Syöpä ja ravinto

kirjoittanut | 5.01.2014 | Blogi, Uutiset | 37 Kommentit

[Päivitys 30.3.2017, olemme Timo Joensuun kanssa kirjoittaneet syöpää ja ravintoa koskevan kirjan Syö hyvin, voi paremmin. Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena]

Joka kolmas suomalainen sairastuu elinaikanansa syöpään (cancer.fi). Syövän kehittyminen on riippuvainen monesta tekijästä, mutta ravitsemuksellakin on selkeä oma osuutensa. Maailman syöpätutkimussäätiön (World Cancer Research Fund, WCRF) mukaan noin kolmannes syövän ilmaantuvuudesta selittyy ravinnolla ja liikunnan puutteella. Saman on todennut vuonna 2012 Harvardin ravitsemusproffa Walter Willett haastattelussa. Tarkempia arvioita ravinnon vaikutuksesta eri syöpien riskiin voi lukea täältä ja tarkastella infograafina täältä.

Etenevien väestötutkimuksien meta-analyysin mukaan jokainen yhden pisteen siirtyminen huonoimmasta mahdollisesta ruokavaliosta kohden parempaa perinteistä Välimerellistä ruokavaliota vähentää syövän riskiä 3 % (Sofi et al. 2010). Enimillään tämä tarkoittaa  27 % riskin vähentymistä  vs surkein mahdollinen ruokavalio. Tämäkin on varsin hyvin linjassa WCRF:n ja Willetin arvion kanssa.

Näyttökuva 2014-12-31 kello 15.38.23

Todellisen vaikutuksen arviointia hankaloittaa se, että syövän ja ravitsemuksen tutkiminen on hyvin haasteellista mm. vuosikymmenten mittaisten latenssiaikojen vuoksi.

Syöpien ilmaantuvuus Suomessa

Suomalaista uhkaa kutakuinkin samat syövät kuin muitakin länsimaalaisia. Suomalaiset eivät sairasta erityisen paljon syöpää, esimerkiksi jenkit, britit, norjalaiset, tanskalaiset ja ranskalaiset sairastavat enemmän (Top 20 countries with the highest age-standardised rates for the eight most common cancers worldwide).

Miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä ja naisten rintasyöpä. Paksu- ja peräsuolen syövät muodostavat seuraavaksi yleisimmän syöpätyypin. Mahalaukun ja keuhkosyövän ilmaantuminen on vähentynyt vuosikymmeniä. Syöpä tappaa harvemmin kuin ennen, koska erilaiset hoidot ovat kehittyneet jatkuvasti. Miesten syöpäriski lisääntyy selvästi 60 ikävuoden jälkeen ja naisilla rintasyövän ilmaantuvuus lisääntyy n. 45 vuoden iästä lähtien.

Näyttökuva 2014-12-31 kello 13.25.26

Yleisimpien syöpien ilmaantuvuus. Lähde: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/

 

Näyttökuva 2014-12-31 kello 13.09.51

Syöpään sairastumisen riski (todennäköisyys). Lähde: http://www.cancer.fi/syoparekisteri/

Miksi niin paljon kohinaa syövästä ja ruuasta?

Edellä todettiin siis, että asiantuntijatahot uskovat noin kolmanneksen syövistä selittyvän ruokavaliolla ja liikunnan puutteella. Tämä kannattaa muistaa,  jotta yksittäisiä ruokia tai kemiallisia aineita koskeva uutisointi ei hämmentäisi todellisuutta. Syöpä kuuluu sairausryhmiin, josta julkaistaan vääristyneitä uutisia (puhumattakaan blogikirjoituksista) jatkuvalla syötöllä. Saamme nimittäin mediasta lukea, miten aspartaami, jogurtti tai perunalastut ovat hengenvaarallisia. Lue tästä erinomaisesta kirjoituksesta tarkemmin millaista uutisointi on surkeimmillaan ja miksi.

Usein on kyse in vitro -tutkimuksesta, teoriasta tai koe-eläimillä tehdystä tutkimuksesta, jossa altiiistetta on annettu suunnattomia määriä. Ei ole epätavallista, että taustalla on kaupallisen tahon lehdistötiedote, jolla on tarkoitus kerätä pelkästään mahdollisimman suuri huomio.

