Kannanottoni viimeaikaiseen maitokritiikkiin

kirjoittanut | 3.12.2015 | Blogi, Uutiset | 20 Kommentit

Viimeaikoina olemme törmänneet hurjiin juttuihin maidon vaarallisuudesta (1,2). Uskoa vai ei? Siinäpä kysymys, kun asialla on ollut jopa Harvardin professori Walter Willett.

Olen kerännyt alla olevaan esitykseen ihmisiä koskevan laajan tutkimusnäytön maidon ja maitotaloustuotteiden terveysvaikutuksista ja ravitsemuksellisesta arvosta. Käsittelen myös viimeisen kohun aloittaneen ruotsalaistutkimuksen diasarjan alkupuolella. Pääteemat dioissa on:

 • Miten paljon Suomessa juodaan maitoa?
 • Millä maitoannoksella tutkimukset yleensä on tehty?
 • Mikä todella on meidän maidon ja maitotaloustuotteiden käytön virallinen suositus?
 • Maito ja vatsavaivat
 • Miten maidon teollinen käsittely vaikuttaa maitoon?
 • Osteoporoottisten murtumien riski (lonkkamurtuma, nikaman murtuma, rannemurtuma)
 • Rinta-, eturauhas- ja rintasyöpä
 • Tyypin 2 diabetes
 • Painonhallinta (lihavuuden ehkäisy)
 • Sydän- ja verisuonisairaudet (sepelvaltimotauti ja aivohalvaus)
 • Kuolleisuus

Käyn myös läpi muutamia yksittäisiä tutkimuksia, joissa maito on ollut suorastaan elämän eliksiiri. Teen tämän sen vuoksi, että lukija ymmärtää miten yksittäisiä tutkimuksia voi käyttää väärin. Esimerkiksi suomalaistutkimuksessa maitoa runsaasti käyttävillä oli 58 % pienempi rintasyöpäriski (3) ja Harvardin ”laadukkaassa” kohortissa 28% pienempi rintasyövän riski ennen vaihdevuosia (4). Mielestäni yksittäisten tutkimusten revittäminen on kuitenkin huonoa tutkimusevidenssin tulkintaa. Niin ei pidä tehdä, vaan kaikki kertynyt kokonaisevidenssi on huomioitava.

Tämä diasarja osoittaa, että maito ei ole myrkkyä, jos kohta ei mikään elämän eliksiirikään. Kun asiat laitetaan perspektiiviin niin voimme todeta, maito- ja maitotaloustuotteet ovat kutakuinkin neutraaleja tai hiukan terveyttä edistäviä (niinkuin kanan liha). Kaikki evidenssi huomioiden maitotaloustuotteet ovat terveellisempi proteiinin ja suojaravintoaineiden lähde kuin prosessoitu liha (leikkeleet, makkarat jne).

Silti malttia maitotuotteiden käyttöön. Enempi ei välttämättä ole parempi.

Vaikka tutkimusevidenssi ei ole vielä hyvin vahvaa, olen valmis uskomaan että hapatetut maitotaloustuotteet (piimä, jogurtti, viili, kefiiri) ovat terveellisempiä kuin maito.

Maitotaloustuotteet ovat Suomessa merkittävä tärkeiden ravintoaineiden lähde. Tämä on erityisen tärkeätä kasvavien ja ikääntyvien henkilöiden kohdalla, mutta myös koko väestön jodin, kalsiumin sekä D-vitamiinin saanti on paljon maitotuotteiden varassa.

PS. Lue diat ajatuksella ennen kommentointia

[Diasarja päivitetty 7.12.2015 oksidatiivista stressiä ja inflammaatiota koskevalla yhteenvedolla, kuvat 20-23. Maito ei lisää tulehdusta eikä oksidatiivista stressiä vertailuvalmisteeseen (soija tai punainen liha/hedelmät) nähden. Myös kuvan 39 lähdeviite korjattu.]

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksiani:
 1. Tyydyttynyttä rasvaa sisältävät ruuat ja kuolleisuus
 2. Maito muka pilattu
 3. Ravitsemustutkimukset 1950-luvulta tähän päivään: Tämä on terveellistä
 4. Eri proteiinin lähteiden vaikutus terveyteen