Laadukas koostetutkimus: rasvan vaihto parantaa sokeriaineenvaihduntaa

kirjoittanut | 3.08.2016 | Blogi, Uutiset | 13 Kommentit

Eri rasvalaatujen roolista kroonisten sairauksien, erityisesti sydänsairauksien riskitekijänä on väännetty peistä pitkään. Vähemmän on julkaistu tutkimuskoosteita ja keskusteltu siitä, miten rasvojen vaihtokauppa vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan ja mahdolliseen diabeteksen kehittymisen riskiin. Juuri ilmestynynyt satunnaistettujen vaihtokauppatutkimusten meta-analyysi (koostetutkimus) korjaa tämänkin puutteen (1). Meta-analyysissä tutkittiin  tyydyttyneen rasvan vaihtamista monityydyttymättömään tai kertatyydyttymättömään ja toisaalta hiilihydraatin vaihtamista eri rasvalaatuihin.

Amerikkalainen tutkimusryhmä keräsi yhteensä 102 eri rasvoja ja hiilihydraatteja koskevia satunnaistettuja tutkimuksia meta-analyysiksi. Meta-analyysi julkaistiin Plos Med -lehdessä.

Tulokset

Meta-analyysin perusteella tyydyttyneen rasvan vaihto monityydyttymättömiin tai kertatyydyttymättömiin rasvahappoihin kannattaa myös sokeriaineenvaihdunnan näkökulmasta.

Hiilihydraattien (HH) vaihto tyydyttyneeseen rasvaan (SAFA), ensimmäinen sarake taulukossa, ei vaikuta käytännössä sokeriaineenvaihduntaan mitenkään. Tämän vahdon tulosta kuvaa alla olevassa taulukossa 1. sarake.

Hiilihydraattien vaihtaminen monityydyttymättömiin rasvahappohin (PUFA) sen sijaan kohentaa kolmea eri sokeriaineenvaihdunnan muuttujaa (3. sarake). ”Pitkä sokeri” (HbA1c) vähenee, insuliiniresistenssi vähenee (HOMA-IR) ja ensivaiheen insuliinieritys lisääntyy.

Tyydyttyneen rasvan vaihto monityydyttymättömään (5. sarake) tuo enemmän hyötyjä kuin vaihto kertatyydyttymättömään (MUFA, 4. sarake). Tyydyttyneen rasvan vaihto PUFA:aan vähentää paastoverensokeria, ”pitkää sokeria”, insuliiniresistenssiä ja parantaa insuliinin ensivaiheen eritystä.

Kertatyydyttymättömän rasvan vaihto monityydyttymättömään rasvaan näyttäisi sekin tuovan hieman hyötyä, ensivaiheen insuliinieritys paranee. Huomattavaa on, että PUFA tarkoittaa näissä tutkmuksissa useimmiten omega-6 rasvahappoja, joita on hyvin paljon auringonkukka-, soija- ja maissiöljyssä ja melko runsaasti margariinissa, rypsiöljyssä, siemenissä ja pähkinöissä. Tutkijat kirjoittavat:

Together with our results, these findings suggest that metabolic benefits of PUFA relate to omega-6 PUFA or total PUFA, and not omega-3 PUFA alone.

Taylukossa vihreät solut kertovat sen, milloin satunnaistettujen tutkimusten meta-analyysi osoittaa hyötyä sokeriaineenvaihdunnan kannalta.

Osa tutkimuksista oli tehty diabeetikoilla, osa terveillä, mutta sensitiivisyysanalyysin perusteella edellä mainitut vaikutukset tulivat esiin vahvemmin tyypin 2 diabeetikoilla sekä heillä joilla oli ikää yli 52 vuotta.

Pohdintaa

Insuliinin ensivaiheen eritys kaivannee hieman valaistusta. Insuliinin normaali eritys on kaksivaiheinen, jota alla oleva kuvan sininen käyrä demonstroi. Heikentyneessä sokerinsiedossa (esidiabetes tai tyypin 2 diabetes) ensivaiheen laiska insuliinieritys on kuvattu oranssilla yhtenäisellä viivalla. Kun ensivaiheen piikki suurenee, insuliinin vaikutukset tehostuu ja verensokeri alenee. Ensivaiheen runsas insuliinin eritys on siis terveen sokeriaineenvaihdunnan merkki. Erityisesti omega-6 rasvahappoa runsaasti sisältävä monityydyttymätön rasva  näyttää tehostavan ensivaiheen insuliinin eritystä.

Ensi vaiheen insuliinieritys

Trond Jenssen & Anders Hartmann. Emerging treatments for post-transplantation diabetes mellitus. Nature Reviews Nephrology 11, 465–477 (2015)

Uuden meta-analyysin vahvuus on se, että se sisälsi suuren määrän satunnaistettuja tutkimuksia, jotka olivat vielä ns. syöttötutkimuksia. Syöttötutkimuksissa ruokavalioon sitoutuminen on vahvempaa kuin muissa tutkimuksissa. Edellä mainitut tulokset myös vakioitiin ruokavalion kuitumäärällä, transrasvahappojen määrällä ja proteiinin osuudella. Siten tulosten pitäisi olla riippumattomia näistä ruokavalion tunnetuista sokeriaineenvaihduntaan vaikuttavista tekijöistä.

Tutkimuksen puutteena voidaan pitää sitä, että tutkimukset olivat kestoltaan melko lyhyitä, vain muutamia viikkoja. Kliinisiä päätetapahtumia eli sairastumista diabetekseen ei tutkittu.

