Tämä poppoo: Ravitsemussuositukset aiheuttaneet lihavuus- ja diabetesepidemian

kirjoittanut | 9.06.2014 | Uutiset | 53 Kommentit

”Se on ravitsemussuositusten vika, että meillä on lihavuus- ja diabetesepidemia” huutaa sosiaalinen media.

Ei siinä mitään, että tällaisia väitteitä esitetään. Asiasta tulee ongelma kansanterveyden ja myös yksittäisen ihmisen kannalta silloin, kun väitteillä ei ole aidosti tieteellistä pohjaa, ja kun niitä esittää henkilöt, joilla on ammattinsa puolesta tai muutoin arvovaltaa. Asiaa pahentaa se, että viranomaiset ja tutkijat, jotka ovat tutkineet suositusten mukaista ruokavaliota, loistavat poissaolollaan sosiaalisessa mediassa.

Väitteitä tai sen mukaelmia on kuultu erityisesti karppauksen ja ”paleoliittisen ruokavalion” mielipidejohtajilta, joista yllättävän monet ovat lääkäreitä tai lääketieteen opiskelijoita.  Heillä on kymmenien tuhansien henkilöiden seuraajakunta internetissä (Esim. Andreas Eenfeldt, Michael Eades, Richard Feinman, Tim Noakes, Kris Gunnars, John Briffa, Peter Attia, Antti Heikkilä, jne.). Näiden lääkäreiden kelkkassa on  myös joukko vaikutusvaltaisia kirjailijoita, toimittajia sekä julkkiksia (Esim. Tim Ferriss, Mark Bittman, Gary Taubes, Joonas Konstig, jne.).

Tämä edellä mainittu poppoo ampuu alas esimerkiksi heidän ajatuksiinsa sopimattomat punaista ja prosessoitua lihaa sekä karppausta koskevat väestötutkimuksien meta-analyysit (tutkimuskoosteet) sillä perusteella, että kyse on väestötutkimuksista, ja niihin liittyvistä virhelähteistä. Tämä sama poppoo hyväksyy kyllä väestötutkimuksien meta-analyysit, jos ne osoittavat tyydyttyneen rasvan olevan vähemmän vaarallista mitä terveysviranomaiset ja ravitsemusasiantuntijat ovat aiemmin esittäneet.

Tämä sama poppoo väittää, että vain satunnaistetut tutkimukset ovat kyllin hyviä. Tämä sama poppoo perustelee samaan aikaan näkemyksiään eskimojen tai muiden luonnonkansojen ruokavaliolla.

Tämä sama poppoo sanoo, että karppaus on ylivoimainen laihdutusteholtaan, ja se korjaa keskeisiä lihavien aineenvaihduntamuutoksia. Tämä sama poppoo jättää huomiotta, että metaboliset edut näyttävät katoavan suhteessa muihin ruokavalioihin nähden viimeistään kahden vuoden kohdalla. Tämä sama poppoo viittaa kintaalla väestötutkimuksien tuloksille, joiden mukaan eläinrasvaan ja -proteiiniin painottuva ruokavalio on diabetes- lihavuus- ja usean muun sairauden riski.

Tämä sama poppoo torjuu tai sivuuttaa Välimeren ja muilla suositetuilla ruokavalioilla saavutetut terveyshyödyt satunnaistetuissa sairastuvuus- ja kuolleisuustutkimuksissa (nämä on ne kovimman luokan tutkimukset). Tämä poppoo sivuuttaa sellaisen pikkuseikan, että karppauksesta tai ”paleoliittisestä” ruokavaliosta ei ole yhtään vastaavaa satunnaistettua kuolleisuus- tai sairastuvuustutkimusta.

Onko kysymyksessä vähäarvoinen tai vankka tieteellinen tutkimus ei ole tälle poppoolle silloin oleellinen kysymys, kun tutkimustulos on myötäkarvaan oman näkemyksen kanssa. Kysymys tutkimuksen tärkeydestä tutkimuksien arvoasteikolla on tärkeä vain silloin, kun sillä torpataan omaa näkökantaa vastakkaiset tutkimukset.

Tämä sama poppoo ei esittele lukijoilleen omaa kantaansa vastakkaista tietoa. Se saattaisi olla vaaraksi; se pienentää lukijakuntaa, typistää tarinalta siivet ja himmentää haloefektiä. Tärkeintähän on hyvä tarina. Tarinaan kuuluu vihollinen, salaliitto ja rosoinen mutta pohimiltaan niin jalo Robin Hood -pelastaja.

Jos olet jo rullaillut tämän poppoon tarinoita jo riittävästi, lue huolella oheinen diasarjani ja päättele itse, onko ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio todella aiheuttanut lihavuus- ja diabetesepidemian.

Kuvasarja kokoaa yhteen uutta systemoitujen kirjallisuuskatsauksien, meta-analyysi- ja yhteisanalyysitason näyttöä suositusten mukaisen ruokavalion terveysvaikutuksista.

Ps. Oletan, että mahdolliset kommentoijat ovat lukeneet kuvasarjani