Mitä voin puolestapuhujiksi leimatut suosittavat 2015?

kirjoittanut | 28.07.2015 | Blogi, Uutiset | 7 Kommentit

Viime vuonna Time-lehti julkaisi kannen jossa kirkuvin kirjaimin julistettiin Eat Butter.  Ensijainen kimmoke Time-lehdelle oli Chowdhury’n meta-analyysi, jota oli tekemässä mm. Dariush Mozaffarian. Arvioin meta-analyysin reilu vuosi sitten täällä. Meta-analyysistä ja erityisesti Time-lehden kannesta iloittiin karppaus- ja paleopiireissä, ja mediassa yleensä, ympäri maailman. Myös Suomessa.

Butter Is NOT Back

No tieteenkään butter ei ollut back. Yksikään kovan luokan asiantuntija, ei suositellut voin tai muun kovan rasvan lisäämistä nykyistä korkeammalle tasolle tuon tai minkään muun meta-analyysien perusteella. Yksikään meta-analyysi ei nimittäin ole vielä osoittanut, että voin lisääminen ruokavalioon toisi terveyshyötyä.

Kyse oli siitä, että Time-lehti, kuten moni muukin klikkien ja vähenevän myynnin perässä juokseva media, veti joidenkin meta-analyysien tulokset ihan överiksi otsikoissa ja kansikuvissa, vallalla olevan media-käytännön mukaisesti.

Tyydyttyneen rasvan vaikutus sydän- ja verisuonitautiriskiin on riippuvainen nimittäin siitä, mitä muuta ruokavalio sisältää kokonaisuudessaan, ja mistä lähteistä tyydyttynyt rasva on peräisin. Kyse on siitä, millä voi tai muu tyydyttynyt rasva korvautuu, tahattomasti tai tarkoituksella ruokavaliossa. Korvaaminen höttöhiilareilla on lähinnä hölmöläisen hommaa. Ja niin on tapahtunut varsinkin USA:ssa, ja pienemmässä määrin todennäköisesti myös Suomessa.

Kyse on siis enemmän ruuista ja kokonaisuudesta, vähemmän yksittäisten rasvahappojen biokemiasta.

Kuten olen kirjoittanut voin ja tyydyttyneen vaikutukset sydän-  ja verisuonitautien riskitekijöihin ovat kokonaisuudessaan huonommat kuin nykyisen margariinin (kyllä!), pähkinöiden tai rypsi- tai oliiviöljyn. Lisäksi tyydyttyneen rasvan korvaaminen  monityydyttymällä rasvalla vähentää sydäntautikuolleisuutta väestötutkimuksissa.

Ronald Krauss ja Dariush Mozaffarian ovat sydän- ja verisuonisairauksien tunnettuja tutkijoita, joita jotkut ravitsemusasiantuntijat, Ornish-dieetin puolustajat ja toisaalta jopa karppaus-/paleopiirien edustajat pitävät voin ja kovan rasvan puolestapuhujina. Molemmat ovat julkaisseet muutama viikko sitten toisistaan riippumattomat katsausartikkelit tyydyttyneen rasvan vaikutuksista terveyteen (1,2).

Ja kuinkas ollakaan. Kumpikaan näistä ”voin puolustajista” ei suositakaan voin käyttöä. He suosittavat tunnetusti terveyttä edistäviä ruokia. Kuva (alla) saattaa kertoa enemmän kuin sadat ja tuhannet tieteelliset tutkimukset.

Suositettavien ruokien listalta loistavat poissaolollaan: voi, kerma, rasvaiset juustot, kananmunat, pekoni, makkarat, kinkut, leikkeleet, pihvit, jauhelihat, sokeri, valkoinen vilja, makeutetut juomat, karkit, alkoholi ja yleensä voimakkaasti prosessoidut elintarvikkeet.

Asiantuntijat, jopa väitetyt voin puolustajat, ovat siis melko yksimielisiä terveellisen ruokavalion pääkomponenteista. Median tasapuolisuusharha sen sijaan keikuttaa kollektiivista tajuntaa muutaman toisinajattelijan suuntaan. Media kumartaa toisenajattelijoiden suuntaan , koska ilman heidän sensaatiomaisia tarinan tekeleitä kuluttajan pelätään häviävän töllöjen ja lehtien äärestä miljoonien tähtien bittiavaruuteen. Kuluttajan mukana häviää tulovirta ja olomassaolon oikeutus.

Mozaffarian kirjoittaa tyydyttyneen rasvan olevan melko neutraalia isossa kuvassa (mm. suhteessa hiilihydraatteihin, proteiiniin), mutta toteaa kasvikunnan PUFAn olevan yksi kaikkein terveellisimmistä energiaravintoaineista.

”…vegetable polyunsaturated fats, one of the healthiest macronutrients.

Kraussin ja Mozaffarianin uudet artikkelit kannattaa lukea ajatuksella, jos haluaa ymmärtää mistä hiilari-kova rasva vääntö juontaa juurensa, ja missä siinä mennään tänään.

Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee *. Hölynpölypilvi seurailee kannoilla.

Krauss Mozaffarian

Lähteet

1) Mozaffarian D. Diverging global trends in heart disease and type 2 diabetes: the role of carbohydrates and saturated fats. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Aug;3(8):586-588.

2) Siri-Tarino PW, Chiu S, Bergeron N, Krauss RM. Saturated Fats Versus Polyunsaturated Fats Versus Carbohydrates for Cardiovascular Disease Prevention and Treatment. Annu Rev Nutr. 2015 Jul 17;35:517-43

Aiempia kirjoituksiani aiheesta:

Ravitsemustutkimukset 1950-luvulta tähän päivään: Tämä on terveellistä

Pulla pähkinäksi ja muuta vastaavaa. Miten ApoB, non-HDL ja muut kolesteroliarvot muuttuvat?

6 syytä miksi ravitsemuskeskustelu velloo ristiriitaisena

Näin rasvan, proteiinin, hiilihydraatin ja alkoholin kulutus on muuttunut Suomessa

Eri proteiinin (ja samalla rasvan) lähteiden vaikutus terveyteen

*) arabialainen sananlasku, josta wiktionary’n tulkinta täällä ja laajempi analyysi täällä.