Suolistobakteeri-tutkimus yllättää: teoriassa suolistolle huono dieetti lievittääkin tulehdusta Crohnin taudissa

kirjoittanut | 8.01.2019 | Blogi, Uutiset | 2 Kommentit

Jos et jaksa tai pysty lukemaan kirjoitusta, esimerkiksi ajaessasi autolla, voit kuunnella kirjoituksen lyhennelmän klikkaamalla alla olevaa 👇🏻  Soundcloud-ikonia. 

Viime joulukuussa ilmestynyt tutkimus ravistelee ravitsemustutkijoiden, mikrobiologien sekä lääkäreiden käsityksiä siitä, millainen ravinto saattaa edistää suolistoterveyttä erityistapauksissa, kuten Crohnin taudissa. Uudessa, hyvin tehdyssä ja korkealaatuisessa Gastroenterology-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalio joka suuressa mittakaavassa on suoliston mikrobeille haitallinen, auttaakin suolistotulehdusta sairastavaa sammuttamaan meneillään olevan tulehduksen suoliston pinnalla.

Aiempi tieto aihepiiristä: suolistobakteereita yleisesti hellivä vs. ”exclusive enteral nutrition”

Yleisesti ottaen suoliston terveydelle on eduksi runsas kuidun, erityisesti fermentoituvien hiilihydraattien ja erilaisten kasvikunnan fytokemikaalisten yhdisteiden, kuten polyfenolien runsas saanti. Runsas kuidun ja muiden imeytymättömien hiilihydraattien saanti ruokkii paksusuolen terveyttä edistäviä bakteereita, lisää lyhytketjuisten rasvahappojen (voihappo, propionihappo ja asetaatti) syntyä, lisää suoliliman paksuutta (hyvä asia) ja vahvistaa suoliston immuunipuolustusta sekä vähentää suoliston läpäisevyyttä. Olen itse kirjoittanut suolistobakteerien hyvinvointia edistävästä ruokavaliosta täällä ja alla oleva kuva on tuosta kirjoituksestani esimerkkinä bakteereita hellivistä ruuista.

Suolistobaktereille hyvää tekeviä ruokia

Aiheesta on runsaasti tutkimusnäyttöä, jota voi lukea esimerkiksi BMJ -tiedelehdessä vuonna 2018 ilmestyneestä katsausartikkelista Role of the gut microbiota in nutrition and health.

Edellä mainitun lisäksi, on jo pitkään tiedetty, että pelkästään kliinisiin ravintovalmisteisiin perustuva ruokavalio, ns. ”eksklusiivinen enteraalinen” ruokavalio,  sammuttaa Crohnin taudista kärsivillä lapsilla tulehduksen suolistossa yhtä tehokkaasti kuin kortisonilääkitys. Tällaisessa tilanteessa on käytetty tavallisen ruuan sijaan joko varta vasten kehitettyjä jauheita tai nestemäisiä valmiita ravintovalmisteita –ja kaikki tavallinen ruoka on ollut samaan aikaan kiellettyä.

Eksklusiivinen enteraalinen ruokavalio tarkoittaa jauhemaisia tai nestemäisiä kliinisiä ravintovalmisteita ainoana ruokana muutaman viikon ajan; se sisältää kaiken tarvittavan ravinnon.

Kliinisiin ravintovalmisteisiin pelkästään pohjautuvasta keinotekoisesta dieetistä on useiden laadukkaiden tutkimusten yhdensuuntaiset tulokset Crohnin taudista kärsivillä lapsilla; ne auttavat remission aikaansaamisessa yhtä paljon kuin kortisoni. Aihetta koskeva meta-analyysi (2017) toteaa:

”In summary, our [meta-analysis ] study suggests that exclusive enteral nutrition works equally as well as corticosteroids in inducing remission in pediatric Crohn’s disease based on clinical symptom scores, but EEN [exclusive enteral nutrition) could potentially be superior when assessing improvement by mucosal healing endpoints. ”

Asian tekee kummalliseksi se, että tämä Crohnin taudissa remission aikaansaava keinotekoinen dieeti on yleisesti ottaen ajatellen yksipuolinen ja suolistomikrobeille kaikkea muuta kuin optimaalinen. Se aiheuttaa mm.seuraavia haitallisena pidettyjä muutoksia suolistossa (lue katsaus):

 • Terveyttä edistävien lyhytketjuisten rasvahappojen eli voihapon (butyrate), propionihapon ja asetaatin muodostuminen suolessa vähenee.
 • Suoliston mikrobien monimuotoisuus kuihtuu merkittävästi kliinisillä ravintovalmisteilla.
 • Faecalibacterium prausnitzii määrä suolistossa vähenee entisestään. Tämän bakteerien vähäisen määrän on ajeteltu olevan yksi keskeinen suolistotulehdusten selittäjä.
 • Bifidobakteerien määrä suolistossa vähenee. Bifidobakteerien ajatellaan olevan laajasti terveyttä edistäviä.

