Maustekasvit, yrtit, matala-asteinen tulehdus ja muut terveysvaikutukset (osa 6)

Aiemmissa matala-asteista tulehdusta eli inflammaatiota koskevassa kirjoitussarjassa olen käsitellyt proteiinin, rasvan, hiilihydraattien, kuidun ja eri ruoka-aineiden merkitystä. Tällä kertaa aiheena on maustekasvit, joita varsinkin Aasiassa on käytetty runsaasti vuosituhansia. Otan esiin myös maustekasvien muita terveysvaikutuksia.

Koeputkessa ja koe-eläinmalleissa useat eri maustekasvit ja tavanomaiset italialaisen keittiön yrtit omaavat voimakkaita anti-inflammatorisia vaikutuksia (kuva). Keskityn kuitenkin ihmisillä tehtyihin kliinisiin tutkimuksiin ja aterikokeisiin.

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma (engl. turmeric) on keltainen esimerkiksi curry-mausteseoksen osana meillä Suomessakin tutuksi tullut mauste. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on mm. tulehdusta, oksidatiivista stressiä ja  syöpää ehkäiseviä vaikutuksia koe-eläinmalleissa (Gopta et al. 2011). Kurkumalla olla on tehty useissa sairauksissa pienehköjä kliinisiä tutkimuksia. Esimerkiksi haavaisessa paksusuolen tulehduksessa päivittäinen runsas kurkuman käyttö vähensi potilaiden (n=89) replaseja eli oireiden pahenemista verrattuna lumehoitoon (Kumar et al. 2012).

Kurkumiinin hyötyosuus (bioavailability) on alhainen, koska se metaboloituu nopeasti maksan CYP-entsyymijärjestelmässä ja imeytyy melko heikosti. Kurkumiinin metaboliaa hidastaa, ja siten kurkumiinin vaikutuksia tehostaa, mustapippurin sisältämän piperiinin samanaikainen annostelu (Rajasekaran 2011). Myös omenan kuoresta löytyvä kversetiini parantaa hyötyosuutta.

Uudessa 4 viikkoa kestäneessä satunnaistetussa tutkimuksessa kurkuma ei vaikuttanut 2,8 grammaa päivässä annoksella paastoajan CRP:hen eikä tulehdussytokiineihin, eikä myöskään oksidatiivisen stressin markkereihin (Nieman et al. 2012).

Vuonna 2008 Usharani et al. osoittivat, että kurkumiinikapselit annoksellla 150 mg*2 kohentaa tyypin 2 diabeetikoiden endoteelitoimintaa yhtä paljon kuin atorvastatiini (10 mg/pv) kahdeksan viikon satunnaistetussa tutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa kurkumiini vähensi myös tulehdusmarkkereita (CRP, sytokiinit) yhtä paljon kuin atorvastatiini. Sen sijaan lumelääke ei vaikuttanut lainkaan tulehdukseen tai endoteelitoimintaan.

Mario et al. (2007) osoittivat, että kurkumiini seitsemän päivää käytettynä vähentää vatsan limakalvon tulehdusta, että samalla vähentää helikobakteeripositiivisten ylävatsaoireista kärsivien potilaiden oireilua lumeeseen nähden (vaikka  ei häädäkään helikobakteeria).

Vaikeassa munuaisten toiminnassa kurkumiinilla on myös osoitettu hyötyä. Munaisten vajaatoimintaa sairastavien tyypin 2 diabeetikoiden proteiiniuriaa voitiin vähentää kurkumiinilla lumeeseen nähden ja samalla vähentyivät tulehdussytokiinien määrät (Khajehdehi et al. 2011).

Kurkuma on tehostanut myös joidenkin syöpälääkkeiden tehoa ja lisännyt syöpäsolujen itseohjattua kuolemaa, apoptoosia (Bar-Sela et al .2010)

garlic bulbs

Valkosipuli

Valkosipuli ei näytä johdonmukaisesti vähentävän tulehdusta ihmisessä (van Doorn et al. 2006, Williams et al. 2005), vaikka koe-eläintöissä vaikuttikin vielä lupaavalta. Tosin erään tutkimuksen mukaan metformiini-hoitoon liitettynä valkosipuli vähensi CRP-arvoa enemmän kuin pelkkä metformiini (Kumar et al. 2013). Se saattaa myös vähentää  glykaation lopputuotteiden (Advanced Glycation End products, AGEs) määrää (Ahmad & Ahmed  2006), joiden tiedetään olevan tulehdusta lisääviä.

