Miksi punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita kannattaa vähentää?

kirjoittanut | 6.10.2013 | Blogi, Uutiset | 46 Kommentit

Viime viikolla ilmestyneissä uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa tähdennetään ensi kertaa punaisen lihan ja lihajalosteiden (prosessoidun lihan) käytön vähentämistä. Aiemmin on ollut tapana suosittaa vähärasvaisia lihalaatuja, ottamatta juurikaan kantaa siihen, syömmekö liian paljon lihaa ylipäätään.

Punainen liha on pitkään onnistunut pääsemään kuin koira veräjästä. Amerikkalaisissa vuonna 2011 julkaistuissa ravitsemussuosituksissa ei edelleenkään pyydetä vähentämään punaisen lihan käyttöä, vaikka amerikkalaiset käyttävät selvästi enemmän sitä kuin me Suomessa. THL:n johtajat eivät ole oikeastaan koskaan ottaneet julkisuduessa selvästi kantaa punaisen lihan kuluttamiseen ja terveyteen. Sydänliiton suosituksessa 2010 ei suositeta punaisen lihan tai lihajalosteiden käytön vähentämistä.

Karppaajat ja paleoruokavalion kannattajat ovat suorastaan hellineet lihaa. Monet vaihtoehtoiset ravintoasioita usein julkisuudessa kommentoivat henkilöt kuten Paula Heinonen ja Matti Tolonen ovat myöskin päästäneet punaisen lihan vähällä. Syyttävä sormi on osoittanut yleensä muualle (riippuen väittämien esittäjästä): sokeriin, viljaan, D-vitamiiniin tai tyydyttyneeseen rasvaan.

blind spot

Onko punainen liha ollut ”terveyspiirien” sokea piste?

Selvän poikkeuksen edelliseen on tehnyt syövän hoidon asiantuntijat ja -järjestöt. Vuonna 2007 julkaistussa Maailman Syöpätutkimussäätiön suosituksessa ja massiivisessa kirjallisuuskatsauksessa yksilötasolla suositellaan enintään 300 gramma punaista lihaa viikossa, ja prosessoitua ei lainkaan. Vastaavasti väestötason enimmäissuositus viikkoa kohden on 500 grammaa punaista lihaa.

Toki, viime aikoina on ollut uutisointia ja kirjoittelua punaisen lihan ja prosessoidun lihan vaikutuksista terveyteen. Ehkä lopulta aika on kypsä ja tutkimusnäyttö riittävää, että johtavilla tasoilla ja ruohonjuuritason liikkeissä otetaan selvästi kantaa liian punaisen lihan ja prosessoidun lihan käytön vähentämiseksi?

Suomalaiset kuluttavat ravintotasetietojen mukaan n. 1,1 kiloa punaista lihaa ja prosessoitua lihaa viikossa, siis tuplat syöpäasiantuntijoiden suosituksiin nähden.

Oheisessa kuvasarjassa esitän tutkimuskoosteiden eli meta-analyysien tuloksia punaisen lihan ja lihavalmisteiden vaikutuksista terveyteen. Kyse ei ole vain suolistosyövästä.

Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei ole syytä minkäänlaiseen ylireagointiin punaisen lihan osalta. Kohtuullinen käyttö voi hyvinkin lisätä mm. monien nuorten naisten hyvinvointia (vähemmän anemiaa jne.), pienten lasten ja vanhusten ravitsemustilaa sekä urheilijoiden palautumista sekä mahdollisesti suorituskykyä.

Lisäksi runsaalla kasvisten, marjojen, hedelmien sekä kuitupitoisten viljojen käytöllä voidaan ehkäistä ainakin joitakin runsaan lihan kulutuksen haittoja.
[slideshare id=26904375&doc=miksipunaisenlihankytttulisivhent-131006010751-phpapp01]