3 syytä miksi pähkinät eivät luultavasti lihota

kirjoittanut | 31.12.2012 | Blogi | 1 Kommentti

Olen seuraillut somessa jo jonkin aikaa amerikkalaista lääkäriä Michael Greger’iä, joka tekee  lyhyitä ravintoon liittyviä asiantuntevia tutkimusvideoita ja blogikirjoituksia. Hän tiivisti kirjoitukseensa Nuts Don’t Cause Expected Weight Gain mukavasti sen miksi pähkinät eivät lihota. Kolme varsin perusteltua syytä:

  1. Osa pähkinöiden rasvasta ei imeydy, koska rasva on ”mikrokapseloitunut”  (video 1)
  2. Pähkinät vievät tilaa muilta ruuilta (kompensaatioteoria), koska ne aiheuttavat hyvän kylläisyyden tunteen (video 2)
  3. Pähkinät saattavat kiihdyttää rasvan polttoa (video 3)

Gregerin mukaan tuo toinen perustelu on tärkein, kuten hän videolla 2 esittää.

Itsekin uskon, että useiden terveellisten ruoka-aineiden, kuten pähkinöiden, edulliset vaikutukset perustuvat ainakin puoliksi siihen, että vastaavasti jokin epäterveellisempi ruoka jää syömättä. Täysjyväviljojen terveysvaikutuksest perustuvat osittain siihen, että valkoinen ravitsemuksellisesti köyhä vilja jää syömättä. Kalan ja äyriäisten vaikutus perustuu osittain siihen, että terveydelle epäedulliset lihavalmisteet jäävät syömättä. Ja sitä rataa.

Pähkinät ovat luonnoksena ilmestyneiden uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan suositeltavaa ja terveellistä ruokaa. Uuden systemoidun kirjallisuuskatsauksen mukaan ne saattavat suojata lihavuudelta. Uuden Lancetissa ilmestyneen laajan katsauksen mukaan pähkinöiden käytön lisäämisellä saattaisi olla merkittävä vaikutus sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Siinä on riittävästi perusteluita pähkinöiden käytön lisäämiselle.

Vaikka pähkinät sisältävät 50-100 % enemmän energiaa kuin esimerkiksi terveydelle epäedulliset karamellit tai prosessoitu liha, ne näyttävät suojaavan lihavuudelta. Jälleen yksi esimerkki siitä, ettei ruuan terveellisyyttä yleensä voi redusoida vain yhtä (energia)ravintoainetta koskevaksi. Ruoan ja terveyden yhteydet ovat monimuotoiset  -ja monelta osin toistaseksi selvittämättömät.

Tarkemmin pähkinöiden muista terveysvaikutuksista voi lukea esim. Juhana Harjun kirjoituksesta tai aiemmasta kirjoituksestani Pähkinöitä terveyttä edistämään. Gregeristä vielä, kannattaa katso alla oleva video, varsinkin jos vielä kovasti epäilet pähkinöiden kuitenkin lihottavan.

PS. Kyllä, pähkinöitäkin voi syödä liikaa niin, että ne lihottavat