Valkosipuli  näyttää kylläkin vähentävän oksidatiivista stressiä (Avci et al. 2006, Durak et al. 2004), ja vaikuttaa mahdollisesti myönteisesti verenpaineeseen ja kokonaiskolesteroliin (Ried et al. 2010, Reinhart et al. 2009 )

Kaneli

Muut maustekasvit

Muita maustekasveja, kuten inkivääriä ja kanelia on tutkittu melko runsaasti koeputki- ja eläintutkimuksissa. Joissakin tutkimuksissa nämä mausteet ovat vähentäneet tulehdusarvoja ja oksidatiivisen stressin markkereita. Ihmisillä tehtyjä kliinisiä tutkimuksia tai ateriakokeita inflammaatiomarkkereiden suhteen en löytänyt.

Sen voisin kuitenkin lisätä, että joissakin tutkimuksissa kaneli on vähentänyt diabeetikoiden veren sokeria (Akilen et al. 2010, Crawford et al. 2009)  ja oksidatiivista stressiä (Roussel et al. 2009) , mutta ei kuitenkaan kaikissa (esim. Markey et al. 2011). Inkivääri on puolestaan joissakin tutkimuksissa vähentänyt lihaskuntoharjoittelun jälkeistä lihasten arkuutta (esim. Black et al. 2010).

Uudessa aterikokeessa osoitettiin, että ruuanvalmistuksessa käytetty mausteseos vähensi jauhelihapihvin aiheuttamaa aterianjälkeistä verisuonten toimintahäiriötä (endoteelidysfunktiota) ja oksidatiivista stressiä (Li et al. 2013). Mausteseos sisälsi oreganoa, mustapippuria, rosmariinia, kanelia, ruohosipulia, neilikkaa, suolaa sekä paprikajauhetta ja sitä verrattiin pelkällä suolalla maustetuun jauhelihapihviin. Insuliini, glukoosi ja triglyseridiarvoissa ei ollut eroa aterian jälkeen.

Lopuksi

Kurkumalla on potentiaalia vähentää tulehdusta kliinisesti merkitsevästi. Tutkimukset ovat toistaiseksi kuitenkin pieniä ja niitä on verraten vähän. USA:n terveysvirasto (NIH) pitää kurkumaa turvallisena, ellei käytä verenohennuslääkkeitä (esim. varfariini tai klopidogreeli) tai tulehduskipulääkkeitä (esim. ibuprofeeni, diklofenaakki tai naprokseeni). Kurkuma saattaa lisätä verenvuototaipumusta.

Muistakin aromikkaista luonnon mausteista saattaa olle terveydelle etua, mutta ne eivät välttämättä vaikuta voimakkaasti tulehdusta vähentäen.

Mutta miten kurkuman käytöstä kiinnostunut voisi helposti ja “maukkaasti” lisätä sen päivittäiseen ruokarytmiinsä? Onko ehdotuksia?

Lukemista 

Jungbauer & Medjakovic. Anti-inflammatory properties of culinary herbs and spices that ameliorate the effects of metabolic syndrome. Maturitas. 2012 Mar;71(3):227-39.

13 thoughts on “Maustekasvit, yrtit, matala-asteinen tulehdus ja muut terveysvaikutukset (osa 6)”

 1. Hei,

  Hyvä, että otat asian esille, Olen silloin tällöin eri yhteyksissä kirjoittanut mausteiden käytön hyödyistä, mutta lähinnä muista näkökulmista kuin niiden tulehdusta vähentävän vaikutuksen vuoksi. Niissä on esimerkiksi runsaasti antioksidantteja (korkea ORAC-arvo) ja niillä on usein myös antimikrobisia vaikutuksia.

  Tulehdusta vähentävän vaikutuksen lisäksi kurkuma ehkäisee syöpää, kuten mainitsitkin, ja Alzheimerin tautia.

  Olen käyttänyt kurkumaa ruoanlaitossa lähes päivittäin jo kymmenenkunta vuotta. Kätevimmin sen käyttö söpii aasialaistyyppisiin ruokiin curryn, inkiväärin ja/tai chilin rinnalle. Usein käytän näissä ruoissa hieman myös kookosmaitoa, maun vuoksi.

  1. Eikös tuo korkea antioksidanttipitoisuus tarkoita juurikin tulehduksen vähemistä… ? 🙂

 2. Yksi kokkausesimerkki, minä olen improvisoinut aika monella tavalla ja aina viritykset on käyneet perhessä kaupan. Ei ole kovin kranttua “Curryjen teko”

  Omenaa kannattaa myos kokeilla antaa mukavasti makeutta ja koostumusta.

