Hullua menoa ravintotutkimuksessa ja -keskustelussa. Mikä tämän aiheutti?

kirjoittanut | 6.10.2016 | Blogi | 5 Kommentit

Hulluista ravinto- ja tiedeuutisista on tullut imuri monien toimijoiden nettisivuille. Niillä kalastellaan lukijoita siinä missä vähäpukeisilla naisilla tai atleettisten miesten vatsa- ja hauislihaksilla. Meno on äitynyt välillä surkuhupaisaksi.

Tiedetoimittajat Ulla Järvi ja Tuukka Tammi tarttuivat ilmiöön ja laittoivat muutkin tiedetoimittajat ruotimaan ilmiötä. Syntyi heidän toimittamansa kirja ”Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia”, jossa tätä tiedeuutisten outoa menoa tarkastallaan monelta eri kannalta. Kirjaa kirjoittamassa on ollut useita teräviä ja pitkän linjan tiedetoimittajia. Kirjan toimittajat pyysivät myös minulta yhden luvun kirjaan, sen nimi on ”Ruoka ja ristiriitaiset tutkimustulokset”.

Vastapainon sivuilla kirjasta osuvasti kerrotaan mm. seuraavasti:

Tämä kirja on eloonjäämisopas tiedemedian seuraajalle. Se opastaa valitsemaan ja arvioimaan tiedeuutisia. Kirja sisältää kaiken nähneiden ammattilaisten oudoimmat ja hauskimmat tiedetarinat.”

Toivon luonnollisesti, että mahdollisimman moni hankkii tai lainaa kirjan. Kirjan kaikki kirjoittajat ja sisällysluettelo löytyy täältä.

Esimauksi kirjalle ja tunnelman virittämiseksi keräsin oheiseen diasarjaan omia näkemyksiäni siitä, miksi ravintoa koskeva keskustelu ja tutkimus näyttäytyy niin hulluna kuin se tekee. Mitä olet menosta mieltä?