Vielä se gluteeni vaan kummittelee

kirjoittanut | 11.05.2015 | Uutiset | 14 Kommentit

Pidin oheisen esitelmän 5.5.2015 Elintarvikepäivässä Helsingissä. Esitykseni käsittelee sitä, onko gluteenittomalle ruokavaliolle näyttöön perustuvia perusteita muissa sairauksissa kuin keliakiassa. Ne, joita aihe jaksaa vielä kiinnostaa voivat lukaista diasarjani.

Johtopäätökseni olivat:

  • Täysjyväviljat ovat yleisesti ottaen terveellisiä ja ravitsevia viljoja. Valkea vilja on (runsaasti käytettynä) epäterveellistä ja ”lihottavaa”
  • Todennäköisesti viljojen fruktaanihiilihydraatit (FODMAP:it) ovat suurempi syyllinen suolisto-oireisiin kuin viljan proteiini, gluteeni. Muiden viljan proteiinien, kuten ATI-proteiinien, merkityksestä kaivataan lisätutkimuksia
  • Gluteenittoman ruokavalion suosiosta osa johtuu vatsaoireiden helpottumisen lisäksi mediakentän murroksesta, potilastarinoiden ja julkkislääkäreiden voimasta, Googlen logiikasta sekä ärtyvän suolen oireyhtymän heikosta tunnettuudesta
  • Tutkimusten perusteella gluteeniton tai vähägluteeninen ruokavalio, FODMAP-ruokavalion ohella, tulevat olemaan todennäköisesti jatkossakin yhtenä hoitomuotona erilaisissa vatsa- ja suolistovaivoissa. Muiden sairauksien osalta tietoa on hyvin vähän.