FODMAP-rajoitus auttaa ärtyvässä suolessa, myös pitkällä aikavälillä

kirjoittanut | 26.09.2013 | Blogi, Uutiset | 5 Kommentit

Nopeasti ja täydellisesti paksusuolessa fermentoituvien hiilihydraattien (FODMAP-hiilihydraatit) tiedetään aiheuttavan oireita herkkävatsaisille. FODMAP-rajoituksesta on muodostunut ärtyvän suolen oireyhtymässä eli IBS:ssä keskeinen hoitolinja.

Tieto perustui vielä 2-3 vuotta sitten paljolti lyhytkestoisiin satunnaistettuihin tutkimuksiin ja ne oli tehty yhden australialaisen ryhmän toimesta. Viimeisen vuoden aikana tutkimuksia on ilmaantunut myös Norjasta ja Iso-Britaniasta.

Uusin tutkimus tulee Uudesta-Seelannista (de Roest RH, et al. 2013) . Sen mukaan noin kolme potilaasta neljästä hyötyy rajoituksesta selvästi (kuva alla).

”Most symptoms including abdominal pain, bloating, flatulence and diarrhoea significantly improved (p < 0.001 for all)”

Kuvankaappaus 2013-9-26 kello 10.34.30

Oireiden väheneminen kertoo niiden vastaajien osuuden, jotka kertoivat oireiden vähentyneen merkittävästi 15,7 kk:n seurannassa.

Tutkimuksen puutteena oli erityisesti satunnaistamaton luonne. Toisaalta on vaikea kuvitella, että IBS-potilaita saisi sitoutumaan arvalla ratkaisten oireita mahdollisesti ylläpitävälle tavanomaiselle ruokavaliolle, jos edes teoriassa oireet vähenisivät vaihtoehtoisella ruokavaliolla. FODMAP-rajoituksen asettaminen vastakkain esim. silkan gluteenirajoituksen tai toimivan probiootin kanssa saattaisikin onnistua.

Sienet

Nämä syksyn herkut sisältävät valitettavasti mannitolia, yhtä FODMAP:ia. Myös sienten trehaloosi-sokeri voi olla joillekin ongelma.

Ärtyvän suolen hoitoa ei kannata jättää pelkästään FODMAP-rajoitukseen. Ruokavaliossa on useita muita tekijöitä, jotka kannattaa huomioida  dominoivien oireiden luonteesta riippuen. Esimerkkinä vaikka hiilihapollisten juomien tai kahvin käytön voimakas vähentäminen on usein hyödyllistä erityisesti turvottelusta ja ripulista kärisivillä. Pyrin huomioimaan vastaanotolla kokonaistilanteen, mahdolliset muut sairaudet sekä ravintolisien, kuten IBS-tehokkaaksi havaittujen probioottien mahdollisen hyödyn.

Edellä oleva tutkimus on jälleen tehty ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Asiaan perehtynyt ravitsemusterapeutti osaa antaa käytännön läheiset neuvot oireiden kannalta, auttaa valitsemaan sopivat tuotteet elintarvikeviidakossa sekä kiertämään ravitsemukselliset karikot.

Kuvankaappaus 2013-9-26 kello 11.42.13

Monet teolliset elintarvikkeet sisältävät piilo-FODMAP:ja. Jos maitotaloustuotteessa on kuitua on syytä epäillä FODMAP:ia (tässä tapauksessa inuliini)

Tiedetään, että yli 90 % IBS-potilaista rajoittaa ruokavaliota oireiden vuoksi ja näistä aniharvat saavat asianmukaista ravitsemusterapeutin ohjausta (Hayes et al. 2013). Vapaana oman onnensa nojassa seilaavilla on laadullisesti huonompi ruokavalio.

Lähde

de Roest RH, et al. The low FODMAP diet improves gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome: a prospective study. Int J Clin Pract. 2013 Sep;67(9):895-903

PS. Lue lisää kirjoituksiani ruokaan ja ärtyvään suoleen liittyen tästä (listaus kaikista kirjoituksistani).