  “Easy Indian Curry with Chef Floyd Cardoz at Tabla Restaurant”

  http://www.youtube.com/watch?v=kzEQb4xreF8

  Olen myos ottanut säännollisen epäsäännollisesti ruokalusikallisen kurkumajauhetta suoraan veteen sekoitettuna, kirpeää on, sinapin, inkiväärin ja chilin sekoitus maultaan.

 3. Tässä yksi laaja, australialaisten tekemä katsaus yrteistä ja mausteista:

  http://bit.ly/XyOkAF

  “Recommendations for intakes of food in the Australian guide to healthy eating do not yet include suggested intakes of herbs and spices.”

  “Future consideration should be given to including more explicit recommendations about the place of herbs and spices in a healthy diet.”

  Ehkäpä maustekasvien ja yrttien käyttöön liittyviä suosituksia tulee olemaan tulevaisuuden ravitsemussuosituksissa niin Australiassa, Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

   1. Micce, kiitos näistä. Tosi mielenkiintoisen näköinen katsaus!

 4. Välimeren maissa on pitkään käytetty reilusti yrttimausteita ja valkosipulia. Tätä seikkaa on taidettu ottaa vähemmän huomioon kun Välimeren ruokavalion terveellisyydestä on keskusteltu. Ehkä mausteillakin on oma osuutensa tässäkin sopassa.

 5. Kurkumalla on potentiaalia vähentää tulehdusta kliinisesti merkitsevästi. Tutkimukset ovat toistaiseksi kuitenkin pieniä ja niitä on verraten vähän. USA:n terveysvirasto (NIH) pitää kurkumaa turvallisena…..
  …………………………………………………………….
  Vastaavasta luonnonlääkkeestä sensijaan tuntuu olevan jo huomattavan paljon tutkimustietoa :
  Berberiini on suosituimpia kansanlääkkeitä maailmassa. Sitä on käytetty Kiinassa, Intiassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa jo yli 3000 vuotta. Berberiini on antimikrobinen, antioksidatiivinen, anti-inflammatorinen, antidepressivinen ja antikarsinogeeninen yhdiste. Lisäksi se voi auttaa hallitsemaan kohonnutta verensokeria, kolesterolia ja muita veren rasvoja.
  http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=43&t=2514&start=180

 6. Minä laitan kurkumaa, kanelitankoa, inkivääriä, neilikkaa ja sen semmoisia meidän aamiaiseemme, joka on yhden sortin smoothiepirtelön ja Asterixin taikajuoman tyyppinen sekoitus.

  Pihalta kerään siihen lisäksi mausteyrttejä ja paljon paljon muuta. Enimmäkseen vaihtelen annostelua niin ettei joka päivä kaikki ole mukana. Koska ruoka-asioissa ollaan vielä aika paljon uskon ja luullon varassa, niin minä mm. uskon että vaihtelu on terveellisempää, kuin syödä jatkuvasti samaa vaikka hyvääkin.

  Minä sanonkin aina vaimolleni, että nyt saat taas maistaa ruokaa, jota et ole koskaan syönyt, etkä koskaan enää tule syömäänkään.

 7. Usein mainitaan kurkuman vaikuttavana aineena kurkumiini, mutta kurkumassa on myös salisylaatteja.

  Paterson & al. (2006): Salicylic acid contents of spices and its implications, http://bit.ly/YzJd2c

  Mikähän kurkuman ainesosa mahtaa muuten olla syyllinen siihen, että eri kurkumalaatujen maku ja polttavuus eroavat toisistaan äärimmäisen paljon? Minulle oli muutama vuosi sitten suuri yllätys maistaa polttavaa kurkumaa ensi kerran, en tiennytkään sellaista olevan. En ole ostanut polttavaa laatua (taisi olla merkkiä Natco) enää uudestaan, sillä en pitänyt siitä. Nykyisin ostan merkkiä TRS Asia’s finest foods, siinä on samanlainen lempeä ja herkullinen maku, johon tutustuin jo lapsena.

  Laitetaanpa lopuksi vielä maustejuoman resepti: Juomalasin pohjalle laitetaan yksi teelusikallinen kurkumajauhetta ja yksi teelusikallinen paprikajauhetta sekä sellainen pikku annos oliiviöljyä, että mausteet siihen helposti sekoittuvat. Sekoittamisen jälkeen kaadetaan päälle kiehuvaa vettä ja odotetaan muutama minuutti, että mahdolliset mikrobit kuolevat (kurkuma- ja paprikajauhepussien päällä on varoitusteksti: älä käytä kuumentamattomana). Vielä juodessakin on hyvä sekoitella, muutoin mausteet laskeutuvat pohjalle.

Comments are closed.