On muitakin syitä. Vuosi sitten ilmestyneessä kirjallisuuskatsauksessa haettiin tietoa suositun keittokirjan 50 yleisimmän ruoka-aineen ja syöpien välisestä yhteydestä (Schoenfeld JD, Ioannidis JP.Is everything we eat associated with cancer? A systematic cookbook review. Am J Clin Nutr. 2013 Jan;97(1):127-34).

80 % mainituista viidestäkymmenestä ruoka-aineesta havaittiin olevan joko syöpää aiheuttavia tai vähentäviä ainakin yhden väestötutkimuksen mukaan. Alla oleva kuva kertoo tilanteen niistä ruoka-aineista, joista katsauksen mukaan löytyi eniten tietoa viimeisen kymmenen viimeisen vuoden aikana.

Jos esimerkkinä käytetään alla olevan kuvan yksittäistä tutkimusta, voidaan vaikkapa maidon väittää lisäävän syövän riskiä yli 5-kertaiseksi (äärimmäinen ”milk”-piste oikealla) tai vähentävän syövän riskiä noin 75 % (äärimmäinen ”milk”-piste vasemmalla). On surullista, että juuri tällaiset yksittäiset ”revittävät” tutkimustulokset päätyvät median suurimpiin otsikoihin ja blogimaailman kiivaimpaan kierrätykseen, ja useiden tutkimuksien koosteet jäävät niiden jalkoihin. Media ja some nostaa kohtuuttomasti yksittäisen tutkimuksen tuloksia, jos se haistaa kohun aineksia.

Asiantuntijatahot, kuten WCRF, perustavat johtopäätökset useiden tutkimusten painotettuihin koosteisiin eli meta-analyyseihin. Syövässä, jos missä täytyy nähdä metsä puilta, ja odottaa useiden tutkimusten koosteita ennen johtopäätöksiä.

Tavallisella lehtitoimittajalla ei yleensä ole osaamista tai aikaa suhteuttaa uutta tutkimustulosta tutkimusnäytön kokonaiskuvaan. Yksittäinen tutkija puolestaan haluaa näkyvyttä omalle tutkimukselleen, ja saattaa siksi sivuuttaa kiinnostusta laimentavan kokonaisevidenssin. Äärilaidan ravitsemuskriitikot levittävät tietenkin yksipuolisesti omiin intresseihin sopivaa tutkimustulosta.

Käytännössä edellinen tarkoittaa, että yksittäisten väestö-, surrogaattimarkkeri-, eläin- tai in vitro -tutkimuksien tuloksiin pitää suhtautua syövässä hyvin varauksellisesti. Tutkimuskoosteiden eli meta-analyysien tuloksiin kannattaa luottaa enemmän.

k

Kukin piste edustaa yhtä väestötutkimusta. Väritys on minun käsialaa, ja sen tarkoitus on selventää mitkä ruuat on havaittu johdonmukaisesti joko lisäävän  minkä tahansa syövän riskiä (punainen) tai vähentävän riskiä (vihreä). Lähde: Am J Clin Nutr. 2013 Jan;97(1):127-34).

 

Syöpätutkimussäätiön johtopäätökset

Maailman syöpätutkimussäätiö päivittää jatkuvasti tutkimuskoosteitaan eli meta-analyysipankkiaan syövän ja ravitsemuksen yhteydestä. Viimeisin 537 sivua pitkä meta-analyysipankki on vuodelta 2007, ja löytyy täältä. Lisäksi WCRF päivittää meta-analyysejä jatkuvasti täällä. Meta-analyysi perustuvat eteneviin väestötutkimuksiin ja  tapaus-verrokkitutkimuksiin.

Alla olevassa kuvassa on esitetty WCRF:n meta-analyyseihin pohjautuvat tiedot eri elintarvikkeiden ja ravintoaineiden syöpäriskistä syöpätyypeittäin. Mukana on myös harvinaisemmat syöpätyypit (klikkaa kuva suuremmaksim, ja tulosta tarvittaessa).

Ne, joita kiinnostaa jonkin tietyn ruoka-aineen ja tietyn syövän yhteydet, löytävät tästä kuviosta paljon tutkittua tietoa.

