Uusia kotimaisia FODMAP-katsauksia ja -ohjeita

FODMAP-hiilihydraattirajoitus on noussut keskeiseksi keinoksi hallita ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) oireita. Tätä todistaa nyt myös kotimaiset uudet materiaalit ja kirjallisuuskatsaukset.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys (RTY)

Ravitsemusterapeuttien yhdistys on tuottanut ruokavaliolehtisen ärtyvän suolen oireyhtymän neuvonnan tueksi. Lehtinen kuuluu RTY:n sarjaan, jossa on myös monia muita mahasuolikanavan sairauksista kärsivien ohjeita, esim. keliakian ja ummetuksen hoito-ohjeet.

FODMAP-ruokavalion vieminen käytäntöön ja ravitsemuksellisen monipuolisuuden varmistaminen vaatii ravitsemusterapeutin ohjannan. FODMAP-ruokavalion teho on osoitettu nimenomaan silloin, kun neuvonnan on antanut asiaan perehtynyt ravitsemusterapeutti.

Ärtyvän suolen oireyhtymä rauhoittuu ruokavaliolla (RTY), hinta 1,20 €, 8 s.

Asiantuntijakatsaus Bolus-lehdessä 

Bolus-lehti on ravitsemusterapeuttien yhdistyksen lehti. Viimeisimmässä lehdessä on laillistettujen ravitsemusterapeuttien Jenni Lapin ja Leena Putkosen katsausartikkeli FODMAP-hiilihydraattirajoituksen käytöstä IBS:ssä.

Lappi J & Putkonen L. Uusia tuulia ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoidossa. Bolus 2012:(2):42-3

Suomen Lääkärilehden katsausartikkeli

Suomen lääkärilehdessä on tänään ilmestynyt Gastroenterologi Markku Hillilän ja minun katsausartikkeli FODMAP-ruokavaliosta. Katsaus on vertaisarvioitu ja vapaasti ladattavissa (ainakin toistaiseksi).

Laatikainen R & Hillilä M. Onko ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoito selkiytymässä? Fermentoituvien hiilihydraattien rajoituksella lupaavia tuloksia. Suomen Lääkärilehti 2012 ;67:2377-2382

Ravitsemusterapeuttien yhdistys on aloittanut toukokuussa 2012 laillistettujen ravitsemusterapeuttien syvällisen FODMAP-koulutuksen.

4 thoughts on “Uusia kotimaisia FODMAP-katsauksia ja -ohjeita”

 1. Hyvä, että kirjoititte artikkelin myös Lääkärilehteen! Laitoin Janelle tiedoksi, kun siinä on se englanninkielinen summary. 🙂 Oli mielissään, että sana leviää. Tampereen proffakin huomasi teidän jutun ja ehkä jopa ottaa minun gradusuunnitelmat paremmin huomioon. 😉 Tähän asti on ollut lievää epäuskoa koko aiheeseen. 😀

  International Dietetics Congressin esityksistä huolellisin ja perustelluin oli kyllä ”oman” tiimin FODMAP-esitykset. Muiltakin tuli vastaavaa palautetta. Tiede! <3

  Tämä lähde ei ole suomenkielinen, mutta ensi-reseptihätään hyvä. Tässä vähän kuvausta: http://herebedragons-melbourne.blogspot.com.au/2012/08/yummy-tummy-friendly-recipes-by-nat.html Natin blogissa lisää reseptejä.

  Postikulut keittokirjalle aika kovat, mutta jos on Australiassa kävijöitä, niin lahjotoiveisiin sit vaan. 🙂

  1. Gastroenterologien suunnalla on havaittavissa pientä epäuskoa. Skeptisyys ei sinänsä ole pahasta, onhan kyseessä aika uusi asia. Mutta koska tähän astiset näytöt osoittavat melko selkeästi, että FODMAP-rajoitus toimii kohtuullisen hyvin yli kolmella neljästä, en näe miksi gastroenterologikin ei voisi suositella 6-8 viikkon kokeilua ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Itse ainakin totean, että jos selvää hyötyä ei tule rajoitus pitää lopettaa. Kaikille hyötyä ei tule. Ihmiset tekevät joka tapauksessa omia päätelmiään ja lukevat kaikenlaisia nettiarvauksia oireiden hallinnasta, olisikohan sitten parempi että eivät saa terveydenhuollon ammattilaisen apua? Ehkä tässä on pientä kateuttakin havaittavissa, kun monilla lääkityksillä ei ole merkittävää tehoa ollut?

   Niin ja hienoa, että olette saaneet RTY:n kanssa ulos suomenkielisen potilasoppaan ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle.

 2. Jes, sinä se sanoit sen ”ääneen”. 😉 Kateus. Faktahan on, että ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen erikoisosaaja tiimissä, jonka soisi toimivan yhdessä potilaiden edun mukaan. Siten toivoisi, että tämmöinen ”kenen konsteilla korjaantuu ongelma parhaiten”-asenne jäisi unholaan.

  Itse potilaana voin sanoa, että koin vuosikausien pallottelun lähinnä nöyryyttävänä ja todella monta vuotta meni hukkaan kärvistellessä kivuissa, vatsavaivoissa ja se vaikutti kyllä yleisvireyteen ja mielialaan tosi paljon. Muistan toivoneeni, että suoliston voisi vaan poistaa, koska ei siitä mitään iloakaan tuntunut olevan. Hiukka radikaali ajatus tulevalta ravitsemusterapeutilta, joka kyllä tiesi, mikä on avanne ja kuinka se toimii. Siksi toivoisin kovasti, että muutkin IBSiläiset saisivat kunnon ohjausta ja tietynlaisen armahduksen siitä tiedottomuuden ja epämääräisten kipujen suosta.

  Tutkimusnäyttöä kyllä on ja aika moni skeptikko-ravitsemusterapeutti ja -gastroenterologi on kääntänyt kelkkansa, kun on havainnut, miten hyvin ruokavalio toimii potilailla. Nämä kokemukset siis lähinnä Ausseista ja Englannista.

  1. Nostan hattua, että olet voinut puhua ja puhut näin avoimesti asiasta Leena!

Kommentointi on suljettu.