HDL -kolesteroli ja ravinto

kirjoittanut | 1.02.2012 | Blogi | 55 Kommentit

Maanantaina esittelin joitakin Mikko Syvänteen ajatuksia valtimotaudin synnystä. Mikon kirjoitus siivitti ajatukseni LDL:stä HDL:ään.

HDL  ”virallisilla listoilla”

Havahduin jokunen aika sitten siihen, että ruokavaliolla voidaan todella nostaa merkittävästi HDL -kolesterolia -ilman mitään varsinaista hiilihydraattirajoitusta. Olin kyllä siitä kuullut, mutta se ei ollut tarttunut pintaani. Teflonia on mieli aina välillä. Samalla huomasin, ettei tieto ole ihan uutta, vaan sitä on ollut tarjolla ainakin vuosikymmenen ajan. Päätin tsekata valtakunnan ”viralliset listat”.

Kävin läpi diabeteksen ja dyslipidemian Käypä Hoidot, Totuus Kolesterolista -kirjan, Terveyskirjaston ja Sydänliiton ruokavaliosuosituksen sekä Ravitsemussuositukset 2005. Suomalaisten virallisten tahojen ydinsanomat ovat näissä eepoksissa.

Löytämäni mukaan ainoastaan Sydänliitto ja Ravitsemussuositukset 2005 kertoo ravinnon ylipäätään vaikuttavan HDL -kolesteroliin. Sydänliitto toteaa, että ”tyydyttynyt rasva lisää jossain määrin HDL -kolesterolia, mutta kokonaisvaikutus LDL/HDL -suhteeseen on negatiivinen”. Ravitsemussuosituksissa 2005 todetaan: ”Pelkkä rasvan kokonaismäärän vähentäminen ei vaikuta toivotulla tavalla seerumin lipoproteiinipitoisuuksiin, koska se alentaa HDL- kolesterolipitoisuutta.” Siinä kaikki -muista eepoksista ei löydy juurikaan kunnollisia mainintoja (tarkista nyt vielä jäikö minulta jotakin huomaamatta).

Näyttöä

Pointti ei mielestäni ole niinkään korostaa tyydyttyneen rasvan HDL-vaikutusta, vaan sitä, että liian vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio vähentää HDL-pitoisuutta n. 10 %. Ja kymmenen prosenttia ei ole vähän! Se on prosentuaalisesti saman verran, kun mitä ruokavaliolla voidaan hyvässä tapauksessa laskea LDL -kolesterolia.

Sopivasti ja oikeanlaatuista rasvaa sisältävä ruokavalio vaikuttaa edullisesti sekä HDL- että myös LDL -kolesteroliin. Asiat eivät välttämättä ole toisiaan poissulkevia.

”Replacement of dietary carbohydrate with polyunsaturated, monounsaturated and saturated fat has been associated with progressively greater increases in HDL-C (7-12%) in addition to other lipid changes” (Siri-Tarino et al. 2011, 27 tutkimuksen katsausartikkeli)

Näin toteaa siis Ronald Kraussin tutkimusryhmän nuoremman polven tutkija Patty Siri-Tarino katsausartikkelissa viime vuoden lopulta.Samainen Siri-Tarino vertasi myös sitä, miten ”HH-rasva-vaihto” suhteutuu muihin elämäntapamuutoksiin. Alla oleva taulukko kuvaa sitä. (Jos olet oikein kiinnostunut Siri-Tarinon jutuista, voit tsekata hänen ppt-esityksen rasvoista)

Yhteenveto voisi sanoa, ei ole juurikaan tehokkaampaa tapaa nostaa elämäntavoilla HDL-kolesterolia, kun syödä sopivan rasvaista ruokaa. Liikunnan vaikutukseksi HDL:nousussa katsaus esittää muuten myös samaisen 10 %:a.

Siri-Tarino 2011. Curr Atheroscler Rep. 2011 Sep 8.

Miten HDL vaikuttaa?

Onko HDL ylipäätään niin tärkeä? HDL:n klassisesti kuvattu rooli on siivota kolesterolia pois periferiasta. Mutta tämän useimpien muistissa olevan vaikutuksen lisäksi HDL:llä on seuraavia myönteisiä vaikutuksia (Barter Philip * 2011, katsausartikkeli: HDL-C: role as a risk modifier):

Tuo Barterin katsauksessa esittämä lista tuntuu jonkinlaiselle toivelistalle, mutta laitanpa se tähän kuitenkin osoittamaan, kuinka paljon ainakin teoreettisia hyviä vaikutuksia HDL -kolesterolilla on. Sitä luulisi kannattavan nostaa myös ruokavalion keinoin. Myös statiinitutkimukset ovat osoittaneet, että jos statiinihoidolla saadaan korjattua myös HDL-kolesterolia, paranee ennuste enemmän kuin pelkkää LDL-kolesterolia korjaamalla (Barter 2011). Toki tiedetään, että uudehkot HDL-boosterilääkkeet eivät ole lunastaneet lupauksia. Mutta lääkemaailmaa ei oikeastaan kannata sotkea ravitsemusasioihin.

Noin 10 E %:n HDL-kolesterolin nousu saavutetaan järkevästi, kun n. 50 grammaa höttöhiilaria vaihdetaan esim. 20 grammaan kylmäpuristettua oliiviöljyä tai -rypsiöljyä, vaikkapa entistä runsaampien salaattiannosten kastikkeina. LDL ei huonone, ja triglyseriditkin saattaa jopa laskea.

Miksipä ei? 

*) Professori Philip Barter Sydneystä on arvostettu  LDL- ja HLD -tutkijoita. Hän vastaanotti kesällä 2011 Heart Research Instituutin kunniapalkinnon merkittävästä kolesteroliitutkimuksesta

Lue tarkemmin HDL:stä ja ruokavaliosta: HDL -kolesterolin seikkailua

Kuva: BigStockPhoto