Näyttää siis siltä, että sellaisen ruokavalion minkä aiempien ei-satunnaistettujen poikkileikkaustutkimuksien mukaan piti olla tulehdusta lisäävää suolistossa, onkin tulehdusta vähentävää Crohnin taudissa. Kuinka kiehtovaa ristiriitaisuudessaan 👊🏻!

Tutkimus

Edellä mainitun keinotekoisen dieetin ongelma on luonnollisesti sen toteuttavuus käytännössä. Kukapa pelkillä nesteillä haluaisi olla useita viikkoja?

Skottilais-kreikkalainen tutkijaryhmä halusikin testata, voisiko tavallisista ruuista tehty keinotekoista dieettiä jäljittelevä ruokavalio toimia yhtä hyvin remission aikaansaamisessa Crohnin taudissa.

Tutkimuksen nimi on Treatment of Active Crohn’s Disease With an Ordinary Food-based Diet That Replicates Exclusive Enteral Nutrition. Siinä pyrittiin siis imitoimaan edellä mainittuja keinotekoisia dieettejä tavallisin ruoka-ainein. Tutkimus tehtiin Glasgow’n yliopistossa ja siinä oli mukana kolme erillistä osiota: Crohnin tautia sairastavien, terveiden aikuisten ja koe-eläin osio. Ruokavalio vaikutti varsin yksipuoliselta ja epäterveelliseltä päällisin puolin. Tutkijat kutsuvat ruokavaliota nimellä CD-TREAT ja se oli seuraavanlainen:

 • Vähäkuituinen (kuidun saanti päivässä n. 10 g)
 • Laktoositon
 • Gluteeniton
 • Alkoholiton
 • Vain vähän tuoreita kasviksia sisältävä (kuoretonta kurkkua, tomaattia ja lehtisalaatti vähäisiä annoksia). Tarkka määrä ja laatu ei käy selville tutkimuksesta.
 • Vain vähän kuorittuja hedelmiä sisältävä (omena tai päärynä päivässä)
 • Ei ilmeisesti sisältänyt palkokasveja, kuten papuja, herneitä tai soijaa
 • Ei ilmeisesti sisältänyt pähkinöitä tai siemeniä
 • Ei prosessoitua lihaa
 • Verrattain runsaasti kalaa, kanaa, juustoa ja laktoositonta maitoa sisältävä
 • Hiilihydraatin lähteenä oli riisi ja peruna
 • Ainoan ravintolisänä oli monivitamiinitabletti; ei probiootteja, ei glutamiinia, ei MCT-öljyä, ei D-vitamiinin suuria annoksia, eikä omega-3 rasvahappoja

Esimerkkejä tutkimuspotilaille jaetuista ruuista (Lähde kirjoituksen alareunassa)

Ruokavalion laadusta saa lisää käsitystä alkuperäisartikkelin käsikirjoitusversiosta sivuilta 32, 41, 99 ja 137. Ruokavalion kuvaus ei kuitenkaan ole riittävän kattava, monta kysymystä jää ilmaan esimerkiksi kahvin, teen, punaisen lihan, kasviöljyjen ja hapatettujen maitotaloustuotteiden käytöstä ei löydy mainintaa itse tutkimuksesta .

Tulokset suolistomikrobien osalta

Sekä terveillä ihmisillä että koe-eläimillä tavalliseen ruokaan perustuva CD-TREAT -ruokavalio aiheutti samankaltaiset suolistomikrobiston muutokset kuin pelkkiin kliinisiin ravintovalmisteisiin perustuva ruokavalio:

 • Suoliston mikrobien monimuotoisuus kuihtui.
 • Terveyttä edistävien lyhytketjuisten rasvahappojen eli voihapon (butyrate), propionaatin ja asetaatin muodostuminen suolessa väheni.
 • Bifidobakteerien määrä suolistossa väheni.

