Ruokavalio, ravintolisät ja hedelmällisyys

kirjoittanut | 4.03.2014 | Blogi, Uutiset | 7 Kommentit

Lapsettomuus on varsin yleinen ongelma länsimaissa ja Suomessakin syntyvistä lapsista 4,4 % saa alkunsa hedelmällisyyshoidon tuloksena. Syynä lapsettomuuteen (hedelmättömyyteen) ovat mm.  raskaustoiveen siirtyminen myöhemmälle iälle, ympäristötekijät, lihavuus, alkoholi ja tupakointi. Ravitsemuksella on myös oma roolinsa sekä ehkäisyssä, että hoidossa.

Olen kerännyt oheiseen kuvasarjaan tutkimustietoa lapsettomuuteen liittyvistä ravitsemuksellisista tekijöistä.

Tiivistettynä kuvasarjan sisältö on seuraava:

  • Keliakia voi olla hedelmättömyyden taustalla. Vain 40 % keliakikoista kärsii vatsaoireista, joten hedelmättömyydestä kärsivien kannattaa testata keliakia vaikkei vatsaoireita ole. Hedelmättömyys voi olla keliakian ainoa oire. Arvioiden mukaan vajaa puolet keliakiaa sairastavista suomalaisista tietää sairastavansa keliakiaa
  • Syömishäiriöt, muutkinkin kuin anoreksia, lisäävät HUS:n aineiston mukaan hedelmättömyyttä. Syömishäiriön mahdollisuus kannattaa pitää mielessä, vaikka esitiedot ja anamneesi eivät siihen heti viittaisikaan
  • Lihavuus lisää sekä miesten että naisten lapsettomuuden riskiä
  • Laihduttaminen lisää menstruointia (kuukautisten säännöllisyyttä) ja ovulaatiota naisilla
  • Laihduttaminen saattaa lisätä sperman määrää ja laatua miehillä yhden alustavan tutkimuksen mukaan
  • Monirakkulaisesta munasarjasta (PCOS) kärsivät naiset hyötyvät laihdutuksesta selvästi. On näyttöä, että raffinoiduista hiilihydraateista karsittu ja runsaasti proteiinia terveellisistä lähteistä sekä kohtuullisesti rasvaa sisältävä ruokavalio (hyväkarppaus) voisi olla erityisesti eduksi.
  • Ravintolisät eivät auta hedelmättömyydestä kärsivää naista
  • Ravintolisät, kuten sinkki, seleeni, C-vitamiini ja E-vitamiini saattavat auttaa hedelmättömyydestä kärsivää miestä, ainakin jos perusruokavalio ei ole ravitsemuksellisesti monipuolinen

Kaikkinensa hedelmällisyyttä ja ravitsemusta koskevaa tutkimusaineistoa on vielä vähäisesti. Osa tutkimustuloksista on siten vielä varsin alustavia. Lisätutkimusta tarvitaan.