Punariisi tapetilla

Punariisi on Suomessakin suosittu lisäravinne. Sitä käytetään LDL-kolesterolin vähentämiseen ja sydän- ja verisuoniterveyden kohentamiseen. Punariisi on keitettyä riisiä, jota on fermentoitu Monascus-suvun hiivoilla. Hiivat antavat punariisille sille tyypillisen punaisen värin. Punariisivalmisteita on Suomessa kaupan ainakin viisi, ja ne ovat kapselivalmisteita.

Suomalainen lääkärilehti Duodecim on julkaissut uuden katsausartikkelin punariisistä, josta tässä keskeisintä sisältöä. Punariisivalmisteet sisältävät yleensä punariisiä 500-600 mg/kapseli. Annostukseksi Suomessa suositellaan kahta kapselia päivässä.

Monascus –hiivat tuottavat monakoliineja punariisiin. Yksi variantti, monakoliini-K on molekyylirakenteeltaan identtinen lovastatiinin kanssa. Lovastatiini on ensimmäisiä kliiniseen käyttöön tulleita statiineja, joka on sittemmin tullut lähes kokonaan syrjäytyteksi tehokkaampien statiinien toimesta. Joka tapauksessa punariisin monakoliini K toimii elimistössä kuten reseptilääkkeenä myytävä lovastatiini. Monakoliini K:n saanti punariisistä on kuitenkin vain n. 4-10 mg/pv, kun reseptilääkkeen vastaava suositeltu hoitoannos päivää kohden on 40-80 mg. Muiden monakoliinien, joita siis punariisistä myös löytyy, vaikutuksia ei tunneta tarkoin.Useisiin valmisteisiin on myös lisätty, tai niistä löytyy, kasvisteroleja, orapihlajan hedelmää ja raparperin juurta. Suomessa kaupan olevista punariisivalmisteista on osasta löydetty monakoliini K:ta eli lovastatiinia. Fimea (ent. Lääkelaitos) on luokitellut nämä valmisteet lääkkeiksi, mutta päätöksestä on valitettu ja asia on kesken hallinto-oikeudessa. Esim. Yhdysvalloissa FDA on luokitellut tietyt punariisivalmisteet lääkkeiksi kun taas Saksassa eräs monakoliini K:ta alle 4 mg sisältänyt valmiste luokiteltiin elintarvikkeeksi vuonna 2009.

Punariisin on osoitettu alentavan LDL -kolesterolia, ja myös sydän- ja verisuonitapahtuman riskiä kiinalaisessa aineistossa. Punariisin haittavaikutukset ja yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa ovat luonnollisesti samankaltaiset kuin lovastatiinilla. Haittavaikutuksen vaara on suurin kun käytetään yhdenaikaisesti jotakin lääkettä joka metaboloituu maksassa CYP3A4 –reitin kautta, jota monakoliini K myös käyttää. Raskaana olevat, maksasairaudesta kärsivät ja lapset eivät saa käyttää punariisiä. Ostaja ei yleensä esim. tiedä sisältääkö valmiste monakoliini K:ta (lovastatiinia) vai ei.

Punariisin käyttäjien kannattaa ilmoittaa sen käytöstä lääkärilleen, erityisesti jos käytössä on muita lääkkeitä, ja/tai on maksan ja munuaisten toimintahäiriöitä, tai jos lihaskipuja esiintyy.

Punariisistä mm. aiemmissa uutisissani.

Enkovaara A-L. Punariisilläkö kolesterolia vastaan? Duodecim 2010;126:623–626.

2 thoughts on “Punariisi tapetilla”

  1. onko punariisistä haittaa kun minulla on kolestrooli lääke, olen lääkkeen jättänyt pois, ja onko riisistä apua tiapeetekseen arvoni ovat 6-7 välillä, mutta ei ole lääkitystä.

  2. En suosittele punariisiä kolesterolin hoitoon, varsinkaan yhtä aikaa statiinilääkkeen kanssa. Punariisi sisältää siis käytännössä samoja vaikuttavia aineita kuin statiinitkin. Niiden pitoisuudet kuitenkin vaihtelevat paljon. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Fimea (entinen Lääkelaitos) arvioi parhaillaan punariisivalmisteiden turvallisuutta, koska on on vahvaa näyttöä siitä, että osassa niistä on reseptilääkkeiden veroisia pitoisuuksia statiinia (monakoliini K eli lovastatiini) tai sitten niissä ei ole vaikuttavaa ainetta juuri lainkaan.

Comments are closed.