Tutkijat kirjoittavat edellä mainituista negatiivisista bakteerimuutoksista pohdinnassa seuraavasti:

”Some of the effects seen in the current study have been previously associated with gut dysbiosis or an “unhealthy” microbiome, but paradoxically associated with disease activity improvement and amelioration of colonic inflammation in children with active CD on EEN [Exclusive Enteral Nutrition]. This paradox remains one of the fundamental, yet unresolved, questions regarding the mechanism of EEN action and what this in turn indicates about the pathophysiology of CD

Tulokset koe-eläinten suolistotulehduksen osalta

CD-TREAT-ruokavalio vähensi suoliston tulehdusta koe-eläimillä, joille oli aiheutettu suolistotulehdus. Tulehdus väheni rotilla yhtä hyvin CD-TREAT- ja keinotekoisella enteraalisella ruokavaliolla; molemmilla merkitsevästi paremmin kuin tavanomaisella rehulla. Rottien suolistotulehduksen paraneminen varmistettiin biopsioin ja histopatologisin tutkimuksin.  Koe-eläinten ulosteen kalprotektiini (suolistotulehduksen mittari) väheni myös tilastollisesti merkitsevästi CD-TREAT ruokavaliolla suhteessa rehuun.

Tulokset Crohnin tauti potilaiden osalta

Kahdeksan viikkoa kestäneessä Crohnin tautia sairastavien lapsipotilaiden (n=5) osiossa kävi samoin, heistä kolme pääsi remissioon eli oireettomaksi CD-TREAT ruokavaliolla, yhdellä potilaista havaittiin melko hyvä vaste (mutta ei remissiota) ja yksi ei reagoinut hoitoon. Ulosteen kalprotektiini väheni koko ryhmällä keskimäärin noin 50 %.

Tutkimus sisältää erittäin paljon lisätietoa tuloksista, joten jätän muiden yksityiskohtien penkomisen tähän. Niitä janoavat löytävät ne tästä alkuperäisjulkaisusta.

Yhteenveto: CD-TREAT ruokavaliolla voitiin vähentää suolistotulehdusta koe-eläimillä että Crohnin tautia sairastavilla lapsilla. 60 % lapsista pääsi remissioon CD-TREAT-ruokavaliolla. Sekä koe-eläimillä että terveillä aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa puolestaan osoitettiin, että suolistomikrobeissa ja lyhytketjuisissa rasvahapoissa tapahtui samankaltaiset muutokset kuin pelkkiin kliinisiin ravintovalmisteisiin perustuvalla ruokavaliolla (jonka on siis aiemmin osoitettu olevan lapsipotilailla yhtä tehokas kuin kortisoni remission aikaansaamisessa).

Pohdinta

Kuten edellä oleva teksti osoittaa, tulos on usealla tavalla hämmentävä. Ruokavalio, jossa on vain vähän kasviksia, hedelmiä. ei lainkaan pähkinöitä tai siemeniä/kuitupitoisia viljoja/palkokasveja huonontaa suoliston mikrobitilannetta mutta vähentää tulehdusta Crohnin taudista kärsivillä.

Tällainen ruokavalio ei  vastaa esimerkiksi traditionaalista Välimerellistä, suositusten mukaista, vegetaristista tai vähähiilihydraattista ruokavaliota –ruokavalio ei todellakaan ole sellainen, jota  on metabolisessa oireyhtymässä, tyypin 2 diabeteksessa tai terveillä tehdyissä tutkimuksissa pidetty anti-inflammatorisena. Tutkijat spekuloivat, että Crohnin taudissa ylläpitävät haitalliset suolistobakteerit elävät liian hyvin silloin kun niille tarjotaan tavallista ruokaa, jossa on kuitua ja muita normaalisti terveellisenä pidettyjä ravinnon osasia. Kun siirrytään suppeaan ruokavalioon, CD-TREAT -ruokavalioon, niin suoliston pahat bakteerit jäävät alakynteen, ja elimistön normaalit tulehdusta korjaavat reaktiot pääsevät vallalle pahisbakteerien nitistyessä. Ehkäpä, mutta kuten tutkijat itsekin toteavat, tämä teoria on vielä todistettava.

Tutkimukset tulokset on sikälikin uskottavia, että aiemmissa tutkimuksissa yritykset muuttaa suoliston bakteereita enemmän terveiden kaltaisiksi terveellisiksi yleisesti pidetyillä ruuilla ei ole tuottaneet tulosta. Täysjyväviljan tai muun kuitupitoisen ruuan syöminen ei ole auttanut remission ylläpidossa Crohnin taudissa, vaan on voinut jopa huonontaa tilannetta Crohnin tautipotilailla verrattuna yksilölliseen välttämisruokavalioon (Jones et al. 1985, satunnaistettu tutkimus). Vuonna 1993 tehdyssä satunnaistetussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että yksilöllinen välttämisruokavalio (yrityksen ja erehdyksen kautta) tarjosi hieman paremman todennäköisyyden remissiossa pysymiseen kahden vuoden aikana kuin kortisonilla aloitettu hoito, jonka jatkohoitona oli sen aikainen suositettu ruokavalio (Riordan et al. 1995).

