Hyvinvointi-ilta radiohjelma ravitsemuksesta ja syksyn blogeja

kirjoittanut | 12.08.2011 | Blogi | 26 Kommentit

Eilen torstai-iltana (11.8.2011) keskustelimme Mikael Fogelholmin kanssa Radio Suomen Hyvinvointi-illassa terveellisestä ravitsemuksesta, tulevista ravitsemussuosituksesta ja karppauksesta. Ne, jotka eivät kuulleet lähestystä voivat kuunnella ohjelman Radio Suomen sivuilta. Uskoisin, että uuden ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin näkemykset tulevista suosituksista ja karppauksesta kiinnostavat vaikkapa ravitsemusterapeutteja tai terveydenhoitajia laajasti  – ja ehkä siinä sivussa minunkin mielipiteet 🙂

Klikkaa itsesi alla olevasta kuvakkeesta Radio Suomen sivuille, ja kuuntele lähetyksen tallenne.

Ohjelmassa viitattiin mm. Iltasanomien toissapäiväiseen artikkeliin karppauksen vaaroista.  Artikkelissa haastateltu endokrinologi Tiinamaija Tuomi kertoo tiukan karppauksen mahdollisista haitoista. Tämä artikkeli on saanut mielenkiintoisen jatkon Jari Ristirannan sivustolla Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), karppaus. Jos tarina meni niinkuin Ristirannan blogin mukaan näyttää menneen, vääjäämättä tulee mieleen, että joidenkin medioiden, ehkä juuri Iltasanomien, eräs tavoite on pitää edelleen yllä, tai jopa suurentaa, kuilua karppaajien ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä. Harmittavaa.

Eilisessä radio-ohjelmassa mitään kuilua ei ollut, pientä erimielisyyttä nyansseista toki.

Omalta osaltani kirjoittelu ja keskustelu karppauksesta, vatsanterveydestä, diabeteksesta, osteoporoosista jatkuu tässä blogissani. Niitä, joita kiinnostaa viimeisin ajatukseni karppaamisen eduista ja haittapuolista, voivat katsoa kirjoituksiani ”Henkilökohtainen kannanotto -VHH vs alhainen GI” tai ”Yhteenveto vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta”.

Eilisen ohjelman jälkitunnelmissa mieleeni vielä tuli, että meidän olisi pitänyt päästä keskustelemaan enemmän piilosokerista, ja sokerin haitoista yleensäkin. Ja kuten olen aiemmin kirjoittanut, eräs asia johon ravitsemuksessa kiinnitetään aivan liian vähän huomiota on kohonnut verenpaine, ja sen optimaalinen hoito. Verenpaine tappaa länsimaissa, siis todennäköisesti myös Suomessa, enemmän kuin kolesteroli tai lihavuus. Hoitakaa verenpaine kuntoon!

Syksyn aikana tulen kirjoittamaan rasvoista ”kirjallisuuskatsausta” samaan tapaan kuin kirjoitin vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Noin vuosi sitten kirjoitin silloisesta näkemyksestäni otsikolla ”Olisiko rasvarauhan aika?” Onko tieto sitten vuoden takaisen tarkentunut?

Tällaista on tänä syksynä on suunnitteilla -tosin suunnitelmat ovat vain suunnitelmia. Bloggaaja elää paljon tilanteiden ja tapahtumien mukaan. Ja ne joille ravitsemusbloggaajat ovat uusi tuttavuus, voivat löytää nopeasti muita ravinnosta bloggaavia Ravitsemusblogeja -listaltani.

[poll id=”35″]