää siten proteiinivarastoja).  Tämän mekanismin kuvaa tarkasti ja viittaa alkuperäistutkimuksiin Chris Masterjohn tässä kirjoituksessaan. Huomion arvoista on myös, että fruktoosin metabolia on varsin erilaista kuin glukoosin. Fruktoosin metabolia puuttuu yllä olevasta kuvasta ja on esitetty tiivistetysti tässä kuvassa.

___________________________________________________________________________

Elimistön energiavarastojen koko ja riittävyys keskimäärin

 

Lähde: Anghel S & Wahli W. Fat poetry: a kingdom for PPARγ. Cell Research (2007) 17:486–511. (kaikillle avoin)