USA:n diabetesliiton uusi suositus: Ei ole yhtä oikeata ruokavaliota

kirjoittanut | 10.10.2013 | Blogi, Uutiset | 5 Kommentit

Yhdysvaltojen diabetesliitto (ADA) on julkaissut eilen uudet ravitsemussuosituksensa aikuisille (Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes). Ne korvaavat aiemmat vuonna 2008 ilmestyneet suositukset ja ovat kaikkien ilmaiseksi luettavissa.

Mielestäni suurin uutinen on, että järkevää vähähiilihydraattista ruokavaliota pidättelevä jarru on poistettu lopullisesti. Suositukseen ei ole siis painettu esimerkiksi hiilihydraattien saannille pienintä hyväksyttävää prosentuaalista osuutta energiasta (E %). Tämä suositus pohjautuu monelta osin ADA:n itsensä teettämään systemoituun kirjallisuuskatsaukseen, josta kirjoitin 2012 täällä.

Pieni mies ja porkkanat

Yksilöllisiin lähtökohtiin ja tarpeisiin räätälöity ruokavalio on kingi nyt myös Jenkkien diabetessuosituksessa. Ei ole yhtä ainoaa oikeata diabetesdieettiä.

Suositus painottaa, että diabeetikko voi koostaa ruokavalionsa energiaravintoaineiden suhteiden osalta terveelliseksi monella eri tavalla, eikä mikään ole yliverto toiseen versioon nähden (B-tason tutkimusnäyttö yhdenvertaisuudesta). Rasvojen käytöstä edelleen todetaan, että tyydyttynyttä rasvaa tulee rajoittaa samalle tasolla kuin yleisissä ravitsemussuosituksissa( <10 E %) ja monityydyttymättömiä sekä kertatyydyttymättömiä rasvoja (kasviöljyjä, pähkinöitä ja margariineja) tulee suosia.

Ruokavaliomalli voi olla vähärasvainen, Välimerellinen, vähähiilihydraattinen, DASH-ruokavalio tai kasvisruokavalio, kunhan vain rasvan ja hiilihydraatin laatu on terveyttä edistävä. Proteiinin lähteisiin ei oteta selvää kantaa. Suositus ei kehota vähentämään punaista lihaa, mutta suosittaa minimissään kahta kala-ateriaa viikossa. Painonhallinnan tärkeyttä korostetaan.

Suosituksessa todetaan:

It is the position of the American Diabetes Association (ADA) that there is not a “ one-size-fi ts-all”  eating pattern for individuals with diabetes.”

”A variety of eating patterns (combinations of different foods or food groups) are acceptable for the management of diabetes. Personal preferences (e.g., tradition, culture, religion, health beliefs and goals, economics) and metabolic goals should be considered when recommending one eating pattern over another. (E)”

Vaikuttaa siltä, että ADA liikahti samaan suuntaan kuin Ruotsi pari vuotta aiemmin.

Diabetekseen liittyvää munuaisten vajaatoimintaa koskevassa kannanotossa todetaan mielestäni hieman yllättäen, että proteiinirajoitus ei ole suositeltavaa (ei edes makroalbuminuriassa), koska se ei jarruta munuaisitaudin etenemistä, eikä vaikuta sydän- ja verisuonitautiennusteeseen tai sokeritasapainoon (A-tason näyttö).  Suolaa tulisi käyttää alle 5,5 g/pv.

Kanelista, kromista, vitamiineista, omega-3 rasvahapoista ja muista ravintolisien tyyppisistä valmisteista ei löytynyt riittävää näyttöä suositeltavaksi asti. Sokerijuomia pyydetään visusti välttämään, kun taas aspartaamilla ja muilla intensiivimakeuttajilla makeutut juomat ovat OK sokerijuomien sijaan.

Diabeteshoitajille, lääkäreille ja ravitsemusterapeuteille  suosituksessa on tärkeä taulukko eri lääkkeiden ja ravinnon yhteensovittamisesta (Tabl 4).

Lähde

Alison B. Evert, Jackie L. Boucher, Marjorie Cypress, Stephanie A. Dunbar, Marion J. Franz, Elizabeth J. Mayer-Davis, Joshua J. Neumiller, Robin Nwankwo, Cassandra L. Verdi, Patti Urbanski, and William S. Yancy Jr. Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes. Position Statement. Diabetes Care published ahead of print October 9, 2013, doi:10.2337/dc13-2042

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksiani:

Ruotsalainen diabetessuositus: karppaus ok, räätälöinti tärkeintä

Uusi tutkimuskooste diabeteksen ruokavaliosta

Tyypin 2 diabetes ja karppaus, 2 vuoden satunnaistettu tutkimus Ruotsin terveyskeskuksista