Näin kävi Itämeren ruokavalio -tutkimuksessa

kirjoittanut | 24.06.2013 | Blogi | 17 Kommentit

Itämeren ruokavaliota koskenutta tutkimusta hehkuttiin keväällä. Seurasin kirjoittelua lehdistössä ja tutustuin tutkimukseen. Oheisessa diasarjassa pääasialliset havaintoni tutkimuksesta.

Minua tässä tutkimuksessa askarruttaa se, että kontrolliruokavaliota kutsutaan monissa tiedotteisssa tavanomaiseksi ruokavalioksi. Valkoiseen leipään ja pastaan, kalan välttelyyn ja voihin painottuvaa kontrolliruokavaliota ei mielestäni voi kutsua Suomessa tavanomaiseksi. Se ei ole nykyisin tavanomainen (vrt. Finravinto 2007 tai Pohjoismaisen ministeriöneuvoston tutkimus 2011) eikä se ole sitä ollut muinoinkaan. Koehenkilöt noudattivat omaa tavanomaista ruokavaliotaan aluksi neljä viikkoa ennen satunnaistamista,  mutta tätä ruokavaliota muutettiin valkoisen viljan, voin ja kalattomuuden suuntaan varsinaisella koejaksolla eli kontrolliruokavalion aikaan. Kaikki analyysit tehtiin kontrolliruokavalion ja Itämeren ruokavalion välillä.

Toinen asia mikä tässä tutkimuksessa askarruttaa on se, miten koehenkilöt kykenivät todella noudattamaan toisaalta Itämeren ruokavaliota ja toisaalta varsin epäterveellistä kontrolliruokavaliota.

Diat alla kertovat tarkemmin tämän tarinan.