Lihan ja kalan kulutus Suomessa, Finravinto 2012

kirjoittanut | 7.04.2014 | Blogi, Uutiset | 11 Kommentit

Jokin aika sitten blogissani Lihatiedotus ry:n tominnanjohtaja Riitta Stirkkinen kertoi, että suomalaisten punaisen lihan käyttö on 590 grammaa päivässä. Hän ei pystynyt erottelemaan miten paljon suomalainen kuluttaa prosessoitua punaista lihaa  (makkaroita jne.) ja miten paljon käsittelemätöntä punaista lihaa. Lihatiedotuksen kertoma kulutusarvio perustuu ravintotaseen tietoon eli kaikkeen kulutukseen Suomessa. Luku on saatu jakamalla kulutusluku koko Suomen väestömäärällä. Toisin sanoen siinä ei ole huomioitu esimerkiksi sitä, että väestön äärilaidat, vaikkapa pienet lapset, eivät syö (eivätkä tarvitse) lihaa yhtä paljon aikuiset tai nuoret.

Finravinto 2012 -tutkimuksen tiedot ruokien kulutuksesta ja ravinnon saannista ovat valmistuneet. Niiden mukaan työikäiset suomalaismiehet käyttävät lihaa (ei sis. kalaa tai kanaa) 1,0 kiloa viikossa. Naisten vastaava luku on 0,5 kiloa viikossa. Siis valtava ero. Kalaa miehet käyttävät 238 grammaa ja naiset 259 grammaa viikossa. Naiset syövät siis selvästi enemmän kalaa suhteessa kaikesta liha- ja kalaproteiinista. Makkaroita työikäiset suomalaismiehet käyttävät viikossa 280 grammaa ja naiset 112 grammaa.

Finravinto 2012 -tutkimuksen kulutusluvut lienevät lisäksi alakanttiin ottaen huomioon tavanomaisen ruuankäytön aliraportoinnin.

Punaista lihaa, makkaroita ja muita lihajalosteita pitäisi uuden ravitsemussuosituksen mukaan syödä kypsennettynä korkeintaan 500 grammaa viikossa (raakapaino 700-750 g). Kalan ja kanan syönnille ei ole vastaaavaa grammamääräistä suositusta. Kala suositetaan syötäväksi 2-3 kertaa viikossa eli laskujeni mukaan tämä tarkoittaa 300-450 grammaa viikossa. Kanan ja kalkkunan syömisestä ei ole suositusta.

Täten voidaan todeta, että Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan työikäiset suomalaiset miehet syövät punaista lihaa ja lihajalosteita noin kaksinkertaisen määrän, kun taas naisten punaisen lihan ja lihajalosteiden kulutus on lähes suositusta vastaavalla tasolla. Kalaa työikäisten suomalaisten tulisi syödä lähes kaksi kertaa enemmän.

Lähde Ovaskainen M-L ,Tapanainen H,  Raulio S, Männistö S,  Pakkala H,  Paturi M , Helldán A, Virtanen S , Vartiainen. Finravinto-tutkimus: Kovan rasvan käyttö kasvoi selvästi vuosina 2007–2012. Suomen Lääkäri lehti 2014; 69: 1067-1072a (otsakkeeesta huolimatta artikkeli sisältää paljon muutakin tietoa kuin tyydyttynyttä rasvaa koskevaa asiaa). Kaikille avoin nosto

Finravinto 2012 lihan ja kalan käyttö

Lihan ja kalan kulutuksen jakautuminen työikäisillä Finravinto 2012
-tutkimuksen mukaan

 

Punainen liha, makkara ja kana Finravinto 2012

Työikäisten suomalaisten lihan kulutus ja sen jakautuminen eri lihoille Finravinto 2012
-tutkimuksen mukaan