WHO:n uusi suositus. Sokerin määritelmä hämärtyi

kirjoittanut | 7.03.2015 | Blogi, Uutiset | 22 Kommentit

WHO  julkaisi tällä viikolla sokerin saanti koskevan suosituksensa. Uudessa suosituksessa todetaan, että vapaiden sokerien (free sugars) saanti tulisi olla alle 10 energiaprosenttia päivässä (< 50 grammaa 2000 kilokalorin energiatasolla).

Vapaiden sokereiden rajoittamiseen <10 E%:een on suosituksen mukaan hyvät perusteet lihavuuden näkökulmasta. Vapaiden sokerien edelleen vähentäminen alle viiteen prosenttiin päivittäisestä energiansaannista olisi lisäksi eduksi hampaiden terveydelle. Tämä jälkimmäinen suositus on ns. ehdollinen (conditional recommendation).

Huomattavaa suosituksen sokerimäärittelyssä on se, että nyt EI puhuta vain lisätystä sokerista. WHO tosiaan käyttää läpi suosituksen ja myös  lehdistötiedotteesssa termiä free sugars. Tässä vaiheessa alkaa ravitsemustieteilijän kellot soida. Vapaita sokereita on nimittäin terveellisisssäkin elintarvikkeissa kuten luonnon jogurtissa (myös siinä Partaäijässä), maidossa, hedelmissä, marjoissa ja juureksissa (porkkanassa 5,4 g/100 g).

Ilmeisesti Iltasanomissa kellot eivät soineet, kun tällainen lööppi ilmestyi katukuvaan. Tai ehkä lööppitoimitus todella tiesi mitä tekee, mutta teki sen silti -tällä lehti myy. (Kuvasta kiitos Hanna Partaselle Twitterissä).

Näyttökuva 2015-03-07 kello 7.51.32

Harmillista on, että WHO:n lehdistötiedotteessa ei määritelty sitä mitä WHO vapailla sokereilla suosituksessa tarkoittaa. Asia löytyy selvästi kirjoitettuna itse suosituksesta sivulta 4.

”Free sugars include monosaccharides and disaccharides added to foods and beverages by the manufacturer, cook or consumer, and sugars naturally present in honey, syrups, fruit juices and fruit juice concentrates.”

Kuten aina, harva jaksaa lukea asiaa lehdistötiedotetta tai uutispätkää pidemmälle, niinpä väärinkäsitykset pääsivät liikkeelle. Kuluttajana toivoisi, että ”oikeaan tietoon” ammattinsa puolesta keskittyvät henkilöt (toimittajat) ottaisivat selvää mistä on kyse, ja selventäisivät. Osa syyllinen on mielestäni kyllä myös WHO, koska ei tiedotteeseen selittänyt vapaiden sokerien määritelmää. Vielä lisäksi on todettava, että onhan ravitsemustieteen käsitteet sokereiden osalta toki melko monimutkaisia.

Sitten asiaan. WHO:n suositus sokereista tarkoittaa siis

 • Kaikkea lisättyä sokeria* kotona ja elintarviketeollisuudessa (karkit, limsat, leivonnaisten sokeri, sokeroidut jogurtit, ripottelu sokeri, intiaanisokeri, jne.)
 • Hunajaa
 • Erilaisia siirappeja
 • Hedelmämehujen luontaisia sokereita

Uutta on se, että hunaja ja hedelmämehut mainitaan erikseen. Harmi, että WHO ei selvästi selitä määrittelyssä että hedelmät ja marjat sellaisenaan EIVÄT kuulu vapaiden sokereiden listalle, vaikka niissä de facto onkin vapaita sokereita. Se mitä ei kuulu WHO:n määritelmään pitää siis osata poissulkea edellisen luettelon perusteella.

WHO:n suositus sokereista ei siis tarkoita 

 • Hedelmien luontaisia sokereita
 • Marjojen luontaista sokereita
 • Juuresten ja erilaisten kasvisten sokereita
 • Maidon, jogurtin, viilin, piimän, luontaista laktoosia sellaisenaan tai pilkottuna (laktoosi on ”sokeri”)

Syö siis päivittäiset hedelmäsi ja marjasi edelleen rauhassa, mutta täysmehun käyttö olisi paras pysyä suomalaisen juomasuosituksen tasossa eli korkeintaan yksi lasi päivässä.

Kaikkinensa ”sokerin” määrittelyt vaihtelevat mielestäni liian paljon eri suosituksissa. Tätä tähdentääkseni tein seuraavan vertailun siitä mitä sokereilla tarkoitetaan eri suosituksissa.