WCRF diet, exercise, cancer 2007 Summary Conclusions

Sininen väri = vähentää syövän riskiä. Punainen väri= lisää riskiä. Valkoinen= vakuttava näyttö, ei vaikuta riskiin, tyhjä väri= ei riittävästi tietoa. Mitä tummempi väri sitä vakuuttavampi on näyttö riskin muutoksesta. Lähde: http://www.dietandcancerreport.org/cancer_resource_center/downloads/summary/english.pdf

Edellä oleva taulukko on melko vaikealukuinen. Tärkeimmät päätelmät onkin koottu ruokavaliota ja liikuntaa koskeviin suosituksiin yksittäisille henkilöille. WCRF:n mukaan ne ovat:

  • Pidä normaali paino. Vältä lihomista sekä lapsena että aikuisena.
  • Syö runsaasti kuitupitoisia kasvikunnan tuotteita, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyvätuotteita sekä palkokasveja
  • Käytä korkeintaan 300 grammaa viikossa punaista lihaa. Vältä prosessoitua lihaa (makkaroita, pekonia jne.) tyystin
  • Jos käytät alkoholia, rajoita käyttöa. Enintään yksi annos alkoholia naisille ja miehille kaksi annosta/pv
  • Vältä sokeripitoisia juomia
  • Käytä pikaruokaa vain harvoin, jos lainkaan
  • Syö vihanneksia, marjoja ja hedelmiä vähintään 400 grammaa joka päivä
  • Syö joka ruualla täysjyvätuotteita tai palkokasveja
  • Rajoita raffinoitujen (teollisesti tuotettujen) tärkkelyspitoisten ruokien syöntiä (kuten valkoista riisiä, valkoista pastaa, ranskan perunoita)
  • Vältä hometta sisältävien (palko)kasvien ja viljan syöntiä [korjattu 7.1.2014 multainen → hometta sisältävä, kts. komentti alla]
  • Rajoita suolan ja suolaisten elintarvikkeiden käyttöä. Kokonaissuolan saanti korkeintaan 6 grammaa päivässä
  • Älä käytä ravintolisiä (vitamiineja ja hivenaineita) syövän ehkäisyyn
  • Naiset: imetä lastasi ainakin kuuden kuukauden ajan, jos mahdollista
  • Syöpään sairastuneet:
    • Kaikkien pitäisi saada asiaan kuuluvaa ravitsemusneuvontaa aiheeseen perehtyneeltä terveydenhuollon ammattilaiselta
    • Syöpään sairastuneita koskee samat ravitsemusohjeet kuin niitä, jotka eivät ole sairastuneet syöpään (ed. ohjeet tarkoitettu kaikille)
  • Liikunta: Harrasta rivakkaa kävelyä vastaavaa liikuntaa ainakin 30 minuuttia päivittäin.  Lisää harjoituksen tehoa ja aikaa 60 minuuttiin päivässä. Vältä paikallaan oloa, kuten TV:n pitkäkestoista katselua

Nämä tiedot perustuvat laajoihin koosteisiin.

Kertooko WCRF kaiken?

WCRF:n suositus on tehty vain syöpää koskien. Se ei ota huomioon sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta koskevaa tietoa. Siksi esimerkiksi tuoreen kalan ja äyriäisten suosimiseen ei oteta kantaa. Kala suojaa sydän- ja verisuonisairauksilta meta-analyysien mukaan (1,2). Myöskään siipikarja ei ole esillä suosituksessa juuri lainkaan. Mielestäni sekä kala että siipikarja ovat tutkimusnäytön perusteella hyviä proteiinin lähteitä myös syövän ehkäisyn näkökulmasta.

Onko suositus myös liian varovainen, kun se ei esimerkiksi suosita miesten maitotaloustuotteiden käytön rajoittamista, vaikkapa tasolle n. 1,2 litraa per päivä (n. 1 500 mg kalsiumia/pv)? Tuo 1 500 mg mainitaan kyllä tekstissä (s. 305) eturauhassyöpää koskevassa yhteydessä.

Joistakin ruoka-aineista, jotka eivät ole mukana kuvassa, on runsaasti uutta meta-analyysitason tietoa vuoden 2007 jälkeen. Tällaisia ovat mm.

