Kaakao ja suklaa verenpaineen tasaajia?

Kaakao (Theobroma cacao) on kasvi, jonka pavuista tehdään kaakaojauhetta. Kaakaojauhetta käytettään suklaan, kaakaojuoman, muiden juomien, leivonnaisten sekä ruokien makuaineena. Tumma suklaa ja vanhanaikainen tumma kaakaojuoma sisältävät runsaasti kaakaojauhetta.

Kaakaolla tiedetään olevan terveysvaikutuksia. Ne johtuvat ainakin osittain kaakaon voimakkaista flavonoidi- ja flavonoliominaisuuksista. Nämä aineet ovat voimakkaita hapettumisen estäjiä elimistössä ja ne edesauttavat verisuonten seinämien sisäosien (endoteelin) toimintaa. Käytännössä tämä tarkoittaa valtimoiden parantunutta kykyä laajentua, jolloin verenvirtaus ja solujen sisäinen aineenvaihdunta kiihtyy.

Terveysvaikutukset ovat annosriippuvaisia. Mitä enemmän kaakaojauhetta käytetään sitä enemmän on saatu hyötyä. Selvin hyöty saadaan verenpaineeseen. Panaman Kuna-intiaanit käyttävät runsaasti kaakaota ruokavalionsa osana, eikä heillä esiinnykään verenpainetautia silloin kun he käyttävät intiaanien perinteistä ruokavaliota, johon sisältyy  runsaasti (!) suolaa.

Kaakaon terveysvaikutuksia on eniten testattu tummalla suklaalla. Syynä lienee nauttimisen helppous ja tumman suklaan korkea kaakaopitoisuus. Nämä tutkimukset ovat olleet melko lyhytaikaisia, mutta niissä useimmissa on saatu osoitettua tumman suklaan verenpainetta alentava vaikutus. Vaikutus voi kuitenkin olla n. -6/3 mmHg. Ongelma tumman suklaan jatkuvassa käytössä on sen suuri energiamäärä (rasvamäärä). Yksikään tietämäni tutkimus ei ole seurannut tumman suklaan käyttäjien verenpainetta vuosia kestävissä tutkimuksissa. Epäilen kyllä, että tumman suklaan verenpainetta alentava vaikutus kumoutuu pitkällä aikavälillä koska suklaan tuomat lisäkalorit lisäävät painoa, joka puolestaa kohottaa verenpainetta.

Valkealla suklaalla ei ole terveysvaikutuksia, koska se ei sisällä kaakaojauhetta.

Näyttäisi olevan niin, että kaakaon parhaat vaikutukset saadaan aikaan, jos tehdään perinteisestä tummasta kaakaojauheesta sokeritonta kaakaota ja vieläpä rasvattomaan maitoon. Tällöin on saavutettu vielä voimakkaampia vaikutuksia kuin tummalla suklaalla. Toivottavasti näeämme tulevaisuudessa myös kaakaojuomilla tehtyjä tutkimuksia, joiden kesto on riittävän pitkä (1-5 vuotta).

Tumman kaakaon juontia voidaan suositella kaikille, mutta erityisesti heille joilla on kohonnut verenpaine. Vaalean (tavallisen) kaakon juonnista ei liene yhtäläistä hyötyä.

Lisätietoa kaakaon terveysvaikutuksista aikaisemmista kirjoituksistani ja alla olevasta kirjallisuuslistauksesta.

Kirjallisuutta

Corti et al. Cocoa and cardiovascular health. Circulation. 2009;119:1433-1441.

Njike et al. Effects of sugar-sweetened and sugar-free cocoa on endothelial function in overweight adults. Int J Cardiol. 2009 Dec 23. [Epub ahead of print]

Nurk et al. Intake of flavonoid-rich wine, tea, and chocolate by elderly men and women is associated with better cognitive test performance. J Nutr 2009 Jan;139(1):120-127.

Ried et al. Dark chocolate or tomato extract for prehypertension: a randomised controlled trial. BMC Complement Altern Med. 2009 Jul 8;9:22.

Scholey et al. Consumption of cocoa flavanols results in acute improvements in mood and cognitive performance during sustained mental effort. J Psychopharmacol. 2009 Nov 26. [Epub ahead of print]2 thoughts on “Kaakao ja suklaa verenpaineen tasaajia?”

  1. Hei. Kysymykseni liittyisi ravintoaineiden antioksidatiivisiin vaikutuksiin yleisesti. Ymmärtääkseni antioksidanttien vaikutuksia kehossa on vaikea tutkia / todentaa, ja suurimmat osat tutkimustuloksista ovat ns. in vitro -tuloksia. Miten voidaan vetää suora johtopäätös että jokin tietty elintarvike olisi hapettumista estävä ihmiskehossa, kun vielä kaikkien ruumiit toimivat hiukan eri tavalla?

    1. Moi Juhani, ja tervetuloa kommentoimaan! Tämän tutkiminen on todella vaikea. Täytyy itsekin perehtyä asiaan tarkemmin vähin erin. Elintarvikkeiden ja ravintolisien osalta paras tapa on tehdä ns. satunnaistettu kontrolloitu päätetapahtumatutkimus, kuten C-vitamiinilla esimerkiksi on tehty paljon. Jos ne eivät tuo hyvää tulosta, lienee niin, että hyöty on enempi teoreettista kuin todellista. Kaakaon osalta on jonkin verran melko hyvätasoisia, joskin pienehköjä tutkimuksia.

Comments are closed.