 • Amerikan sydänliitto (AHA): suositus koskee vain lisättyä sokeria, korkeintaan 5 E% (<25 g/pv)
 • Suomen sydänliitto: Puhdistettua sokeria enintään 10 % päivittäisestä energiasta. Tarkempaa määrittelyä puhdistetulle ei ole.
 • Suomalainen ravitsemussuositus 2012: Lisättyjen sokereiden saannin tulisi jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energiasta. Tähän lasketaan kotona ja teollisuudessa lisätty sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, fruktoosi-glukoosisiirappi ja tämän kaltaiset tärkkelyspohjaiset makeuttajat (siirapit).

Kuten edellisestä näemme WHO on nyt ottanut eri linjan kuin muut suosituksien antajat, sillä se käyttää termiä ”vapaat sokerit”, ja kattaa lisätyn sokerin lisäksi myös hedelmämehujen ja hunajan sokerit.

* Kaikki lisätyt mono- ja disakkaridit lasketaan eli käytännössä tämä tarkoittaa sakkaroosia, fruktoosia ja glukoosia. Teoriassa tämä tarkoittaa myös lisättyä laktoosia ja galaktoosia, joiden lisääminen lienee hyvin harvinaista.

Jälkikirjoitus 13.3.2015

Helsingin sanomat näyttää tehneen saman virheen kuin Iltasanomien lööpin tekijä. Näin kansakunta menee entistä enemmän sekaisin asiasta.

Hesarilta ilmestyi juuri nettiin teksti ja laskuri jotka osoittavat, että WHO:n suositus todella hämärsi ja hämäsi heitä, jotka eivät ole perehtyneet ravitsemukseen. Helsingin sanomien mukaan kaikki elintarvikkeissa esiintyvä sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi, laktoosi jne. lasketaan tähän WHO:n uuteen sokerisuositukseen. Tämä ei pidä paikkaansa, kuten yllä selitän, ja kuten voi lukea WHO:n suosituksesta.

Testasin laskuria itse laittamalla aamiaiseksi pelkän appelsiinin, maustamattoman jogurtin (2,5 dl), kananmunan ja annoksen veteen keitettyä kaurapuuroa ilman mitään lisukkeita. Katsokaapa mitä laskuri antoi vastaukseksi.

Koska Hesari on käsittänyt väärin suosituksen pääsisällön ja yksityiskohdat niin luonnollisesti laskurikin johtaa vääriin johtopäätöksiin. Ruuissa on kyllä (luontaisia) sokereita tuon mitä laskuri näyttää, mutta niitä ei kuulu laskea mukaan maksimaaliseen sokerimäärään.

Laskurin tulisi sisällyttää aamiaisen sokerilaskelmaan luontaiset sokerit ainoastaan mehuista, mutta ei hedelmistä, eikä marjoista, kasviksista tai maitotuotteista. Lisäksi laskurin pitäisi pystyä erottelemaan lisätty sokeri, glukoosi, fruktoosi, hunaja ja siirappi elintarvikkeiden luontaisesta sakkaroosista, laktoosista, glukoosista ja fruktoosista eri elintarvikkeissa. Lähes mahdoton tehtävä. Tarkoitus laskurilla on ollut tietenkin hyvä, mutta kuten edellä totean, sokereiden käsitteet eivät ole ihan yksinkertaisia perehtymättömän käsissä.

Tässä Fineli-tietokannassa tehty esimerkki siitä, miten paljon terveelliseksi tiedetyissä elintarvikkeissa on luontaisia sokereita yli 80 g tässä esimerkissä. Varsinainen suositus on siis <50 g/pv vapaita sokereita lisätystä sokerista ja mehuista, ehdollinen suositus <25 g/pv, 2000 kcal energiatasolla. (Klikkaa suuremmaksi, kuva lisätty 14.3.2015)

[16.3.2015 Vaikuttaa siltä, että WHO on nyt korjannut lehdistötiedotteensa. Nyt siellä lukee, että sokerikiintiö ei kata maitoa, kasviksia eikä hedelmiä. Toki on myös mahdollista, että minulla on ollut väärä tiedote käytössä, tai että en huomannut ko. mainintaa tiedotteesta useasta lukukerrasta huolimatta]

Näyttökuva 2015-03-14 kello 9.37.51

 

 

Kirjoituksiani sokerista:

Näin sokerin kulutus on muuttunut Suomessa

Sokerin terveyshaitat suhteessa tyydyttyneeseen rasvaan

Särkeekö sokeri sydämen?