Aiemmin toteutetussa Predimed-Preus -tutkimuksessa Välimerellisen ruokavalioon ohjeistetut ja samalla joko pähkinöitä tai neitsytoliiviöljyä ilmaisjakeluna saaneet koehenkilöt sairastuivat vähemmän tyypin 2 diabetekseen kuin vähärasvaiseen ruokavalioon ohjatut neljän vuoden seurannassa (2). Siten meta-analyysin tulokset ovat linjassa todellisia kliinisiä tapahtumia tutkineen Predimed-Reusin kanssa.

Keskeinen puute meta-analyysissä on se, että vaihtokauppojen tarkempaa laatua ei analysoitu. Itseäni olisi kiinnostanut erityisesti se tuottaako voin tai lihan rasvan vaihtaminen monityydyttymättömään rasvaan huonomman tuloksen kuin maidon, juuston tai jogurtin rasvan vaihtaminen monityydyttymättömään rasvaan. Kirjallisuuden mukaan tämä voisi olla mahdollista. Myös tarkka kuvaus hiilihydraattien laadusta jää kertomatta meta-analyysissä, vaikkakin tutkijat kirjoittavat hiilihydraattien olleen usein höttöhiilareita ja sokeria:

Sufficient information was not available to classify subtypes of fatty acids, so our findings should be considered most relevant to effects of total dietary SFA (predominantly palmitic acid), total PUFA (predominantly linoleic acid), total MUFA (almost entirely oleic acid), and total carbohydrate (mostly refined starch and sugars). For instance, our results should not be extrapolated to potential effects of carbohydrate in fruit, legumes, or minimally processed whole grains.

Tämä meta-analyysi osoittaa, että tyydyttymättömän rasvan suosiminen tyydyttyneen sijaan kannattaa myös sokeriaineenvaihdunnan näkökulmasta. Rypsiöljy, oliiviöljy, margariini, siemenet ja pähkinät ovat siis keskeinen osa terveellistä ruokavaliota, samalla kun voin, silavan, punaisen ja prosessoidun lihan sekä kookosöljyn määrä kannattaa pitää maltillisena. Meta-analyysin mukaan epäterveelliseksi tunnettujen höttöhiilihydraattien (”refined starch and sugars”) vaikutukset sokeriaineenvaihduntaan ovat samankaltaiset kuin tyydyttyneen rasvan. Huonolaatuisten hiilihydraattien vaihtaminen tyydyttyneeseen rasvaan, kuten moni suomalainen karppaaja ehkä teki, ei näytä tuovan sokeriaineenvaihdunnalle etua, jos ei haittakaan (1. sarake taulukossa).

Tutkijoiden käytännön johtopäätös on seuraava:

Translated to foods, these finding support increased consumption of vegetable oils and spreads, nuts, fish, and vegetables rich in unsaturated fats (e.g., avocado), in place of either animal fats or refined grains, starches, and sugars.

Rasvojen ja hiilihydraattien keskinäiset vaikutukset veren kolesteroliin, apolipoproteiini B:hen, kokonaiskolesterolin ja HDL:n suhteeseen sekä non-HDL-kolesteroliin ovat hyvin samansuuntaiset kuin tässä meta-analyysissä vaikutukset sokeriaineenvaihduntaan. PUFA:aan vaihtaminen kannattaa myös veren kolesterolin ja näiden muiden rasva-arvojen näkökulmasta. Olen kirjoittanut aiemmin aiheesta täällä.

Lopuksi

Tämä meta-analyysi viittaa vahvasti siihen, että mahdollinen hiilihydraattien vähentäminen on järkevintä myös diabeteksen näkökulmasta siten, että hiilihydraatin tilalle tulee pähkinää, siemeniä, rypsi- ja oliiviöljyjä, margariinia, rasvaista kalaa, maitotaloustuotteita sekä avokadoa eikä voita, pekonia, ja muita prosessoituja lihavalmisteita, kermaa tai kookosöljyä. Tämä on ollut kantani siitä lähtien, kun ryhdyin tukemaan järkevää ja oikein koostettua vähähiilihydraattista ruokavaliota yhtenä vaihtoehtona metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen hoidossa.

Tähän tulokseen päätyi myös toinen uunituore meta-analyysi, jonka mukaan hiilihydraattien vaihtaminen pehmeään rasvaan kannattaa tyypin 2 diabeteksessa paitsi sokeritasapainon myös kolesteroliarvojen, systolisen verenpaineen ja painonhallinnan vuoksi (3).

Voilla, pekonilla, punaisella lihalla, kermalla ja kookosöljyllä yltiöpäistä karppausta tai enemmän huudossa olevaa ”paleoliittista” ruokavaliota (viljatonta ja maidotonta ruokavaliota) ei tue jälleen kerran tämäkään uusi sokeriaineenvaihduntaa analysoinut meta-analyysi.

etua

Lähteet

  1. Imamura F, Micha R, Wu JHY, de Oliveira Otto MC, Otite FO, Abioye AI, et al. (2016) Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS Med 13(7): e1002087.
  2. Salas-Salvadó J, Bulló M, Babio N, et al. Reduction in the Incidence of Type 2 Diabetes With the Mediterranean Diet: Results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes Care. 2011;34(1):14-19.
  3. Qian F, Korat AA, Malik V, Hu FB. Metabolic Effects of Monounsaturated Fatty Acid-Enriched Diets Compared With Carbohydrate or Polyunsaturated Fatty Acid-Enriched Diets in Patients With Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Diabetes Care. 2016 Aug;39(8):1448-57.

Aiheeseen liittyviä aiempia kirjoituksiani:

Omega-6 linolihappo, pieni paholainen vai pelastaja?

Yhteenveto ravinnon rasvoista

Pähkinät, oliiviöljy ja Välimeren ruokavalio ehkäisevät diabetesta (Predimed-Reus-tutkimus)?