Edelleen kuituvalmisteen, prebiootin tai probioottin syöttämisestä ei ole tieteellistä näyttöä remission aikaansaamisessa Crohnin taudin aktiivivaiheessa. Aihetta koskeva systemoitu kirjallisuuskatsaus (2014):

” Given the findings above, there are no clinical benefits found with prebiotics and synbiotics in patients with CD.”

Aiemmissa keinotekoisilla ravintovalmisteilla tehdyissä tutkimuksissa on spekuloitu, että tällaisten ruokavalioiden hyöty tulee paitsi mikrobiston kutistumisen, myös suolta paikallisten ärsyttävien aineiden vähentymisen kautta. On havaittu, että suoliston aineenvaihdunnan rauhoittuessa suolen epiteelin läpäisevyys vähenee tällaisella suppealla ruokavaliolla.

Tässä uudessa skottilais-kreikkalaisesas tutkimuksessa ei päästä selvyyteen siitä, mikä merkitys milläkin yksittäisellä rajoituksella, esim. gluteeniton vs. alkoholiton vs. pähkinätön jne., on ollut koko tuloksen kannalta.

Lopuksi

Tämä tutkimus osoittaa, että on olemassa (harvinaisia) erityistilanteita, kuten Crohnin taudin pahenemisvaihe, jolloin jopa jossain määrin epäterveelliseksi yleisesti ajateltu ruokavalio, ”CD-TREAT” tässä tapauksessa, saattaa omata tervehdyttäviä vaikutuksia. Tutkimus ei silti mitenkään vesitä yleisesti terveyttä edistävien ruokavalioiden tutkimusnäyttöä –kysehän on fysiologisesta poikkeustilanteesta. Se mikä toimii erikoitilanteessa, voi olla tavallisessa tilanteessa haitaksi.

Tutkimus osoittaa, että terveyden ja suolistomikrobiston yhteispeli on hyvin yllätyksellistä, eikä lainkaan niin yksioikoista kun ollaan ehkä ajateltu. Tunnetusti suoliston mikrobiotaa huonoon suuntaan vievä ruokavalio onkin parantava Crohnin pahenemisvaiheessa. Tämä laittaa ajattelemaan, että mitähän kaikkea muuta suolistomikrobeista emme vielä ymmärrä.

Tutkimus tullee aukaisemaan ketsuppipullon. Uskon, että seuraavan 10 vuoden kuluessa näemme useita satunnaistettuja tutkimuksia, joissa tämän kaltaista ruokavaliota verrataan kortisoniin, kliinisiin ravintovalmisteisiin tai muuhun ruokavalioon (vaikkapa FODMAP-rajoitukseen). Luvassa on siis lopulta kehitystä myös tulehduksellisten suolistosairauksien ruokavaliotutkimuksessa, ja toivottavasti sitä myötä ravitsemushoidossa.

Asioiden esille ei pidä kuitenkaan juosta. Tämä oli alustava ns. Proof of concept -tutkimus. On välttämätöntä saada lisänäyttöä laajemmista tutkimuksista, ennen kuin tällaista ruokavaliota voi suosittaa Crohnin taudin pahenemisvaiheen tai muun tulehduksellisen suolistosairauden hoitoon. Kannattaa muistaa, että tutkimus on lajissaan vasta ensimmäinen, eikä Crohnin tautipotilaita ollut mukana kuin vain viisi.

Joka tapauksessa tutkimus on uusi pelin avaus, ja sinänsä hyvin toteutettu.

PS. Jos saan tutkijoilta lisätietoa tutkimuksen ruokavaliosta niin päivitän näitä tietoja kirjoitukseen myöhemmin.

Lähde 

Svolos V, Hansen R, Nichols B, Quince C, Ijaz UZ, Papadopoulou RT, Edwards CA, Watson D, Alghamdi A, Brejnrod A, Ansalone C, Duncan H, Gervais L, Tayler R, Salmond J, Bolognini D, Klopfleisch R, Gaya DR, Milling S, Russell RK, Gerasimidis K. Treatment of Active Crohn’s Disease With an Ordinary Food-based Diet That Replicates Exclusive Enteral Nutrition. Gastroenterology. 2018 Dec 11. pii: S0016-5085(18)35398-8.