Ravinnon, verenpaineen ja terveyden yhteys

kirjoittanut | 2.11.2014 | Uutiset | 25 Kommentit

Kohonnut verenpaine on ns. silent killer. Verenpaineen kohoaminen ei aina tunnu missään. Sen seuraukset konkretisoituvat kun liika paine vaurioittaa kohdekudoksiaan eli aivoja, sydäntä, munuaisia, paisuvaiskudosta ja koko valtimopuustoa.

Sen vaarallisuus tiedostetaan periaatteessa, mutta käytännön tasolla suurin huomio kohdistuu ravinnon rasvoihin, kolesteroliarvoihin ja statiinilääkkeisiin. Tämä kirjoitus perustuu Suomen Verenpaineyhdistyksen Hypertensio-päivänä pitämääni esitykseen (kuvia lisätty ja muokattu jälkikäteen).  Esitys löytyy kuvasarjana suomeksi kirjoituksen alta. Tiivistän tähän kuitenkin pääsanoman.

1. Huono ruokavalio ja kohonnut verenpaine aiheuttavat Suomessa eniten ennenaikaisten kuolemien ja sairausvuosien yhteenlaskettua sairaustaakkaa (= DALY, Disability Adjusted Life Years).  Tieto perustuu maailman laajuiseen Global Burden of Disease (GBD) -projektiin, josta on julkaistu useita tieteellisiä artikkeleita Lancet -tiedelehdessä. Raportit, taulukoineen, kuvineen ja selityksineen ovat kaikkien luettavissa maakohtaisesti ilmaiseksi täällä.

2. Verenpaineen, sairastuvuuden ja kuolleisuuden kannalta väestön suolan saannin saannin vähentäminen on ensiarvioisen tärkeätä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 2 gramman suolan vähentäminen väestötasolla vähentää laskennallisesti sydän- ja verisuonitautisairastuvuutta ja kokonaiskuolleisuutta yhtä paljon kuin se, että kaikki kohonneesta kolesterolista kärsivät henkilöt lääkittäisiin statiinilla, tai että koko kansakunta laihtuisi 5 %, tai että koko kansakunnan tupakointi puolittuisi vielä nykyisestä.

Runsas suolan käyttö heikentää erityisesti eniten käytettyjen verenpainelääkkeiden eli ACE-estäjien ja ATR-salpajaajien vaikutusta. Lääkkeen käyttö menee hukkaan.  Suolan vähentäminen vähentää myös albuminuriaa ja sydämen vasemman kammion hypertofiaa sekä vajaatoiminnan riskiä.

3. Alkoholin ja lakritsiuutteen (glykyrritsiini salmiakissa ja lakritsissa) säännöllinen käyttö kohottaa verenpainetta

4. Useat erilaiset terveelliset ruokavaliomallut ovat vähentäneet verenpainetta silloin kuin ei laihduteta. Tällaisia ovat mm. suositusten mukainen ruokavalio, DASH-ruokavalio, kivikauden ruokavalio, Itämeren ruokavalio, Välimeren ruokavalio ja kasvisruokavalio.

5. Laihduttaminen vähentää verenpainetta sitä enemmän mitä enemmän paino laskee. Esimerkiksi USA:n Biggest Loser -ohjelman osallistujien verenpaine laski keskimäärin 22/8 mmHg. Laihduttaa voi monella eri tavalla.

6. Kahvi ja sokeri ovat verenpaineen kannalta neutraaleja. Tosin sokeri käytettynä ad libitum eli niin paljon kuin maistuu -periaatteella kohottaa verenpainetta.

7. Kala (myös vaalea kala)  ja omega-3 rasvahapot saattavat vähentää vähäisesti verenpainetta, varsinkin jos ne korvaavat epäterveellisempiä ruokia ruokavaliossa.

8. Vähärasvaiset maitotaloustuotteet, tumma suklaa, C-vitamiini annoksella 500 mg, Hibiscus-tee ja probiootit saattavat myös vähentää hiukan verenpainetta.

9. Terveellinen ruokavalio malli sisältää runsaasti kuitua, magnesiumia, kalsiumia ja kaliumia, jotka on yhdistetty hyvään verenpainetasoon väestötutkimuksissa. Tällaiset ruokavaliomallit vähentävät myös sairauksien ja kuoleman vaaraa. Länsimainen runsaasti suolaa, höttöhiilareita, prosessoitua lihaa ja sokeria sisältävä ruokavalio lisää sairauksien vaaraa.

10. Elintarviketeollisuus ja työpaikkaruokalat ovat vähentäneet suolan käyttöä. Paljon kuitenkin on vielä tekemättä. Teollisuus ja ravintoloitsijat vähentävät suolan saantia sitä enemmän mitä suurempi paine kuluttajilta, päättäjiltä ja sidosryhmiltä heihin kohdistuu. Heidän ei voi odottaa olevan suunnan näyttäjiä.

Viitteet tutkimusnäyttöön löytyvät oheisesta kuvasarjasta.

PS. Jätin tarkoituksella pois esityksestä ”salt controversy’n”. Tarvittaessa jatketaan taas aiheesta keskustelussa.

Aiempia kirjoituksiani aiheesta:

Vähäsuolainen ruokavalio

Rasvojen varjossa lymyää kohonnut verenpaine

Miksi lakritsiuute kohottaa verenpainetta?

Kaakao ja suklaa verenpaineen tasaajia?