Kaksi ja puoli kiloa naudanlihaa ja näin kävi matala-asteiselle tulehdukselle

kirjoittanut | 12.09.2013 | Blogi, Uutiset | 14 Kommentit

Äskettäin ilmestyneessä amerikkalaisessa satunnaistetussa ristikkäistryhmätutkimuksessa terveitä nuoria miehiä satunnaistettiin syömään 340 grammaa naudanlihaa tai sama määrä biisonin lihaa kuutena päivänä viikossa. Yhden päivän viikossa sai ”huilata” syömällä pelkästään kalaa, kanaa tai kasvikunnan tuotteita. Tutkimuksen kesto oli 7 viikkoa. Koehenkilöt (n=9) söivät siis noin kaksi ja puoli kiloa tuoretta naudan lihaa viikossa lähes kahden kuukauden ajan.

Tutkimuksen keskeisin anti näkyy mielestäni oheisessa kuvaleikkeessä. Erittäin runsas naudanlihan syönti lisäsi matala-asteista tulehdusta kuvaavia seerumin tulehdusmarkkereita CRP:tä, IL-6:ta ja hyytymistekijää PAI-1 lähtötilanteeseen nähden n. 50-75 % siten, että ero biisonin lihaan nähden oli tilastollisesti merkitsevä.

Kuvankaappaus 2013-9-12 kello 9.22.28

Myös verisuonten supistuminen lisääntyi naudan lihaa syövillä mitattuna FMD/shear rate -mittarilla, mutta ei FMD/ % diameter -mittarilla.  FMD (flow mediated dilatation) on verisuonten myötäilevyyttä ja endoteelifunktiota kuvaava suure. Mitä enemmän verisuonet myötäilevät, eli kykenevät laajenemaan, sen parempi terveydelle.

Naudan lihan yltiöpäinen käyttö ei vaikuttanut painoon, kehon rasvaprosenttiin eikä LDL- tai HDL-arvoihin. Triglyseridiarvot olivat korkeammalla naudanlihajakson jälkeen.

Tämä on yksi harvoja tutkimuksia, joissa naudan lihaa on syötetty suuria määriä viikkojen ajan ja katsottu mitä terveysmarkkereissa tapahtuu. Tämän tutkimuksen perusteella yltiöpäinen tavanomaisen punaisen lihan syönti on terveydelle haitallista, kuten useat väestötutkimuksien meta-analyysit ovat jo useaan kertaan osoittaneet. Satunnaistetut lisätutkimukset eivät silti olisi pahitteeksi.

Suomalaiset kuluttavat naudan, sian ja lampaan lihaa sellaisenaan tai lihajalosteiksi käytettynä 55 kiloa vuodessa eli reilun kilon viikossa. Jotkin erityisryhmät, kuten paleoliittistä ruokavaliota tai lihakarppausta noudattavat saattavat nettitarinoiden mukaan saada hyvinkin 2 kiloa punaista lihaa sellaisenaan tai jalosteina viikkoa kohden. Lihateollisuuden kyselytutkimuksen mukaan miehet suosivat punaista lihaa ja makkaroita naisia selvästi enemmän. Tutkimus jättää kiinnostavan kysymyksen jälkeensä, onko riistaliha, jota biisoni muistuttaa, ihmiselle terveellisempää?

Lähde 

McDaniel J, Askew W, Bennett D. Bison meat has a lower atherogenic risk than beef in healthy men. Nutr Res. 2013 Apr;33(4):293-302.