Kaakao ja tumma suklaa edistää terveyttä -meta-analyysi toisensa perään

kirjoittanut | 15.02.2012 | Uutiset | 21 Kommentit

Kuten olen aiemmin blogissani tuonut esille suklaalla on monenlaisia terveysvaikutuksia. Suurelta osin vaikutukset perustuvat varmaankin polyfenoleihin, erityisesti epikatekiineihin, jotka ovat flavanoli-yhdisteitä. Viimeisten 2 vuoden aikana on suklaasta julkaistu ainakin 5 tutkimuskoostetta eli meta-analyysiä.

Uuden arvostetussa  American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä ilmestyneen meta-analyysin (Hooper et al2012) mukaan tumma suklaa ja kaakao:

  • Vähentävät diastolista verenpainetta ja pulssipainetta (1-2 mmHg)
  • Lisäävät valtimoveren virtausta (Flow Mediated Dilation) 1-3 %
  • Vähentävät insuliinipitoisuutta veressä
  • Eivät vaikuta LDL- eikä HDL -kolesteroliin (-0,07 mm0l/l ja +0,03 mmol/l vastaavasti)

Meta-analyysiin haalittiin hyvälaatuisia tutkimuksia 42 kpl. Vaikutukset verenpaineeseen vaikuttavat äkkipäätä vähäisille, mutta verenpainetta laskeva vaikutus on itseassa samaa luokkaa kuin n. 3 gramman suolan vähentämisellä (Taylor S et al. Cochrane review). Kannattaa huomata, että tässä meta-analyysissä koehenkilöillä ei ollut lähtötilanteena kohonnut verenpaine. Kohonneesta verenpaineesta kärsivillä suklaa näyttää alentavan systolista verenpainetta enemmän eli  5 mmHg (Reid et al). Mitä korkeammalla verenpaineet sitä paremmin siihen hoito tehoaa.

Ajatus siitä, että tumman suklaan runsas tyydyttyneen rasvan määrä vaikuttaisi epäedullisesti kolesteroliarvoihin vaikuttaa melko turhalta (pieni varaus, kts. tutkimuksen puutteet). Myös toinen tuore satunnaistettujen tutkimuksien meta-analyysi suklaan olevan neutraali veren lipidivaikutuksiltaan (Tokede et al.2011.)

Väestötutkimuksien sairastumista koskeva tieto on myös samansuuntaisia. British Medical Journal –lehdessä julkaistun meta-analyysin mukaan runsaaseen suklaan käyttöön liittyy 37 % pienempi  sydän- ja verisuonitautitapahtuman 29 % pienempi aivohalvausriski (Buitrago-Lopez et al. 2011).

Tutkimusten puutteet

Kaakaotutkimusten suurimpana puutteena on niiden lyhyehkö kesto. Tutkijoiden mukaan niihin saattaa liittyä myös julkaisuharhaa, koska ne ovat yleensä suklaafirmojen rahoittamia. Vastakritiikkinä voi todeta, että suuri osa elintarvikkeilla tehdyistä terveystutkimuksista on firmojen rahoittamia, ainakin osin. Oli kyse leivästä, mehuista, jogurteista tai rasvoista jne.

Käytetyt suklaa-annokset ovat olleet tutkimuksissa yleensä melko suuria, n. 50 grammaa päivässä, välillä jopa 90 g/pv. On oletettavaa, että pienemmällä annoksella samalaista tulosta ei savuteta. Tutkimuksissa on harvemmin käytetty raakasuklaata, jota saattaisi riittää pienempikin annos saman polyfenoliannoksen aikaansaamiseksi (Hii et al. 2009, Polyphenols in cocoa tai Jalil & Ismail 2008). Ksylitolilla tai stevialla makeutetusta tummasta kaakaojauheesta tehdystä juomasta puuttuu sokeri ja pääosin rasva, ja se onkin järkevä vaihtoehto  suklaalle. Joskin maussa on parantamisen varaa 🙂

Vielä ainakin yksi tekijä on kysymysmerkki. Tutkimukset tulokset kertovat tilanteen suhteessa lumeseen, ja lume on usein valkoinen suklaa. Siinä ei sinänsä ole vikaa, mutta tällaiset tulokset kertovat lähinnä tumman suklaan paremmuudesta valkoiseen (tai maito-) suklaaseen nähden. Huomioon otettava tekijä on nimenomaan se, että valkoisen suklaan rasva ja sokeri sinänsä saattaa huonontaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, kuten verenpainetta ja verenvirtausta (FMD) lähtötilanteeseen verrattuna.

Parempi olisi jos  meta-analyyseissä esitettäisiin selkeästi myös se, miten paljon tumma suklaa kohentaa verenpainetta vs lähtötilanne, eikä pelkästään sitä miten paljon vs. valkoinen- tai maitosuklaa.

Puutteista huolimatta, tieto alkaa olla vakuuttavaa.

Yhteenveto

Edelleen puuttuu satunnaistettu kliininen päätetapahtumatutkimus, jossa joko kaakaota tai tummaa suklaata käyttämällä olisi saatu vähennettyä sydän- ja verisuonitautitapahtumia sekä kuolemia.

Se kannattaisi tehdä. Uskon, että halukkaita ja ”hoitomyöntyviä” koehenkilöitä ei olisi vaikea rekrytoida :-).

Alla oleva kuva tiivistää tämän kirjoituksen pääkohdat.

 

 

Lähteinä käytetyt meta-analyysit

Buitrago-Lopez et al. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis.BMJ 2011;343:d4488

Hooper et al. Effects of chocolate, cocoa, and flavan-3-ols on cardiovascular health: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Am J Clin Nutr. 2012 February ajcn.023457

Ried et al. Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC Med. 2010;8: 39

Shrime et al. Flavonoid-Rich Cocoa Consumption Affects Multiple Cardiovascular Risk Factors in a Meta-Analysis of Short-Term Studies. J Nutr. doi: 10.3945/jn.111.145482

Tokede et al. Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. European Journal of Clinical Nutrition. 2011;65:879–886

Kuva: BigStockPhoto

Aiempia aiheeseen liittyviä kirjoituksiani

Kaakao ja tumma suklaa edelleen myötätuulessa

Kaakaota terveyden vuoksi

Tehokkaana töissä ravinnon keinoin