Voisiko C-vitamiinista olla apua verenpaineessa?

kirjoittanut | 2.05.2012 | Uutiset | 19 Kommentit

Kohonnut verenpaine on tupakan ohella eniten ennenaikaisia kuolemia aiheuttava riskitekijä kehittyneissä maissa. Sen hoito lääkkeilläkin on joskus toivottoman vaikeaa. Suomessa hoidetaan n. puolta miljoonaa henkilöä verenpainelääkkeillä ja toinen mokoma tarvitsisi lääkkeen muttei sitä ole saanut tai huolinut. Kaikki keinot ravitsemuksen puolelta ovat siten tervetulleita.

Uuden meta-analyysin mukaan lyhytaikaisissa tutkimuksissa on todistettu, että C-vitamiinipilleri annoksella 500 mg/pv  laskee verenpainetta. Vaikutus systoliseen verenpaineeseen oli keskimäärin -3,8 mmHg ja diastoliseen verenpaineeseen -1,5 mmHg, kun mukaan otettiin terveet sekä kohonneesta verenpaineesta kärsivät. Kohonneesta verenpaineesta kärsivillä teho oli parempi, -4,8 mmHg ja -1,7 mmHg vastaavasti. C-vitamiinin teho havaittiin myös heillä, joilla oli jo perushoitona verenpainelääke. Teho vaikutti paremmalta alle 50 -vuotiailla kuin yli 60-vuotiailla. Teho vaikutti huonommalta ambulatorissa mittauksissa kuin tavanomaisessa vastaanotto- tai kotimittauksessa (kertamittauksissa).

Tutkimusten kesto oli keskimäärin vain 8 viikkoa. Meta-analyysi käsitti 29 tutkimusta.

Kohonneesta verenpaineesta kärsivillä saavutet tulokset ovat samaa tasoa kuin 3-4 gramman suolan vähentämisellä aiemmin saavutetut tulokset. Tutkijat kiirehtivät toteamaan, että tutkimukset ovat lyhyitä, ja laadussa on puutteita. Siten C-vitamiinia ei voi vielä suositella kohonneen verenpaineen hoitoon. Samaa toteaa meta-analyysin yhteydessä oleva pääkirjoitus. Pääkirjoitus myös muistuttaa, ettei C-vitamiinilisä ole parantunut sydänpotilaiden ennustetta eikä vähentänyt terveiden sydän- tai aivoinfarkteja.

Mielestäni suurin puute on kuitenkin se, että tulokset esitetään muutoksena lähtötilanteeseen eikä muutoksena suhteessa lumehoitoon. Meta-analyysistä ei siis saa tietoa siitä, mikä on C-vitamiinivalmisteen lumelääkkeellä pesty vaikutus. Tätä menetelmää käytetään nykyisin lääketutkimuksissa tehon mittarina. Verenpaine tuppaa laskemaan, kun sitä mitataan usein, ja kun (lume)hoidon uskotaan tehoavan.

Hyvä puoli C-vitamiinissa olisi, ettei sillä kai juuri ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ja haittavaikutuksetkin lienevät teoreettisia jos pysytellään 500 mg:n annoksessa. Toivottavasti tämä meta-analyysin poikii suurikokoisen ja pitkäkestoisen satunnaistetun tutkimuksen, jossa asia selvitetään lopullisesti. Kohonneesta verenpaineesta kärsivät tarvitsevat parempaa hoitoa.

Aiemmin myös DASH-ruokavaliolla ja tummalla kaakaolla (tai -suklaalla) on saatu merkittäviä vaikutuksia kohonneeseen verenpaineeseen. Kaakaota ja suklaata koskevissa tutkimuksissa on tosin ollut verrokkiaineena usein valkoinen suklaa tai muu hiilariherkku. Tämä heikentää kaakaotutkimusten antia verenpaineen kannalta.

Lähde

Juraschek et al. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials.Am J Clin Nutr May 2012. First published April 4, 2012, doi: 10.3945/​ajcn.111.027995

 

Kohonnut verenpaine, suola, kaakao, tumma suklaa ja C-vitamiini

Aiheeseen liittyviä kirjotuksiani:

Miksi lakritsiuute kohottaa verenpainetta?

Suolarajoitus jarruttaa munuaisten toiminnan heikkenemistä

Rasvojen varjossa lymyää kohonnut verenpaine