Kokeile kiiviä

kirjoittanut | 16.09.2013 | Blogi, Uutiset | 7 Kommentit

Mielestäni kiivi on aliarvostettu ja liian vähän käytetty hedelmä. Se on nykyään kohtuuhintainen ja useimmiten syöntikypsä heti ostettuna. Kiivin C-vitamiinipitoisuus ja muu ravintoarvo on erinomainen suhteessa moniin muihin suosittuihin hedelmiin (taulukko alla). Kiivissä on myös erittäin runsaasti luteiinia (Sommergburg et al. 1998), joka puolestaan osallistuu mm. näkötoimintojen ylläpitoon ja taisteluun syöpäprosesseja vastaan.

Muita hyviä kiivin ominaisuuksia:

  • Kiivi on oleellinen hedelmä FODMAP-rajoitteisessa ruokavaliossa, joten se sopii yleensä hyvin ärtyvästä suolesta kärsiville
  • Kiivi on lievittänyt ummetusta kolmen kliinisen tutkimuksen mukaan. Annos näissä tutkimuksissa on ollut 2-3 kiiviä päivässä. (Rush et al. 2002,  Chan et al. 2007 ja Chang et al. 2010). Yksi arvaus kiivin ummetusta helpottavaksi tekijäksi on sen sisältämä aktinidiini. Myös kiivijauhe on vähentänyt ummetusta (Udani & Bloom 2013 )
  • Kiivi (2-3 kiiviä/pv) saattaa vähentää verihiutaleiden kokkaroitumista ja triglyseridiarvoja (Duttaroy & Jørgensen 2004)

Yksi keskikokoinen kiivi painaa ilman kuoria n. 60 grammaa. Kiiviä kannattaa kokeilla vaikkapa purkkiananaksen sijaan rahkavälipaloissa. Kiivi sopii myös smoothie-juomiin, salaatteihin ja aasialaisen mausteisen ruuan kylkeen. Pari kiiviä ja kourallinen pähkinöitä on oiva iltapäivävälipala.

Kuvankaappaus 2013-9-16 kello 12.48.52

Ravintoainepitoisuus/100 g. Appelsiini,banaani ja kiivi kuorittuna ja omena kuorineen. Purkkiananas omassa liemessään. Lähde: Fineli-tietokanta

Kiivi voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Belly2

Kiivi sopii herkkävatsaisille ja ummetuksen lievittämiseen

Aiheeseen liittyviä muita kirjoituksiani:

Opetus luumuista itselleni

Omenaa ja marjoja suomalaiset, LDL ja sokerit pysyy kuosissa