  • Kahvi saattaa vähentää hieman suolisto-, eturauhas-, maksa- ja kohdunrungon syövän riskiä  (1,2,3,4)
  • Kananmunat näyttävät neutraaleita suolistosyövän esiasteiden  ja eturauhassyövän suhteen (1,2)
  • Maitotaloustuotteet saattavat vähentää hieman rintasyövän riskiä (1)
  • Parsakaali ja muut kaalikasvit saattavat vähentää suolistosyövän esiasteita ja eturauhassyövän riskiä (1,2)
  • Oliiviöljy saaattaa vähentää useiden syöpätyyppien riskiä (1)
  • Omega-3 rasvahappojen runsas saanti, esim. rasvaisesta kalasta saattaa vähentää rintasyövän riskiä (1)
  • Soija saattaa vähentää erityisesti ER- ja ER+/PR+  -rintasyöpätyyppien sekä vaihdevuodet ohittaneiden naisten uudelleen sairastumisriskiä (1). Rintasyövästä vapailla naisilla soija vähentää rintasyövän riskiä aasialaisilla, mutta ei länsimaisilla (2,3).Soijan ei ole havaittu meta-analyyseissä lisäävän rintasyöpäriskiä terveillä naisilla missään alaryhmässä. Soija vähensi jo sairastuneiden kuolleisuutta kaikissa alatyypeissä (1) [Tietoa lisätty 3.4.2014]
  • Hiilihydraatit sinänsä, glykeeminen indeksi (GI) ja glykemiakuorma (GL) eivät näytä liittyvän syövän riskiin (1), mutta korkea glykeemiakuorma saattaa lisätä kohdunrungon syövän riskiä (2)
Näyttökuva 2014-1-1 kello 11.47.46

Syöpäpotilaan elämänlaatua voidaan kohentaa ja riskä sairastua tulevaisuudessa voidaan vähentää ruokavaliolla. Syöpää ei voida parantaa ruokavaliolla.

Lopuksi

Syövän ja ravitsemuksen väliset yhteydet kiinnostavat usein siinä vaiheessa kun itse tai lähiomainen sairastuu syöpään. Syöpää ei kuitenkaan pysty likimainkaan täydellisesti torjumaan, saati parantamaan ravitsemuksen keinoin. On pidettävä jäitä hatussa ja odotukset realistisella tasolla, jotta ruokavalion noudattamisesta ei tule elämän itsetarkoitus syöpäpotilaalle. Syöpää ja ravitsemusta koskeviin kohu-uutisiin kannattaa suhtautua hyvin varauksellisesti.

Toisaalta vastuutonta väittää, ettei ruualla ja syövällä ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Tällaisia väitteitä kuulee joskus, jopa terveydenhuollon ammattilaisten suusta. WCRF suosittaa, että lääkärit, hoitajat ja ravitsemusterapeutit levittäisivät vastuullisesti ja aktiivisesti oikeaa tietoa syövän ja ravitsemuksen havaituista yhteyksistä.

Useilla syöpäpotilailla on polttava halu tehdä oma osuutensa syövän uusiutumisen ehkäisyssä ja hyvinvoinnin kohentamisessa, ja siten muuttaa ruokavaliotansa. Tätä siementä ei pidä torjua, koska samaiset ruokavaliomuutokset vähentävät paitsi syövän riskiä, myös tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä sekä kohentavat yleisesti elämänlaatua. Samat ravintoniksit puree näihin muihinkin sairauksiin.

Lisäksi syöpäpotilaan kohdalla tulee tapauskohtaiseksi arvioitavaksi painon ja lihasten menettämisen ehkäiseminen, lääkkeen aiheuttaman lihomisen ehkäisy, mahdolliset vatsavaivat esim. sädehoidon vuoksi, sekä ruokahalun, nielemisen ja suun limakalvojen muutokset.

Erilaisten väitettyjen ”ihmeaineiden” vaikutuksia ihmisessä ei tunneta. Esimerkiksi pakurikäävän vaikuttavien aineiden ja syöpälääkkeiden yhteysvaikutukset ovat täysin selvittämättä. Lähes kaikki lumekontrolloidut vitamiineilla ja hivenaineilla toteutetut syövän ehkäisy- ja hoitotutkimukset ovat vetäneet vesiperän. Toisaalta on mahdollista, että tietyt kasvikset, hedelmät ja mausteet saattavat tarjota erityisetuja syövän kannalta verrattuna joihinkin muihin kasvikunnan tuotteisiin. Tällaisia hyödyllisiä kasvikunnan tuotteita saattavat olla tomaatti, vesimeloni, kiivi, sitrushedelmät, marjat, parsakaali, kurkuma ja neitsytoliiviöljy.

Syövän ja ravitsemuksen yhteyksiä tutkitaan koko ajan ja tietoa on karttunut lisää mm. vuoden 2007 jälkeen. Vuoden 2007 WCRF:n julkaisut ovat kuitenkin hyvin ajantasaisia edelleen.

Alla olevassa kuvassa samaa asiaa vielä kuvina.