Omatekoinen terveellinen ”margariini” syntyy nopeasti

kirjoittanut | 24.02.2016 | Blogi, Uutiset | 9 Kommentit

Margariineista on taas viime aikoina keskusteltu muuallakin kuin tällä sivustolla. Tämän päivän Hesarissa on kirjoitus margariineista ja niiden rasvahappokoostumuksista. Erittäin kattava rasvalevitteiden vertailu löytyy Syö hyväähankesivustolta.

Nyt hiihtolomien aikaan on ehkä aikaa kokeilla kotitekoisen rasvalevitteen tekemistä. Olen tehnyt sitä useita kertoja, ja on todettava, että sen maku ja käytettävyys ovat oikein hyvät.  Oheinen video selvittää minuutissa miten homma tehdään.

Voit maustaa levitteen esimerkiksi jodioidulla mineraalisuolalla ja haluamillasi yrteillä. Suolaa tarvitsee laittaa korkeintaan 2 grammaa (n. 1/5 teelusikka). Itse en laita suolaa levitteeseen usein lainkaan, koska voissa on itsessään riittävästi suolaa. Levitteestä saa rasvahappokoostumukseltaan vielä paremman jos rypsiöljyn osuutta voihin kasvattaa yli tuon 250 g/200 g -suhteen (öljyä oltava ≥2,75 dl).

Edellä mainitulla reseptillä tehty levite täyttää Sydänliiton Sydänmerkki-kriteerin, joka  on seuraava

  • tyydyttyneitä rasvahappoja (SAFA) korkeintaan 30 % tuotteen rasvasta
  • suolaa korkeintaan 1 g/100 g
  • Ehdollinen suositus: rasvaa yli 60 % koko tuotteen painosta eli mieluummin ”ei” kevytlevitteille

Omatekoisen levitteen ainoa huono puoli käytössä on se, että se pehmenee huoneen lämmössä nopeammin kuin teolliset margariinit. Alla oleva kuva kertoo erilaisten levitteiden rasvahappokoostumuksen.  Vihreällä pohjalla oleva levite on omatekoinen voi-rypsiöljysekoite.

Becelin rasvahappokoostumus on parempi kuin itsetehdyn esimerkkinä olevan, mutta itsetehty levite kamppailee hyvin Keijun kanssa.

Levitteen voi tehdä myös oliiviöljystä, jolloin rasvahappokoostumus on jonkin verran huonompi kuin rypsiöljyä käytettäessä (taulukko alla). Extra virgin oliiviöljyn käyttö tosin toisi mukanaan vihreät väriaineet eli polyfenolit, joilla on havaittu useissa tutkimuksissa terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Margariinien ja öljyjen tuotetiedot olen ottanut juuri uudistuneesta Finelitietokannasta. Laskelmat olen tehnyt Excel-ohjelmassa, eikä niitä ole ulkopuoliset tarkistaneet.

Selitteet: PUFA= monityydyttymättömät rasvahapot, MUFA=kertatyydyttymättömät rasvahapot ja SAFA=tyydyttyneet rasvahapot (”kova rasva”)

taulukko margariini

PS. Mikään ei estä dippaamasta leipää pelkkään öljyyn tai käyttämästä esimerkiksi hummus-tahnaa tai avokadoa levitteenä

[Öljyn määrä korjattu 2,5 dl:sta 2,75 desiin tarkan lukijapalautteen pohjalta 24.2.2016 klo 20.27, kiitos. 250 grammaa öljyä on huoneen lämmössä tilavuudeltana lähempänä 2,75 desiä kuin 2,5 desiä. Samainen henkilö huomautti, että jotkin mainittujen margariinien %-arvot poikkeavat hiukan valmistajien omista ilmoituksista, esim. Keiju 60 on saanut Sydänmerkin. Selitys voi olla esim. se, että käyttämässäni Fineli-tietokannassa ei ole viimeisimpiä päivitettyjä tuotetietoja mm. Keijun osalta.]